Ugen i dansk politik: Kampvalg i Roskilde

OVERBLIK: Kampvalg i Socialdemokratiets Roskilde-kreds, Margrethe Vestager besøger Løkke, og det første borgerforslag bliver fremsat. Få dit politiske overblik her.   

Mette Gjerskov (S) er blevet kritiseret for ikke at varetage Roskildes interesser. 
Mette Gjerskov (S) er blevet kritiseret for ikke at varetage Roskildes interesser. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Så tager vi hul på endnu en uge i dansk politik. En uge, der både byder på kampvalg, borgerforslag og besøg fra det belgiske. 

Mandag
Vi lægger hårdt ud fra start med kampvalg i Socialdemokratiet i Roskilde-kredsen. På partiets generalforsamling, som afholdes mandag, skal det nemlig besluttes, om Mette Gjerskov (S) fortsat skal være folketingskandidat, eller om det skal være modkandidaten Niels Jespersen (S).

Mandag er også dagen, hvor Margrethe Vestager lægger vejen forbi Danmark for at mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Tirsdag
Dagen byder på møde i Folketingssalen, som indledes med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) spørgetime.

Derudover vil der blive behandlet en række lovforslag på dagens møde. Blandt andet skal et lovforslag, der skal give patienter øget selvbestemmelse i forhold til fravalg af behandling, tredjebehandles. Forslaget vil blandt andet ændre den gældende livstestamenteordning til en behandlingstestamenteordning, som skal være bindende for lægen. Det betyder, at lægen skal respektere et eventuelt fravalg af behandling. Det vil dog stadig være muligt for patienten at skrive i behandlingstestamentet, at et fravalg af behandling kræver de pårørendes, værgens eller fremtidsfuldmægtigens accept.

Tirsdag byder også på ugens første samråd. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er nemlig kaldt i samråd om tilsynet med efterretningstjenesternes kontrolmulighed. Det er Josephine Fock, der har stillet spørgsmålet, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne har kritiseret, at den del af PET-loven, der regulerer, hvornår PET skal slette irrelevante personfølsomme oplysninger, reelt er sat ud af kraft med en lovændring fra 1. marts.

Onsdag
Beskæftigelsesudvalget besøger onsdag og torsdag virksomheder i Aabenraa og Haderslev. På turen skal udvalget blandt andet høre om kommunernes aktivering og opkvalificering af ledige til virksomhedernes behov.

Ugens andet og sidste samråd bliver også afholdt onsdag. Nu er det miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der står for tur. Han er kaldt i samråd om, hvorvidt konkurrenceudsættelse kan true uafhængigheden af den forskningsbaserede myndighedsbetjening. Ministeren skal blandt andet redegøre for, om han havde kendskab til den omfattende korrespondance mellem Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet, der foregik i dagene efter, at forsker Bjørn Molt Petersens rapport om beregningsgrundlaget i landbrugspakken blev offentliggjort.

Derudover er der møde i salen, hvor der afholdes ministrenes spørgetid.

Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg har inviteret til åben høring om anbragte børn i plejefamilier. Høringen skal sætte fokus på anbringelser og anbragte børn i plejefamilier, og hvordan man sikrer, at det enkelte anbringelsesforløb bliver en succes for både barnet, de biologiske forældre, plejefamilier, døgninstitutioner og samfundet.

Torsdag
Torsdag er der generalforsamling i Danske Regioner, og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) lægger vejen forbi.

Derudover står det danske formandskab for Europarådet torsdag og fredag bag et seminar, som skal være med til at forhindre tortur og dårlig behandling af personer, som er i politiets varetægt eller er varetægtsfængslede. Seminaret åbnes af udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Seminaret vil have fokus på lovmæssig beskyttelse og tilgangen til interview af mistænkte.

EU's stats-og regeringschefer holder torsdag og fredag topmøde i Bruxelles. På topmødet skal der blandt andet diskuteres Brexit.

Store Torv i Aarhus bliver torsdag spærret af til ære for 15.000 konfliktforebyggende OK18-demonstranter. Samtlige chefforhandlere på lønmodtagernes side vil komme og holde taler.

Ingeniørforeningen Ida arrangerer stresskonference med fokus på arbejdsmiljø. Gennem en stribe oplæg vil konferencen belyse problemerne med stress på arbejdspladserne, og hvad konstante forandringer og den digitale revolution gør ved os mennesker. Blandt talerne er uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), som skal fortælle om sin instruks om, at ansatte ikke skal skrive mails om søndagen.

Fredag
EU's stats-og regeringschefer afslutter i dag topmødet i Bruxelles. Mødet begyndte i går og har blandt andet drejet sig om Brexit.

Så skal ugens sidste lovforslag behandles på et møde i salen, og Folketinget skal tage stilling til det første borgerforslag, som forsøger at afskaffe uddannelsesloftet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00