Ugen i dansk politik: OK18-deadline og førstebehandling af tildækningsforbuddet

DET SKER: Uret tikker for forligsmanden og forhandlerne, der skal nå at lande en aftale om en ny overenskomst inden tirsdag. Derudover skal forslaget om et tildækningsforbud gennem sin første behandling i Folketinget. Få overblik over ugen i dansk politik her.

Velkommen til en uge i dansk politik, der kan ende med en konflikt.

Det er nemlig ved at være lige oppeover for forhandlerne i Forligsinstitutionen, hvor forligsmanden enten skal få parterne til at enes eller udsætte konflikten inden tirsdag. Hvis parterne står langt fra hinanden, vil forligsmand Mette Christensen formentlig ikke udsætte konflikten, og det betyder, at strejken kan træde i kraft på søndag.

Mandag
Det er flagdag i anledning af dronning Margrethes 78-års fødselsdag. Hun vil sammen med den kongelige familie vise sig på balkonen på Amalienborg klokken 12.

I Forligsinstitutionen er der stadig gang i forhandlingerne om en ny offentlig overenskomst, og mandag formiddag vil forhandlerne på det regionale område mødes. De mødtes også i torsdags, hvor begge parter var meget optimistiske efterfølgende. Senere på eftermiddagen er det de statslige forhandleres tid til at komme til forhandlingsbordet.

Derudover byder dagen også på en ny talentindsats. Det er kulturminister Mette Bock (LA), der er draget til Esbjerg Kulturskole for at lancere en ny indsats, som er rettet mod unge kunstnere og talenter inden for forskellige kunstarter.

Tirsdag
Det er dagen, hvor det er sidste chance for at lande en aftale om en ny offentlig overenskomst eller udsætte konflikten, hvis Danmark ikke skal ud i storkonflikt søndag.

I samme boldgade har FOA indkaldt alle sine tillidsfolk til stormøde i Odense, hvor netop den nuværende status for overenskomstforhandlingerne skal vendes.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal til nordisk-indisk topmøde i Stockholm, hvor Indiens premierminister Narendra Modi og de øvrige nordiske regeringsledere deltager. Her skal de blandt andet drøfte handel og vækst, global sikkerhed og samarbejde om klima og FN's verdensmål.

Der er møde i salen, hvor den blandt andet står på førstebehandling af en række love om forberedende grunduddannelser.

Rockwoolfonden præsenterer sine nyeste forskningsresultater inden for kriminalpræventive tiltag. Fonden har kigget nærmere på, om DNA-registrering af kriminelle virker efter hensigten, og om det har nogen effekt, når man fjerner kriminelle fra deres omgangskreds.

Internationalt Pressecenter afholder en briefing om det forestående grønlandske valg, der afholdes 24. april.

Tænketanken Europa er vært for en briefing om de konsekvenser, en eventuel handelskrig med USA vil afføde.

Så kigger en tidligere amerikansk præsident også forbi Danmark. Bill Clinton skal tale ved en konference i København arrangeret af Presidents Institute. Konferencen har fokus på erhverv, lederskab og teknologi og forventes at have flere tusinde deltagere.

Onsdag
Møde i salen med ministrenes spørgetid.

Minister for fiskeri og ligestilling Karen Ellemann (V) skal stå skoleret i et samråd om ulovligt trawlfiskeri i Øresund.

Mens ministerkollegaen bliver udspurgt af folketingsmedlemmerne drager energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til New Delhi i Indien. Her skal han stå i spidsen for en dansk erhvervsdelegation, der deltager i Global RE-Invest India 2018. Det er en konference om vedvarende energi, som åbner for, at danske virksomheder får mulighed for at sælge deres løsninger til det indiske marked.

Torsdag
Dagen byder på møde i salen, hvor Folketinget blandt andet skal førstebehandle loven om et tildækningsforbud, som regeringen langt om længe har fået et flertal for.

Dagen byder på hele fem samråd. Den første mand i den varme stol er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der skal i samråd om urolighederne i Gaza påskelørdag 2018. Her skal ministeren blandt andet svare på, hvad regeringens holdning er til Israels handlinger i den forbindelse, og hvad den har gjort for at orientere Israel herom.

Herefter skal transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om økonomiske udgifter i forbindelse med sikkerhedscertificering for entreprenører på jernbaneområdet.

Næste mand på banen er justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Han skal i samråd om sletning af e-mails i Tibet-sagen, der gjorde, at Tibetkommissionen ikke fik oplysninger, der kunne have klargjort politichefernes rolle i sagen.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) får selskab af minister for fiskeri og ligestilling Karen Ellemann i et samråd om to rapporter ”Evaluering af den danske model for en mere ligelig kønssammensætning i statslige institutioner og virksomheder” og ”Lov om måltal og politikker for det underrepræsenterede køn”. Ligestillingsudvalget vil gerne have de to ministre til at svare på, hvilke tiltag de vil søsætte i kølvandet på rapporterne.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om overholdelse af kvinders ret til brystkræftscreening.

100 unge under 35 år er blevet udvalgt til at modtage en pris, når Pensionsselskabet PenSam og FOA Ungdom uddeler en pris til Danmarks største talenter inden for velfærdsområdet. Det foregår på Christiansborg, og børne- og socialminister Mai Mercado (K) og den socialdemokratiske ældreordfører Astrid Krag er blandt talerne.

Dansk Folkepartis medlem af Folketinget Merete Dea Larsen fylder 40 år. Tillykke herfra!

Fredag
Der er få ting på dagsordenen ved dagens møde i salen, hvor folketingsmedlemmerne blandt andet skal førstebehandle en ændring af loven om frikommunenetværk.

Fremtiden for plantebaserede fødevarer er på dagsorden, når Dansk Erhverv inviterer til seminar. Her skal deltagerne blive klogere på, hvordan forbrugertrends kommer til at se ud i fremtiden, og hvilke muligheder og begrænsninger der er for markedet for plantebaserede fødevarer.

Den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn 2018 begynder og strækker sig helt frem til og med 26. april.

Lørdag
Amnesty afholder landsmøde for at fejre 70-året for FN’s erklæring om menneskerettigheder. Det foregår på Hotel Nyborg Stand med deltagelse af blandt andet Kerry Kennedy, der leder Robert F. Kennedy Center for Human Rights, Sioux-indianere fra Standing Rock samt Sherin Khankan og Khaterah Parwani fra Exitcirklen.

Europabevægelsen indleder sit landsmøde, der foregår hele weekenden i Aarhus.

Søndag
Strejke blandt de offentligt ansatte kan træde i kraft fra i dag, hvis der ikke er landet en aftale, eller konflikten ikke er blevet udskudt. Se her, hvordan din region og kommune bliver berørt af strejke.

Europabevægelsen afslutter sit landsmøde med at uddele prisen Årets Europæer. Sidste års vinder var den franske præsident Emmanuel Macron.

Dagen i dag er også 100-året for valget af de første kvinder til Folketinget. Ved valget 22. april 1918 blev fire kvinder valgt ind i Folketinget, mens fem kvinder blev valgt til Landstinget.

Forrige artikel Fire ting vi lærte på SF's landsmøde Fire ting vi lærte på SF's landsmøde Næste artikel Det sker i EU: Syrien, udvidelse og Macrons EU-visioner Det sker i EU: Syrien, udvidelse og Macrons EU-visioner