Ugen i dansk politik: Nu begynder forhandlingerne om sundhed

DET SKER: Sundhedsreformen skal forhandles, paradigmeskiftet vedtages, og der er også vildsvinehegn og whistleblowing på menuen i denne uge. Få et overblik over begivenhederne lige her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

Mandag
Ugen starter ud med vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse. Opsætningen af det 70 kilometer lange og meget omdiskuterede hegn er i fuld gang, og mandag formiddag besøger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) arbejdet.

Her skal de to ministre høre mere om opsætningen og de hensyn, som Naturstyrelsen tager til natur, landskab og mennesker. De vil desuden blive orienteret om Naturstyrelsens jagt på vildsvin i Sønderjylland.

Lidt længere mod øst, nærmere bestemt i Odense, vil energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) præsentere regeringens vision for udbredelsen og udrulningen af 5G-nettet.

I Bruxelles mødes udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) med sine EU-kollegaer i Ministerrådet, hvor forskellige udenrigsanliggender er på dagsordenen.

Tirsdag
Uge 7 bød ikke på møder i Folketingssalen, men tirsdag går det løs igen.

Dagens møde byder blandt andet på behandling af forslag om certificeringsordning for fremmedsprogstolke på sundhedsområdet, ændring af reglerne om anbringelse af uledsagede mindreårige udlændinge og loft over antallet af familiesammenføringer.

Derudover byder mødet i Folketinget også på et forslag fra Dansk Folkeparti om et forbud mod Masjid Al-Faruq-moskeen på Nørrebro i København, ligesom der også er en forespørgsel til børne- og socialminister Mai Mercado (K), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) om mistrivsel blandt børn og unge.

Hele fem ministre skal også bruge tirsdagen på samråd.

Først skal finansminister Kristian Jensen (V) i samråd om FN’s verdensmål, og senere skal minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) i samråd om, hvorvidt Inversteringsfonden for Udviklingslande (IFU) bidrager til bæredygtig udvikling i udviklingslande.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er derefter kaldt i samråd om ”Analyse af børn af efterkommere med ikkevestlig oprindelse”. Her skal ministeren blandt andet svare på, hvorfor hun på trods af kritik fra flere forskere fastholder analysens konklusioner om, at uddannelsesniveauet hos efterkommerne ikke forbedres over generationer.

Endelig skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i to samråd, først om Nordisk Cochrane Center og senere om behandling af kræftpatienter uden for kræftpakkerne, inden udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kaldt i samråd om status i den verserende sag om familiesammenføring fra Tyrkiet ved EU-domstolen.

Såfremt Klaus Riskær Pedersen får indsamlet nok vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget, vil han formentlig afholde pressemøde tirsdag. 

Onsdag
Ifølge statsministerens søndagsvideo på sociale medier, går regeringen i dag i gang med at forhandle om sin sundhedsreform. 

I Folketingssalen er der møde med ministrenes spørgetid.

Onsdagen byder derudover på to høringer på Christiansborg. Om formiddagen holder Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg høring om ekspropriation og erstatning, og senere på dagen holder Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer høring om status på opfølgning på Udvalget for levedygtige landsbyers anbefalinger.

Folketingets Retsudvalg og Folketingets Ombudsmand inviterer også til konference om whistleblowing og meddeleret for offentligt ansatte i Landstingssalen, hvor nogle af de centrale spørgsmål vedrørende whistleblowing og meddeleret vil blive belyst fra forskellige vinkler.

Endelig er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kaldt i samråd om rapporten ”Food in Turbulent Times”.

Torsdag
I dag forventes det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken at blive vedtaget i folketingssalen.

Under dagens møde skal folketingsmedlemmerne også behanlde lovforslag om certificeringsordning for fremmedsprogstolke på sundhedsområdet, mens et lovforslag om kriminalisering af psykisk vold også er på blokken.

Dagen byder også på det sidste af i alt otte samråd i denne uge. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal nemlig i samråd om kommunernes praksis for ændring af anbringelsessted for anbragte børn.

Fredag
Dagen starter ud med en høring i Finansudvalgets parlamentariske arbejdsgruppe om FN’s verdensmål. Høringen har til formål at afdække, hvilke udfordringer og løsninger der er i at måle, hvordan det går med at efterleve verdensmålene i Danmark.

Dagens møde i Folketingssalen byder på behandling af et par lovforslag, og så skal undervisningsminister Merete Riisager (LA) svare på en forespørgsel om styringen af folkeskolen.

Endelig er der møde i Europaudvalget, hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal forelægge en sag om sociale ydelser i relation til Brexit.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00