Ugen i dansk politik: Regeringsforhandlingerne kan blive de længste i danmarkshistorien

I løbet af den politiske uge afsiger Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol en dom mod Dammark, og regeringshandlingerne kan blive historiske. Der er også valg i Færøerne. Få et overblik her.

Regeringsforhandlinger, ledet af Mette Frederiksen, forsætter ugen ud.
Regeringsforhandlinger, ledet af Mette Frederiksen, forsætter ugen ud.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mathias Bach

Velkommen til en ny uge i dansk politik, hvor regeringsdannelsen efter folketingsvalget 2022 kan blive historiske.

Torsdag runder Mette Frederiksens regeringsforhandlingerne nemlig 35 dage. Og det er ligeså mange dage som, der gik før Anker Jørgensen kunne præsentere en regering efter valget i 1975. Dermed kommer Frederiksen op på siden af den længstvarende regeringsdannelse i danmarkshistorien.

Mens vi venter på den nye regering, kører det politiske Danmark på lavt blus. Til gengæld er der valg i Færøerne, ministermøder i Bruxelles og en prestigiøs prisoverrækkelse i Oslo.

Få et overblik over den politiske uge her.

Mandag

  • Ugen starter i Bruxelles, hvor EU's energiministre mødes. Ministrene skal blandt andet vedtage konklusioner om den igangværende udvikling af transport ad indre vandveje.

Tirsdag

  • I USA skal borgerne i Georgia til stemmeboksen for at vælge senatorer. Ved midtvejsvalget i november fik ingen kandidater i delstaten mere end 50 procent af stemmerne, og derfor skal vælgerne nu stemme igen.
  • Klokken 10 afsiger Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol dom i en sag mod Danmark. Det er en kvinde, som har anlagt sagen for at få lov til at adoptere de tvillinger, som hende og hendes mand fik i surrogat med en ukrainsk kvinde, de havde betalt for det.
  • EU-landenes stats- og regeringschefer holder topmøde i Albanien med lederne af landene fra det vestlige Balkan. På dagsordenen er blandt andet krigen i Ukraine og politisk engagement blandt unge.

Torsdag

  • Det er valgdag i Færøerne. Færingene skal vælge nye medlemmer til det færøske parlament, Lagtinget, efter en valgkamp, der blandt andet har handlet om retten til abort og LGBT+ rettigheder.
  • Klokken 9:30 mødes EU's ministre for beskæftigelse og socialpolitik. På dagsordenen er blandt andet platformsarbejde og asbest, plejestrategi, ligestilling og social inklusion.
  • En halv times senere mødes EU's indenrigsministre. De skal blandt andet diskutere asyl og migration, Ruslands krig mod Ukraine, seksuel udnyttelse af børn og kritisk infrastrukturs modstandsdygtighed.
  • Klokken 10 er der møde i Folketingssalen. Dagsordenen for mødet er endnu ikke offentliggjort.

Fredag

  • EU's justitsministre mødes klokken 9:30 i Bruxelles. På dagsordenen i dag er blandt andet bekæmpelse af straffrihed i Ukraine, miljøkriminalitet, digitalisering af retsvæsenet og bekæmpelse af antisemitisme.

Lørdag

  • Årest Nobelpriser overrækkes formelt lørdag. Fredsprisen bliver uddelt Norge klokken 14.30 i Oslo, mens priserne i medicin, fysik, kemi, litteratur og økonomi bliver uddelt i Stockholm fra klokken 16:00. Danske Morten Meldal modtager Nobelprisen i kemi sammen med de to andre forskere.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024