Ugen i dansk politik: Tre embedsmænd skal igen afhøres i minksagen, og sidste del af FN's store klimarapport lander

I ugen, der kommer, er der afhøringer i både mink- og skattekommissionerne. Og så bliver tredje og sidste del af FN's store klimarapport præsenteret.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Velkommen til en frisk overflyvning af ugen i dansk og europæisk politik oven på en weekend, der blandt andet har budt på valg i Ungarn og landsmøde i Veganerpartiet.

Det bliver en travl uge frem mod første runde af det franske præsidentvalg og påskeferien. Du får overblikket her.

Mandag

  • Tredje og sidste del af en stor rapport fra FN's Klimapanel, IPCC, bliver præsenteret. Den handler om mulighederne for at sænke verdens udledning af drivhusgasser.
    Klima- Energi- og Forsyningsministeriet præsenterer sammen med DMI og DTU hovedbudskaberne fra rapporten på et pressemøde klokken 11.00.
  • Regeringen udveksler på et stormøde idéer og erfaringer, der skal hjælpe ukrainere i arbejde bedst muligt, med arbejdsmarkedets parter, virksomheder, organisationer og andre interessenter. 
Læs også

Tirsdag

  • Der er høringer i undersøgelseskommissionen, der blandt andet skal redegøre for forløbet omkring det kuldsejlede inddrivelsessystem EFI og de mange sammenlægninger og effektiviseringer gennem 00'rne.
  • Der er denne tirsdag en række samråd. Herunder om forholdene for de indvandrerkvinder som fastholdes i voldelige forhold, grundet frygten for at blive udvist ved begæring om skilsmisse, og hvordan det kan sikres, at det er muligt for de social- og sundhedsmedarbejdere, der i dag arbejder på deltid, at blive ansat på fuldtid.
  • Klokken 13.00 er der udvidet partilederdebat i Folketingssalen. Der er også en række afstemninger på programmet. Og så er der forhandling om udenrigsministerens redegørelse om regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, samt udenrigsministerens redegørelse om udvalgte internationale organisationer.
  • Politikerne skal desuden behandle en række lovforslag. Herunder den, der skal bane vejen for den såkaldte varmecheck. 
  • I EU-regi mødes EU's økonomi- og finansministre. Sanktioner mod Rusland og de økonomiske konsekvenser af krigen i Ukraine er blandt andet på dagsordenen. 

Onsdag

  • Konservative Folkeparti og Radikale Venstre holder gruppemøder.
  • Kommissionen om Skat holder igen i dag afhøringer i Retten på Frederiksberg.
  • På Christiansborg er der åben høring om naturnationalparker, hvor forenings- og idrætslivet kan komme med perspektiver på, hvilke udfordringer det kan give at etablere naturnationalparker på arealer, som ellers benyttes af civilsamfundet.
  • En række samråd er desuden på programmet. Herunder skal en række ministre gennem dagen blandt andet svare på, hvordan regeringen vil understøtte, at pædagog- og lærerstuderende får viden om højtbegavede børn. Og hvordan nedsættelsen af en ny ekspertgruppe vedrørende værdiansættelser i "Danmark kan mere I", der først skal afrapportere ved udgangen af 2023, kan påvirke virksomheder, som står over for generationsskifte.
  • Der er desuden møde i Folketingssalen og spørgetid samt behandling af en række lovforslag.
  • I Bruxelles mødes Natos udenrigsministre.

Torsdag

  • Også torsdag er der en del samråd på menuen i Folketinget. Blandt andet et om sikring af store vandsalamandre på Amager Fælled og et om kriminalitet blandt de 18-23-årige, som har fået tildelt dansk statsborgerskab og efterfølgende har brudt loven.
  • Der er desuden møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles. Her skal et lovforslag om ligestilling for mænd og kvinder i værnepligtsloven førstebehandles.
  • EU's landbrugs- og fiskeriministre mødes for at tale om krigen i Ukraine og Unionens plan for grøn omstilling, der går under navnet "Fit for 55".

Fredag

  • 3F vælger ny formand. Det sker på en ekstraordinær kongres, efter at Per Christensen trak sig oven på afsløringer af hans dobbelt-dobbeltliv, som B.T. stod bag. I skrivende stund er 3F’s nuværende forbundssekretær, Henning Overgaard, den eneste, der har meldt sit kandidatur.
  • Der er genafhøringer i Minkkommissionen, og denne fredag er det Paolo Drostby, daværende medarbejder i Miljø- og Fødevareministeriet, Tejs Binderup, tidligere afdelingsleder i Fødevareministeriet, og Henrik Studsgaard, departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet. Du kan blive klædt fornemt på til dagens afhøringer her hos os Altinget.
  • På Christiansborg er der møde i Folketingssalen. Her skal en række lovforslag behandles.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Henning Overgaard

Forbundsformand, 3F, formand, Pensiondanmark
lager- og transportarbejder

Henrik Studsgaard

Kommunaldirektør, Furesø Kommune, fhv. departementschef, Miljøministeriet og afdelingschef, Folketinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), HD i finansiering og kreditvæsen, CBS

0:000:00