Ugen i dansk politik: Marienborg slår dørene op for offentligheden

OVERBLIK: I weekenden kan du komme indenfor på Marienborg og se de nyindrettede repræsentative lokaler. Derudover har ugen tre samråd om sundhedsreformen, et digitalt topmøde og en klimastrejke på programmet. Få overblik over, hvad der sker i dansk politik.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mandag
Flere af Folketingets medlemmer drager udenlands i denne uge. Allerede i går tog kulturminister Mette Bock (LA) med kronprinsesse Mary til den amerikanske stat Texas, hvor kronprinsessen står i spidsen for et dansk erhvervsfremstød, der især har fokus på dansk erhverv inden for den kulturelle og kreative branche.

I dag tager medlemmer fra både Folketingets Udenrigsudvalg og Ligestillingsudvalg til New York i en uge for at deltage i FN’s Kvindekommissions 63. session.

Endelig tager SF’s Lisbeth Bech Poulsen til Paris, hvor hun i dag og i morgen deltager i konferencen ’Going digital’.

Hjemme i Danmark skal miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på tur til Aarhus, hvor han først skal besøge Wefood, der er Danmarks første supermarkedskæde med overskudsmad. Derefter går turen til Aarhus Vand og et boringsnært beskyttelsesområde i Gl. Hørning. Her skal ministeren se, hvordan der arbejdes med at beskytte det østjyske drikkevand.

Tirsdag
I dag er det blevet tid til en udvidet spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), ligesom der også skal behandles en række lovforslag i folketingssalen.

Uden for folketingssalen er to samråd. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal i et samråd blandt andet forholde sig til den kritik, som regeringens forslag om at samle al den kollektive transport i hovedstadsområdet i en organisation har medført.

Derudover skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) en tur i samråd om sundhedsreformen. Ministeren skal her blandt andet svare på, hvordan det er afbureaukratisering, at man ændrer et administrativt regionalt led til tre administrative led.

I dag sker der også nyt for dansk gastronomi. Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen har inviteret til pressemøde på Refshaleøen i København, hvor de vil præsentere Gastro 2025-udspillet.

Tilbage på Christiansborg står Folketingets Færøudvalg, Grønlandsudvalg og Arktiske Delegation bag en åben høring om FN’s verdensmål i et nordatlantisk perspektiv.

Endelig byder dagen også på et valg- og debatmøde arrangeret af Dansk Kunstnerråd og Arbejdermuseet. Overskriften for mødet er ’Kunst og kultur ifølge danskerne’, og blandt deltagerne er folketingsmedlemmerne Mogens Jensen (S), Bertel Haarder (V), Søren Søndergaard (EL) og Marianne Jelved (R).

Onsdag
Dagen i dag byder på tre samråd, hvoraf beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) får fornøjelsen af at deltage i to af dem.

Først skal han stå skoleret i Folketingets Beskæftigelsesudvalg om rapporten ”Food in Turbulent Times”, hvor han blandt andet skal kommentere på, om kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelse vil føre til, at flere eller færre familier vil opleve en mere usikker adgang til fødevarer.

Derudover skal beskæftigelsesministreren også i samråd med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om tvangsarbejde og menneskehandel i byggebranchen.

Dagens tredje samråd er med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og handler om den nye krigsudredning ’Hvorfor gik Danmark i krig’, som har undersøgt Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak.

Både Lars Løkke Rasmussen og S-formand Mette Frederiksen skal give et bud bud på, hvordan Danmark når i mål med den grønne omstilling, når de deltager i en konference om Danmarks potentiale og udfordringer i forhold til en global grøn omstilling. Konferencen afholdes af Concito i samarbejde med Synergi, Vindmølleindustrien og Ingeniørforeningen.

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget er vært for en høring om havneloven. Høringen udspringer af en teknisk gennemgang af Ekspertudvalgets anbefalinger til netop havneloven.

Torsdag
Regeringen afholder Digitalt Topmøde, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med en række ministre vil lægge sporene for Danmarks digitale fremtid i selskab med førende erhvervsledere, arbejdsmarkedets parter og repræsentanter fra undervisnings- og forskningsverdenen.

Atter i dag er der tre samråd på programmet. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal redegøre for, hvordan regeringens sundhedsreform vil påvirke den kollektive trafik i landdistrikterne.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om reglerne for brug af børnehuse i sager om overgreb på børn og unge.

Endelig skal Søren Pape Poulsen svare på spørgsmål om ansattes rettigheder til ytre sig kritisk.
Dagens byder også på en høring arrangeret af Folketingets Grønlandsudvalg. Den handler om beskæftigelse blandt grønlændere, der bor i Danmark, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil være en af talerne ved høringen.

Fredag
Finansminister Kristian Jensen (V) tager ugens sidste samråd, hvor han skal svare på spørgsmål om sundhedsreformen. Han skal blandt andet redegøre for, hvor mange penge sundhedsvæsenet skal løftes med.

Uden for Christiansborg vil danske elever, studerende og andre borgere strejke fra uddannelse og arbejde for at deltage i en klimastrejke. Det er ’FridaysForFuture, som er startet af den svenske skoleelev Greta Thunberg, der står bag demonstrationerne, der blandt andet vil finde sted i København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Viborg, Roskilde, Svendborg og Nykøbing Falster.

Weekend
Statsministeriet lukker dørene op for offentligheden på Marienborg, hvor danskerne hele weekenden kan se den repræsentative del af bygningen. Det sker, efter de repræsentative lokaler er blevet istandsat og indrettet på ny. Bemærk dog, at det kræver tilmelding, hvis du vil en tur forbi Marienborg i weekenden.

Lørdag skal slovakkerne i stemmeboksen for at vælge landets nye præsident.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00