Ugens EU-podcast: Bliver de sociale medier brugt mod demokratiet?

Francisco Seco/AP/Ritzau Scanpix

EU's retskommissær, Vera Jourová, vil have de europæiske landes myndigheder til at gribe ind mod manipulation af vælgerne på internettet.

PARLAMENTET#40: Skandalen om tyveri af 87 millioner Facebook-brugeres data viser, at Europas vælgere skal beskyttes mod ”hjernevask” på nettet. Det siger EU’s retskommissær i denne uges podcast, hvor du også kan høre om plastikforbud, grænsekontrol og Italiens budgetproblemer.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

I kølvandet på skandalen om Cambridge Analyticas misbrug af personlige oplysninger fra Facebook opfordrer EU de europæiske regeringer til at styrke indsatsen mod datatyveri og politisk manipulation på sociale medier.

Det britiske konsulentfirma står anklaget for illegalt at have erhvervet data fra op til 87 millioner Facebook-brugere. Firmaet brugte oplysningerne til analyser af vælgeradfærd, som blev solgt og muligvis anvendt til at påvirke det amerikanske præsidentvalg og afstemningen om Brexit i Storbritannien.

Sagen, som har udløst kraftig kritik af mangelfuld databeskyttelse hos Facebook, var i denne uge til debat i Europa-Parlamentet.

”Nu kan man så stjæle data for at målrette politiske budskaber. Jeg synes ikke, at frie og retfærdige valg kan baseres på ulovlige kampagner,” siger EU’s retskommissær, Vera Jourová, i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Den tjekkiske kommissær fortæller om en række forslag fra hendes afdeling, som skal bekæmpe misinformation, styrke databeskyttelsen og skabe mere kontrol med politiske kampagner på internettet.

”Jeg levede over halvdelen af mit liv under et totalitært regime. Jeg kan huske hjernevasken. Der var ingen frihed til at stemme på bestemte personer eller partier. Linjen blev dikteret. Jeg ønsker ikke, at jeg nu skal se den teknologiske udvikling diktere folkets holdninger,” siger Jourová i et interview med Thomas Lauritzen.

Sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen tager Lauritzen også fat i Italiens truende brud på eurozonens budgetregler, som i denne uge har fået kommissionen til at bede den italienske regering om at skrive landets finanslov om. Det er første gang, det sker.

”Den italienske regering forbryder sig åbenlyst og bevidst mod dens egne forpligtelser,” siger kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis.

Kommissionens krav, fremsat i Europa-Parlamentet i tirsdags, fik en parlamentariker fra regeringspartiet Ligaen til at udtrykke sin afsky ved at tage en af sine (italienske) sko af og slå den ned på EU’s dokumenter foran tv-kameraerne.

Albrechtsen og Lauritzen fortæller også om en interessant debat i parlamentets retsudvalg, der advarer Danmark og andre medlemslande om, at den midlertidige kontrol ved nationale grænser ikke kan fortsætte på ubegrænset tid.

Og så har Europa-Parlamentet vedtaget et banebrydende forbud mod brug af engangsplast, som har til formål at fjerne for eksempel sugerør, tallerkener og bestik af plastik – og også de tynde plastikstænger, som børnenes balloner ofte sidder på.

”Næsten alt, hvad man bruger til en børnefødselsdag,” som Rikke Albrechtsen siger.

Intet under, at en af de organisationer, der har lobbyet heftigt under behandlingen af forslaget, hedder European Balloon & Party Council. Jo, det hedder den altså.

Hør om det hele og mere til i denne uges podcast.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Dagens podcast: Smuldrer det hele for Alternativet? Dagens podcast: Smuldrer det hele for Alternativet? Næste artikel Dagens podcast: En moderne topchef skal forbedre Udenrigsministeriets image Dagens podcast: En moderne topchef skal forbedre Udenrigsministeriets image