Ugen i dansk politik: Ny vismandsrapport, vintertid og samråd om FE-sagen

DET SKER: Folketinget vender tilbage efter efterårsferie, hvor blandt andre justitsminister Nick Hækkerup skal i samråd om undersøgelsen af Forsvarets Efterretningstjeneste. Og så kommer de økonomiske vismænd med en status på den danske økonomi.

Politikerne på Christiansborg er tilbage fra efterårsferie og er for alvor klar til et nyt folketingsår, efter Folketinget åbnede ugen inden efterårsferien. Lovbehandling i Folketingssalen, samråd en masse og to høringer er blandt andet på programmet. Herunder kan du se ugens planlagte begivenheder:

Mandag
Hvad er de næste energieffektive skridt på vejen mod 2030? Det bliver der sat fokus på ved konferencen arrangeret af IDA, SYNERGI, Dansk Byggeri, Bat Kartellet og Danske Arkitektvirksomheder. Blandt oplægsholderne er boligminister Kaare Dybvad (S), klimaordførerne Signe Munk (SF) og Tommy Ahlers (V) og administrerende direktør for Grundfos Mads Nipper.

Tirsdag
Det Økonomiske Råd præsenterer vismandsrapporten for efteråret 2020, og på et pressemøde vil de økonomiske vismænd redegøre for den akutelle økonomiske situation i dansk økonomi.  

Også på Christiansborg er der gang i den. I Salen skal en række lovforslag behandles. Det gælder blandt andet udmøntning af national handleplan mod børn og unges rygning, ligesom der er forhandling om udenrigsminister Jeppe Kofods (S) redegørelse om samarbejdet i Arktis og forsvarsminister Trine Bramsens (S) redegørelse om det nordiske forsvars- og beredskabssamarbejde. 

Fire ministre skal i samråd tirsdag. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i åbent samråd om landets fødeafdelinger og neonatalafsnit, mens udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i samråd om børns retsstilling og opholdstilladelse, hvis de mister deres forælder i udlandet. Til sidst skal social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om prostitution.

Onsdag
I Folketingssalen er spørgetid med regeringens ministre tilbage, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål. Desuden behandles en række lovforslag, heriblandt forslag om bopælspligt i nyetablerede boliger, der i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger.

Samrådsrækken fra tirsdag fortsætter, hvor tre ministre i dag skal i samråd. Kirkeminister Joy Mogensen (S) skal i samråd om prædikener som afholdes på udenlandsk sprog, mens transportminister Benny Engelbrecht (S) skal i samråd om løn- og arbejdsvilkår på store statslige byggerier som fx Femern Bælt.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i samråd om initiativerne i regeringens finanslovsforslag på beskæftigelsesområdet og forslagenes betydning for arbejdsudbuddet.

Og så holder Folketingets Retsudvalg høring om den uopklarede Scandinavian Star-sag. Høringen vil indeholde en gennemgang af sagen, og vil derudover handle om de uafklarede elementer og hvilke muligheder, der er for at igangsætte en ny undersøgelse. Branden på passagerfærgen Scandinavian Star fandt sted natten til den 7. april 1990 og kostede 159 mennesker livet.

Torsdag
Dagen på Christiansborg starter med en høring en høring om efterforskning og sagsbehandling i voldtægtssager. Retsudvalget holder høringen for at få større viden om baggrunden for, at mange voldtægtsofre angiveligt afholder sig fra at anmelde sagerne til politiet.

I Folketingssalen skal medlemmerne behandle en række lovforslag. Det gælder blandt andet forslag om forsøg med selvkørende transportenheder, udbud af Thor Havvindmøllepark og forslag om undersøgelse af visse forhold vedrørende Forsvarets Efterretningstjeneste. 

En række ministre skal også i samråd torsdag. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er kaldt i åbent samråd om en kortere skoledag, mens social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) skal i samråd om tvangsanbringelser og bortadoptioner af udsatte børn. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal i samråd om reducering af udlejningsperioden for sommerhuse, sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i samråd om indkøb af værnemidler og test i forbindelse med coronapandemien i foråret 2020, mens justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om undersøgelsen af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Torsdag aftenen vil foreningen Amager Fælleds Venner lave en folkering rundt om det planlagte byggefelt på Amager Fælled. Byggeplanerne ved Vejlands Kvarter har sammen med byggeplaner i Sydhavnen og på Kalvebod Fælled været genstand for meget modstand.

Fredag
Tænketanken Kraka holder fredag morgen konference om afglobalisering og adfærd efter corona. Her lancerer Kraka sin syvende rapport om coronakrisens påvirkning på det danske samfund, hvor emner som adfærd, klima, globalisering og finanspolitik vil blive vendt af professor Hans-Jørgen Whitta-Jacobsen, den tidligere svenske statsminister Carl Bildt og et ungepanel.

De seks statsrevisorer mødes fredag, og dagsordenen offentliggøres dagen før mødet.

Der er også møde i Salen, hvor folketingsmedlemmerne blandt andet skal behandle et forslag om udvidelse af Studievalg Danmarks vejledningsområde og et forslag om forlængelse af institutionsakkreditering som følge af covid-19.

Lørdag
FN fylder 75 år lørdag, og det markeres med den årlige FN-dag, der altid falder den 24. oktober, hvor FN blev etableret.

I Egypten begynder parlamentsvalget, der strækker sig over hele weekenden. Parlamentet er domineret af tilhængere af præsident Abel-Fattah al-Sisi, der overtog magten i 2013, efter at hæren fjernede præsident Mohamed Mursi.

Søndag
Husk at vi natten til søndag går over til vintertid, hvor urene skal stilles en time tilbage.

I Litauen er der parlamentsvalg, og det er anden og sidste runde af valget.

Forrige artikel Frank Jensen fortsætter som spidskandidat efter krisemøde Frank Jensen fortsætter som spidskandidat efter krisemøde Næste artikel Frank Jensen måtte have to afstemninger for at sikre opbakning Frank Jensen måtte have to afstemninger for at sikre opbakning
Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

AJOUR: Teknik- og Miljøforvaltningen har opdaget, at der formentlig er svindlet for cirka 50 millioner kroner. Hvordan er det sket? Og hvad mangler vi at få svar på? Det forklarer Altingets hovedstadsredaktør mere om i dagens udsendelse.