Ugen i dansk politik: Statsministeren er vært for europæisk topmøde om havvind

Finansministeriet løfter sløret for en ny grøn regnemodel. Danmark er vært for europæisk topmøde om havvind. Og Statsrevisorerne kommer med ny beretning. Få overblikket over en ny uge i dansk politik. 
 

Placeholder image
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Velkommen til Altingets overblik over endnu en uge i dansk politik.

Ugen byder blandt andet på beretning fra statsrevisorerne, kommissærbesøg, havvindtopmøde og lanceringen af en ny grøn regnemodel.

Mandag

 • Statsrevisorerne mødes mandag morgen på Christiansborg. Her forventes de primært at drøfte lange behandlingstider i landets byretter. Herefter vil Statsrevisorerne fremlægge deres beretning klokken 13.

Statsrevisorerne vil også have videre drøftelser om deres tidligere hårde kritik af de 30-årige statsobligationer, som Finansministeriet udstedte tilbage i 2008.

Tirsdag

 • Finansministeriet vil tirsdag morgen løfte sløret for en ny grøn regnemodel.  Regnemodellen skal vurdere klima-, energi- og miljøeffekter af den økonomiske politik samt økonomiske effekter af klima-, energi- og miljøpolitiske tiltag. Afdelingschef i Finansministeriet Lars Haagen Pedersen vil stå for briefingen, som begynder klokken 9.
 • I Retten på Frederiksberg holder undersøgelseskommissionen om skat afhøringer. Det foregår fra 9 til 15, hvor blandt andre tidligere direktør i Skat Jesper Rønnow tager plads i den varme stol.
 • EU's miljøkommissær, Virginijus Sinkevicius, er tirsdag i Danmark. Her skal han blandt andre mødes med miljøminister Lea Wermelin (S), Det Europæiske Miljøagentur og Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES).
 • Klokken 13 er der møde i Folketingssalen, hvor flere beslutningsforslag vil blive behandlet. Blandt andet et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om at ligestille straffen for besiddelse af gaspistoler med andre skydevåben samt en model for ligestilling mellem politiveteraner og veteraner fra forsvaret.
 • Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er kaldt i åbent samråd, hvor han er blevet bedt om at give en redegørelse for, hvordan det går med at skaffe 1000 flere sygeplejersker. Samrådet begynder klokken 11.
 • Klokken 16:30 er social- og ældreminister Astrid Krag (S) kaldt i samråd om mulige fejl i forbindelse med tvangsanbringelser i Langeland Kommune. Udvalget har også bedt om en redegørelse om, hvorvidt regeringen stadig mener, at flere børn bør tvangsfjernes.

Onsdag

 • I Esbjerg tager statsminister Mette Frederiksen (S) imod kommissionsformand Ursula von der Leyen, Tysklands kansler, Olaf Scholz, Hollands premierminister, Mark Rutte, og Belgiens premierminister, Alexander De Croo.

Anledningen er et europæisk topmøde om havvind, hvor der vil være fokus på at øge udvindingen af havvind i Nordsøen. Også Energiministre fra de fire lande samt en række virksomheder kommer til at deltage.

 • Fra klokken 9 holder undersøgelseskommission igen afhøringer. Det forgår fra 9 til 15, hvor blandt andre tidligere koncernchef og departementschef i Skatteministeriet Jesper Skovhus Poulsen skal afhøres.
 • Fra klokken 10 er der møde i Folketingssalen, hvor der blandt andet behandles beslutningsforslag om at indføre nye krav til bilreklamer samt bekæmpelse af helårsbeboelse i kolonihaver. Derudover vil regeringens ministre besvare oversendte spørgsmål.
 • Klokken 12 er skatteminister Jeppe Bruus (S) i samråd om momslovens regler om forfattervirksomhed. Her vil udvalget drøfte et lovforslag om ændring af reglerne for at styrke rettighederne for den oprindelige forfatter eller kunster.
 • Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er klokken 13 i åbent samråd om, hvad regeringen vil gøre for at styrke børn og unges mentale helbred.
 • Justitsminister Mattias Tesfaye (S) skal klokken 14 i samråd om Kriminalforsorgens problemramte it-projekt, NyX.

Det nye it-projekt skal afløse Kriminalforsorgens mest forretningskritiske it-system, Klientsystemet, som understøtter sagsbehandling relateret til personer sigtet eller dømt for en lovovertrædelse.

Torsdag

 • Fra formiddagen er der møde i Folketingssalen. Her skal der blandt andet behandles et beslutningsforslag om at sikre stemmeret for borgere uden dansk statsborgerskab til kommunalvalg og regionsvalg.
  Der er også 1. behandling af borgerforslag om ligestilling i lønforhold mellem alle offentlige fag.
 • Klokken 10:15 er der åbent samråd om efterforskningen og tiltalen mod Claus Hjort Frederiksen. Her vil man spørge justitsminister Mattias Tesfaye (S) ind til regeringens orientering samt om regeringen selv har været involveret.
 • Social- og Ældreudvalget har klokken 15:15 social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd. Udvalget har bedt ministeren redegøre for, hvordan regeringen arbejder for at at få flere fuldtidsansatte i ældreplejen.

Fredag

 • Fredag kommer Sundhedsdatastyrelsen med nye tal om forbruget af antipsykotisk medicin til demente.
  Den Nationale Demenshandlingsplan for 2025 skal sikre en reduktion på 50 procent i forbruget i årene 2016-2025. Men de seneste tal fra 2020 viste, at der ikke var nogen ændring i forbruget.
 • Klokken 10 er der møde i Folketingssalen. Her skal medlemmerne blandt andet behandle et beslutningsforslag om at udarbejde en national handlingsplan mod racisme og diskrimination. Der skal også tages stilling til et forslag om en forsøgsordning med mere ligelig kønsrepræsentation i bestyrelserne

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser