Ugen i dansk politik: FOA-Dennis' afløser skal findes, og V drøfter omskæring

OVERBLIK: Der er lagt op til kampvalg, når FOA skal finde en ny formand i stedet for Dennis Kristensen. Venstres folketingsgruppe skal drøfte et borgerforslag om et forbud mod omskæring af drenge under 18. Få overblik over ugen i dansk politik her.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til endnu en uge i dansk politik, der bliver kortet af i enden af en storebededagsferie.

Men det betyder ikke, at det skorter på aktiviteter og arrangementer inden da. Ugen byder blandt andet på et kampvalg i FOA, og så forventes regeringen ifølge Altingets oplysninger at præsentere sit udspil til energiforliget torsdag.

I Forligsinstitutionen er OK18-topforhandlerne stadig ikke blevet enige. Her fortsætter forhandlingerne for det statslige område mandag, mens forhandlerne for det regionale og det kommunale område er indkaldt til møde tirsdag.

Mandag
Der er ikke særlig meget på paletten i dag. Men erhvervsminister Brian Mikkelsen (V) er en af talerne, når Realkreditrådet inviterer til temadag om den danske realkreditmodel.

Forhandlerne på det statslige område er indkaldt til møde i Forligsinstitutionen klokken 14.

Tirsdag
Grønlænderne går til stemmeurnerne og skal vælge medlemmer til selvstyrets parlament, Inatsisartut. Valgresultat ventes at foreligge i løbet af onsdag formiddag dansk tid.

Arbejdsgivernes og lønmodtagernes repræsentanter på det kommunale og regionale område er indkaldt til møde i Forligsinstitutionen klokken 10.

Venstres folketingsgruppe samles til gruppemøde, hvor partiet blandt andet skal drøfte et borgerforslag om forbud mod omskæring af drenge under 18 år. Forslaget har allerede fået en del bevågenhed på Christiansborg, hvor en række politikere fredag var samlet til et lukket samråd med hele fem ministre for at blive briefet om omskæring og konsekvenserne ved et forbud.

Dagen betyder også på en transfer i særklassen. Den mangeårige departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Thomas Egebo forlader Slotsholmen for at tiltræde som ny administrerende direktør for Energinet. Det er ikke en hr. hvem som helst, der tirsdag forlader den eksklusive klike af departementschefer. Med 16 år som øverste chef overgås Thomas Egebo kun af Erhvervsministeriets Michael Dithmer som den længst siddende af de nuværende departementschefer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen deltager i Dansk Byggeris årsdag i Tivoli Congress Center i København.

Fire ministre samles på Experimentarium i Hellerup, når regeringen præsenterer sin såkaldte Teknologipagt, der er et løfte mellem dansk erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner om at sikre, at flere uddanner sig inden for det digitale og teknologiske felt. Det er erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), undervisningsminister Merete Riisager (LA), uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der skal overvære, at pagten bliver underskrevet.

Der er også møde i Folketingssalen, hvor folketingsmedlemmer blandt andet skal stemme om et lovforslag, der skærper straffen for grov vold.

Onsdag
Møde i salen med ministrenes spørgetid.

Folketingets Europaudvalg og Brexit-følgegruppe drager på studietur til Berlin til og med torsdag. Her skal politikerne opdateres på tysk indenrigs-, udenrigs- og europapolitik.

Ligestillingsudvalget er gået sammen med Sundheds- og Ældreudvalget om at arrangere en åben høring om mandlige homoseksuelle og bloddonation. Formålet med høringen er at belyse behovet for og konsekvenserne ved at ændre den nuværende proces i forbindelse udvælgelse af bloddonerer.

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget afholder en lukket høring med eksperter om regulering af banker, hvor formålet er at få indsigt i, hvordan Storbritannien og Island har ændret deres regulering af bankerne i kølvandet på finanskrisen.

FOA's formand, Dennis Kristensen, stopper efter mere 16 år på posten, og FOA skal på en ekstraordinær kongres vælge en ny formand til at stå i spidsen for de omtrent 180.000 medlemmer. Der er lagt op til kampvalg, da både næstformanden i FOA, Mona Striib, og næstformand i LO, Nanna Højlund, har annonceret deres kandidatur.

Danmarks Naturfredningsforening afholder afskeds- og velkomstreception. Enhedslistens tidligere folketingsmedlem Maria Reumert Gjerding forlod Folketinget for to uger siden for at overtage posten som præsident for Danmarks Naturfredningsforening efter Ella Maria Bisschop-Larsen.

Torsdag
Regeringen forventes at præsentere sit udspil til et energiforlig.

Ugen byder på blot to samråd, der begge løber af stablen i dag. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal stå skoleret i et samråd om udbud. Det er Social-, Indenrigs- og Børneudvalget, der har kaldt ministeren i samråd om faste måltal for udbud i stat, kommuner og regioner.

Derudover skal innovationsminister Sophie Løhde (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i et samråd om kriterierne for SKI-udbuddet om levering af fødevarer.

Der er også ugens sidste møde i salen, hvor folketingsmedlemmer blandt andet skal stemme ja eller nej til lovforslaget om skærpede krav til optjening af folkepension og førtidspension.

DI Energi inviterer til årsdag og debat med fokus på digitalisering og den kommende energiaftale.

Fredag
Folketinget holder fri i anledning af store bededag. Men det afholder ikke Enhedslistens medlemmer i at samles til årsmøde i København. Årsmødet fortsætter helt til og med søndag, og der skal blandt andet vælges spidskandidater til folketingsvalget og europaparlamentsvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00