Ugen i dansk politik: Tesfaye skal svare på spørgsmål om Afghanistan

Den kommende ugekalender bringer første afhøring af Inger Støjbergs tidligere særlige rådgiver i rigsretssagen, og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i samråd om hjemsendelser af afghanere frem til august i år. Få overblikket her.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er kaldt i to samråd denne uge, hvor han skal svare på spørgsmål vedrørende hjemsendte afghanere. 
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er kaldt i to samråd denne uge, hvor han skal svare på spørgsmål vedrørende hjemsendte afghanere. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

 Velkommen til en funklende ny uge i dansk politik, der ser ud som følger: 

Mandag 

  • Klokken 9 genoptages rigsretssagen mod tidligere næstformand for Venstre, Inger Støjberg. Sagen, der forventes afsluttet inden jul, drejer sig om en ulovlig instruks, der førte til adskillelse af flygtningepar, hvor den ene part var under 18. I dag skal forhenværende afdelingschef Lykke Sørensen efter planen afhøres.
  • Klokken 09.30 afholdes der på Christiansborg en konference om forebyggelse af fremtidens pandemier. Konferencen er arrangeret af Dansk Vegetarisk Forening og vil rumme syv oplæg af forskellige eksperter.

  • Klokken 15 er Folketingets udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kaldt i samråd. Ministeren skal her redegøre for, hvordan udvisningerne til Afghanistan har fundet sted de seneste seks måneder. Ministeren skal også redegøre for, hvordan man har fundet det forsvarligt at hjemsende mennesker til Afghanistan frem til august måned 2021.

Tirsdag

  • Klokken 9 starter endnu en retsdag i Rigsretssagen mod Inger Støjberg.

  • Klokken 14 er forskningsminister Jesper Petersen (S) kaldt i åbent samråd om studerende, der kan tage SU med til to uddannelser Tyrkiet.

  • Klokken 16 er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye kaldt i åbent samråd om afghanske flygtninge. Ministeren skal her redegøre for, hvordan regeringen vil tage ansvar for de mennesker, der nu er på intern flugt i Afghanistan grundet de hjemsendelser, man foretog frem til august 2021.

  • Klokken 16.30 er der demonstration mod "dagpengeforringelser og tvangsarbejde" foran Beskæftigelsesministeriet.

Onsdag

  • Klokken 10 er der konference om trosfrihed på Christiansborg. Ulla Tørnæs (V) og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) deltager ved konferencen, der har til formål at sætte fokus på trosfrihed og forfulgte kristne.

  • Klokken 12 er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kaldt i åbent samråd om danske virksomheders adgang til arbejdskraft. Her skal ministeren svare på, hvilke initiativer man fra regeringens side vil tage i brug for at sikre, at de danske virksomheder har adgang til den mængde arbejdskraft, de har brug for.

  • Klokken 13 er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kaldt i åbent samråd om løn- og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft i landbruget. Her skal ministeren redegøre for, hvad regeringens holdning er til ukrainske fodermestre, der tvinges til at tilbagebetale deres løn til danske gårdejere for at kunne beholde deres arbejde. Sagen blev afsløret af Fagbladet 3F.

Torsdag

  • Klokken 10.15 er justitsminister Nick Hækkerup (S) kaldt i åbent samråd om den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. På baggrund af dommen i sagen Lacatus mod Schweiz, skal ministeren redegøre for, hvordan Danmark overholder de menneskeretlige forpligtelser, samtidig med at der ved danske domstole fortsat idømmes frihedsstraffe efter straffelovens § 197.

  • Klokken 15 er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kaldt i åbent samråd om den nye dimensioneringsplan for speciallæger. Ministeren skal redegøre for forløbet og svare på, om han mener, denne plan løser manglen på speciallæger.

Fredag

  • Klokken 9 starter endnu en dag i rigsretssagen mod Inger Støjberg. I dag er det tidligere særlig rådgiver for Inger Støjberg, Mark Thorsen, der skal afhøres.

  • Klokken 09.30 deltager indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), Ole Birk Olesen (LA), Sofie Hæstorp Andersen (S) og borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ved en boligkonference afholdt af Ceveas. Hovedspørgsmålet for konferencen er, hvordan man sikrer, at Danmark også i fremtiden har blandede byer.

  • Klokken 13 deltager forskningsminister Jesper Petersen (S) sammen med Kronprinsesse Mary ved åbningen af Campus Horsens. Det nye uddannelsessted består af 27 forskellige professionsbacheloruddannelser og rummer i alt 3700 studerende.

  • Klokken 15 åbner kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) en ny udstilling om arbejdsliv på Kunsten Museum Of Modern Art i Aalborg. Ved ferniseringen vil ministeren holde en tale for udstillingen Work it out.

Weekenden

  • Lørdag er der demonstration for klima og natur, der bevæger sig fra Rådhuspladsen i København til Christiansborg Slotsplads.

  • Landsforeningen for Psykisk Sundhed, SIND, holder landsmøde i Horsens.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00