Ugen i dansk politik: Zelenskyj taler til danskerne, Tibetkommissionen afleverer beretning, og Barbara Bertelsen skal genafhøres i minksagen

Ukraines præsident toner frem på stormskærm i Folketinget, og Minkkommissionen tager hul på nye genafhøringer. Og så får offentligheden indblik i Tibetkommissionens beretning. Du får et overblik over ugen i dansk politik her.

Ukraines præsident, Voldymyr Zelenskyj, skal tale til de danske folketingsmedlemmer og resten af Danmarks befolkning tirsdag.
Ukraines præsident, Voldymyr Zelenskyj, skal tale til de danske folketingsmedlemmer og resten af Danmarks befolkning tirsdag.Foto: Behrouz Mehri/AFP/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Velkommen til en overflyvning over en ny uge i dansk politik, der tegner til at blive lidt ud over det sædvanlige.

Så lad os bare komme i gang. 

Mandag

  • Tibetkommissionen overdrager sin beretning til justitsminister Nick Hækkerup (S). Den bliver også sendt til Folketinget. 
  • EU-Rådet for retlige og indre anliggender holder møde om beskyttelse af personer, der flygter fra krigen i Ukraine.

Tirsdag

  • Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, taler til Folketinget og den danske befolkning på en direkte videoforbindelse til Landstingssalen på Christiansborg.
  • Der er også møde i Folketingssalen. På programmet er en eventuel afstemning om lovforslag om børns mistrivsel, ligesom en række lovforslag skal behandles. Herunder et forsøg om et borgerting og et beslutningsforslag om at nedsætte en skattekommission, som skal forsimple det nuværende indkomstskattesystem.
  • En lang række samråd finder desuden sted i Folketinget tirsdag. Vi tager en hurtig opremsning: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal redegøre for, hvordan regeringens plan om oprettelse af erhvervsfyrtårne vil spille samme med erhvervsfremmesystemet. Klimaminister Dan Jørgensen (S) skal i åbent samråd om  Klimarådets statusrapport for i år. Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) skal svare på, om der har været en konkret plan for, hvad de 122 milioner kroner til et nu indstillet samarbejde om forskning og pandemiberedskab med Israel og Østrig skulle bruges til. Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om konkurrence i advokatbranchen, udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om det stigende antal af permanente opholdstilladelser, og senere samme dag skal han om vildledning af Vejle Kommune i sagen om asylcentret i Sandvad.
  • EU's sundhedsministre holder møde om medicinsk og humanitær hjælp til Ukraine og EU's strategi for covid-19-vaccinesolidaritet.
  • Den Europæiske Revisionsret (ECA) udgiver en ny rapport om, hvor forberedt EU er på eventuelle cyberangreb.

Læs også

Onsdag

  • Børne- og Undervisningsudvalget holder åben høring om danskfagets litteraturkanon i gymnasiet.
  • Onsdag er der desuden møde i Folketingssalen, hvor der er spørgetid med ministrene.
  • På Hotel Nyborg Strand holder Kommunernes Landsforening (KL) sin årlige rusmiddelkonference med særligt fokus på ulighed i sundhed.
  • Samme dag i Vejle står KL også bag en temadag om børn og skærmvaner.

Torsdag

  • En række lovforslag skal behandles, når der er møde i Folketingssalen. Blandt andet et borgerforslag om at anerkende medfaderskab i regnbuefamilier.
  • Torsdag er der også en række samråd på programmet. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal svare på, om hun vil nedsætte partnerskabet "Sammen om Fritiden", som skal komme med anbefalinger vedrørende fritidspædagogik. Bagefter skal det handle om at give elever, især i udskolingen, flere timer i praktisk-musiske fag. Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal redegøre for baggrunden for, at Fyns Politi har bedt betjente om at sigte færre mistænkte i 2021, og så skal transportminister Trine Bramsen (S) i samråd om forudsætningen for at anlægge Lynetteholmen i forhold til budgetoverskridelser. Også social- og ældreminister Astrid Krag (S) skal i samråd. Emnet er konsekvenserne af den alvorlige mangel på tegnsprogstolke.

Fredag

  • Fredag indtager Minkkommissionen igen Retten på Frederiksberg, hvor tre genafhøringer skal finde sted. På listen over indkaldte er Hanne Larsen fra Fødevarestyrelsen, klokken 10.45 genafhøres Johan Kristian Legarth fra Justitsministeriet og klokken 13.00 genafhøres Barbara Bertelsen fra Statsministeriet.
  • Der er desuden møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles.
  • Og så er der et åbent samråd med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvor han skal redegøre for, hvilke initiativer regeringen har taget for at dæmme op for senfølger i form af mistrivsel isolation under coronanedlukningen samt end coronasygdom blandt unge.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Volodymyr Zelenskyj

Præsident, Ukraine
jura (Kyivs Nationale Økonomiske Uni.)

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00