Ugens EU-podcast: Kommer Vestbalkan nogensinde med i den europæiske klub?

PARLAMENTET#77: I et bittert farvel angriber EU's to afgående topchefer de lande, der som Frankrig og Danmark står i vejen for videre udvidelse. Hør om kritikken af en "historisk fejltagelse" i ugens podcast – hvor vi også taler med Dansk Folkepartis Peter Kofod om, hvad han og hans parti har lært af Brexit.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Er det europæiske samarbejde lige så stille ved at lukke døren i for nye medlemmer her 30 år efter Berlinmurens fald, der førte til EU's store udvidelser mod øst?

Det spørgsmål stiller Altingets Thomas Lauritzen i denne uges europæiske podcast. Han fortæller om, hvorfor EU's afgående topchefer er rasende over, at primært Frankrigs præsident forhindrer EU i at åbne forhandlinger om at optage Nordmakedonien og Albanien i Unionen.

"Begge lande har ret til at begynde forhandlinger nu. De er klar. Desværre er der nogle få medlemslande, som ikke er klar endnu (…) Det er efter min mening en fejltagelse," sagde formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, forleden dag.

Hans kollega kommissionsformand Jean-Claude Juncker er endnu hårdere i sin kritik af, at Frankrig støttet af Holland og Danmark har slået bremserne i på udvidelsen: "Det er en alvorlig historisk fejltagelse," siger Juncker.

Du kan høre argumenterne for og imod i podcasten, hvor vi selvfølgelig også tager pulsen på sagaen om Brexit: Alt tyder på endnu en udskydelse af Storbritanniens exit, men indtil hvornår?

Fra studiet i Bruxelles taler Lauritzen med Altingets Freja Søgaard og Emma Qvirin Holst, der sidder i Strasbourg, hvor de er taget ned for at dække ugens samling i Europa-Parlamentet.

Søgaard har fulgt Parlamentets debat om næste års EU-budget, mens Holst blandt andet har interviewet Dansk Folkepartis nye og enlige medlem af den europæiske folkeforsamling, Peter Kofod.

Han angriber statsminister Mette Frederiksen (S), som i sidste uge udtalte sig meget EU-skeptisk i et stort interview med Jyllands-Posten.

"Det er da en super melding. Jeg ville bare ønske, at hun i stedet for at ringe til Jyllands-Posten så kunne ringe til sine partifæller i Europa-Parlamentet og sige: Nu er vi altså blevet EU-skeptikere overnight! Jeg tror det ikke over en dørtærskel," siger Kofod.

God fornøjelse med denne uges Europa-Podcast!

 

PS: Mens denne podcast blev optaget torsdag morgen, kom det frem, at Frankrigs præsident har foreslået den tidligere finansminister og forretningsmand Thierry Breton som ny fransk EU-kommissær i stedet for Sylvie Goulard, der blev afvist af Europa-Parlamentet. Det nåede vi ikke at få med, men vi lover at tale om den nye franske kandidat i næste uge.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Forrige artikel Boris Johnson vil have nyvalg i december Boris Johnson vil have nyvalg i december Næste artikel Dan Jørgensen holder døren åben for ny oliejagt Dan Jørgensen holder døren åben for ny oliejagt
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.