Ugen i dansk politik: Svenskerne skal til valg og Ungdommens Folkemøde løber af stablen

I løbet af ugen er der valg i Sverige, Storbritannien får ny premierminister, og så skal intet mindre end syv af regeringens ministre i samråd. Få et overblik over ugen i dansk politik lige her.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson fra socialdemokraterne er på genvalg i weekenden.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson fra socialdemokraterne er på genvalg i weekenden.Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Reuters/Ritzau Scanpix
Mathias Bach

Velkommen til endnu en uge i dansk politik, som denne gang bliver præget af en række internationale begivenheder.

Svenskerne skal til valg, Storbritannien får ny premierminister og Nordisk Råd holder topmøde i Island.

I løbet af ugen bliver Ungdommens Folkemødes også afholdt, mens syv ministre skal i samråd.

Få et overblik over ugen i dansk politik her.

Mandag

  • Ugen starter med et politisk bølgeskvulp fra vest, når Storbritannien får ny premierminister. Det sker mandag klokken 13:30, hvor resultatet af urafstemningen om ny formand af Det Konservative Parti offentliggøres. Storbritanniens udenrigsminister, Liz Truss, er storfavorit.
  • Mandag til onsdag er Nordisk Råd samlet i Reykjavik. Programmet står blandt andet på et internationalt topmøde med repræsentanter fra Baltikum, Ukraine samt oppositionen i Rusland og Hviderusland. Klokken 19:15 mandag er der pressemøde.

Tirsdag

  • Tirsdagen byder på en stribe samråd. Forsvarsminister Morten Bødskov (S) skal i åbent samråd om redningsbådene ved jyske vestkyst klokken 13. Folketingets Forsvarsudvalg har bedt ministeren forklare, hvor langt processen med at udskifte redningsbådene er kommet.
  • Klokken 15 skal udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) i samråd om botilbud til udlændinge. Han skal blandt andet kommentere artiklen 'Styrelse ophæver kontrakt med botilbud om udlændinge' fra Jyllands-Posten
  • Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er kaldt i åbent samråd om realkreditlån med afdragsfrihed klokken 15:15. Her skal Kollerup svare på, om han mener, at det er rimeligt, at Finanstilsynet laver lovgivning ad bagdøren og strammer reglerne for realkreditbelåning.
  • Klokken 15:30 er det social- og ældreminister, Astrid Krags (S), tur til at skulle i åbent samråd. Astrid Krag skal blandt andet redegøre for, hvilke konkrete initiativer regeringen har taget og vil tage for sikre, at flere deltidsansatte i ældreplejen kan blive ansat på fuld tid.

Onsdag

  • Onsdag starter Ungdommens Folkemøde i Valbyparken. Ungdommens Folkemøde består blandt andet af workshops og samtaler om spørgsmål, der optager unge. En række prominente aktører fra det politiske Danmark deltager.
  • Klokken 10 inviterer skatteudvalget til åben høring om fremtiden for almennyttig lotteri- og bankovirksomhed. 
  • Social- og ældreminister Astrid Krag (S) og justitsminister Mattias Tesfaye (S) skal i samråd om barnets og familiens retssikkerhed klokken 13:30. De to ministre skal redegøre for, hvad de vil gøre for at forhindre, at små børn kan blive pålagt at betale sagsomkostninger i en sag, som familien har kørt mod kommunen.

Torsdag

  • Torsdag klokken 9:30 skal transportminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) i åbent samråd. Folketingets transportudvalg har spurgt, hvad ministrenes holdning er til kritikken af beregningsgrundlaget for Rambølls vurdering af miljøkonsekvenserne ved anlæggelsen af Lynetteholm. 
  • Klokken 14 er der ekspertmøde i Folketinget om aids, tuberkulose og malaria. Her mødes Folketingets Tværpolitiske SRSR-netværk og en række organisationer til en samtale om Danmarks rolle i den globale kamp mod aids, tuberkulose og malaria.
  • Ungdommens Folkemøde slutter.

Fredag

  • Fredagen starter med ugens sidste samråd, hvor skatteminister Jeppe Bruus (S) skal svare på spørgsmål om ejendomsvurderinger klokken 9. Skatteministeren skal blandt andet oplyse om baggrunden for forsinkelsen af ejendomsvurderingerne.
  • Klokken 10 holder Udenrigspolitisk Nævn møde med Tjekkiets udenrigsminister Jan Lipavský.

Lørdag

  • Lørdag til søndag holder Konservative landsråd i Tivoli Congress Center.

Søndag

  • Søndag er der valg i Sverige. Svenskerne skal stemme om, hvem der skal sidde på de 349 pladser i det svenske parlament, Riksdagen. Samtidig er der kommunal- og regionsvalg. Det endelige valgresultat ventes tidligst omkring midnat.
  • Konservatives landsråd slutter.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magdalena Andersson

Partiformand, Socialdemokraterna, fhv. statsminister (S), Sverige
civiløkonom (Handelshögskolan i Stockholm)

0:000:00