Ugens EU-podcast: Nu starter det store slag om Europas fælles asylpolitik

PARLAMENTET #98: Hvorfor synes regeringen, at EU gør for lidt for at holde migranter ude, når Dansk Flygtningehjælp samtidig mener, at det er for meget? I denne uge går Altingets Europa-podcast i dybden med EU-Kommissionens omstridte forslag til en ny asylpagt.

Tusinder blev ramt, da Moria-lejren på Lesbos brændte ned. 
Tusinder blev ramt, da Moria-lejren på Lesbos brændte ned. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Få uger efter, at Grækenlands største flygtningelejr brændte ned på øen Lesbos, har EU-Kommissionen foreslået en ny asylpolitik for Europa.

”Spørgsmålet er ikke, om medlemslandene skal give støtte gennem solidaritet og bidrag – men hvordan, de skal give støtte,” sagde kommissionsforkvinde Ursula von der Leyen, da den nye migrationspagt blev fremlagt onsdag. Hør ugens europæiske podcast fra Altinget, hvis du vil have den præcise og hyggelige analyse af, hvordan pagten skal forstås, og hvordan de første politiske reaktioner ser ud.

Man fastholder incitamentet, hvor det kan betale sig at hoppe i menneskesmuglernes gummibåd og dermed sætte livet på spil på Middelhavet.

Christian Rabjerg Madsen (S)
Fungerende udlændingeordfører

Fem år efter, at den syriske flygtningekrise sendte over en million mennesker op gennem et splittet og uforberedt EU, er det stadig ikke lykkedes at enes om nye fælles regler.

Et flere år gammelt forslag fra Juncker-kommissionen om obligatoriske flygtningekvoter for alle medlemslande bliver nu skrottet. I stedet foreslås et mere fleksibelt system, der blandt andet giver medlemslande mulighed for at tage ansvar for hjemsendelse af afviste asylsøgere i andre medlemslande.

Samtidig lægger den nye kommission op til yderligere styrkelse af kontrollen ved EU’s ydre grænser, samt hurtigere og mere effektive fælles procedurer for hjemsendelse.

Det får humanitære organisationer som Dansk Flygtningehjælp til at advare om et europæisk kompromis, der glemmer at beskytte de legitime asylsøgere på flugt fra krig, tortur og forfølgelse.

”Vi er bekymrede, fordi at den pagt, vi ser, har et stærkt fokus på grænsebevogtning, snarere end at have fokus på beskyttelse af rettighederne for de mennesker, der søger beskyttelse internationalt,” siger generalsekretær Charlotte Slente.

Du kan møde chefen for Dansk Flygtningehjælp i podcasten.

Stik modsat mener den danske regering og Socialdemokratiet, at kommissionens forslag stadig har for meget fokus på omfordeling i Europa, frem for at gøre mere for at holde illegale indvandrere ude af EU.

”Der er gode elementer i udspillet, men vi må også konstatere, at det desværre ikke tager fat om de grundlæggende udfordringer, der er i det nuværende system. Man fastholder incitamentet, hvor det kan betale sig at hoppe i menneskesmuglernes gummibåd og dermed sætte livet på spil på Middelhavet,” siger Christian Rabjerg Madsen, fungerende udlændingeordfører for socialdemokraterne.

Det største oppositionsparti, Venstre, er enig i, at kommissionens udspil lader meget tilbage at ønske.

”Man skylder borgerne i Europa at få styr på de ydre grænser i stedet for bare at lave nogle lappeløsninger,” siger europaparlamentarikeren Søren Gade (V), der efterlyser langt mere styrkelse af det europæiske grænseagentur, Frontex:

”Hvordan skal hr. og fru Europa tro på, at Europa kan løse store, svære og tunge udfordringer, hvis man ikke kan løse migrations- og flygtningeproblematikken efter så mange år?”.

Mød dem alle i ugens udgave af podcasten ’Parlamentet’, hvor Altingets Rikke Albrechtsen og Thomas Lauritzen går i detaljer med asylpakken – og samtidig opridser dagsordenen for næste uges ekstraordinære EU-topmøde.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Slente

Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp
cand.merc.int. (Copenhagen Business School 1994)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00