Ukraine har vundet kommunikationskrigen. Men kom sejren for sent?

Ukraine kæmper stadig på slagmarken, men har allerede vundet kommunikationskrigen. Sådan lyder det næsten enstemmigt fra vestlige befolkninger, eksperter og politikere. Men sejren er kommet meget sent. Ukraine har derfor fra krigens start været bagud på point, mener EU-specialist i strategisk kommunikation.

Foto: Genya Savilov/AFP/Ritzau Scanpix

I et fransk TV-indslag kunne man for nylig se den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, besøge en ung pige på et hospital. Hun blev næsten mundlam ved synet af ham. Ikke fordi han var statsleder. Men som hun sagde:

”Du er overalt på TikTok.”

Er man på de sociale medier, er Zelenskyj ikke til at komme udenom.

Få har som ham og hans hold formået at engagere befolkninger, politikere og virksomheder i ukrainernes kamp gennem gamle og nye medier.

Ved hjælp af det, der i militærsprog kaldes "stratcom" eller strategisk kommunikation, satser det militært underlegne Ukraine på at forbedre deres position i felten og i den diplomatiske arena. Blandt eksperter er der dog uenighed om, hvor meget det har virket.

Militæranalytiker Jeanette Serritzlev er sikker på, at det har en afgørende effekt. Hun forsker i blandt andet stratcom ved Forsvarsakademiet.

"At tale med den her kraft har gjort en forskel. Der gik meget få dage før, de tilbageholdende europæiske lande accepterede at sende våben. Det var ikke sket uden, at de europæiske befolkninger også ville have det," siger hun.

Men allerede før krigen gik i gang, var ukrainerne mislykkedes med deres stratcom. Sådan lyder det imidlertid fra den danske embedsmand i EU's strategiske kommunikationsenhed, Søren Liborius.

”Landet har i årevis forsøgt at advare sine allierede om den russiske fare. Alligevel har de ikke før februar i år fået overbevist os om, at der skulle fuldt blus på den tunge militærstøtte.” 

De ukrainske stemmer når os, uanset om vi er 15 eller 55, om vi er på arbejde eller slapper af i sofaen om aftenen.

Jeanette Serritzlev
Militæranalytiker, Forsvarsakademiet

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00