"Ulovligt" og "parallel til Tamilsagen": Eksperter retter skarp kritik af Sundhedministeriets håndtering af mail om S-erhvervsklub

Eksperter retter hård kritik af Sundhedsministeriet, der har tilbageholdt en mail om S-erhvervsklubben i over et halvt år. Ministeriet beklager sagsbehandlingen, som blandt andet forklares med opsigelser fra centrale medarbejdere og rekrutteringsudfordringer. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser kategorisk at have blandet sig i sagsbehandlingen. Arkivfoto. 
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser kategorisk at have blandet sig i sagsbehandlingen. Arkivfoto. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Der er blevet begået lovbrud i en sag, hvor håndteringen vækker mindelser om Tamilsagen.

Eksperter langer hårdt ud efter Sundhedsministeriet, efter at Altinget har dokumenteret, hvordan embedsværket har tilbageholdt en afslørende mail om Socialdemokratiets erhvervsklub i næsten et halvt år.

I mailen fra 2019 beder en ansat i Socialdemokratiet embedsmænd om at "ekspedere" en forespørgsel fra Tandlægeforeningen, der som medlem af regeringspartiets erhvervsklub vil mødes med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Tandlægeforeningen får efterfølgende mødet i forløbet, som eksperter har stemplet som "problematisk" og "korruption".

"Jeg mangler ord. Det er en meget grov og bevidst tilsidesættelse af offentlighedsloven. Ministeriet demonstrerer en fuldstændig mangel på respekt for kravene til offentlighed," siger Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og tilføjer:

"Det er ulovligt."

Roger Buch, forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole sammenligner sagsbehandlingen med Tamilsagen.

"Det er en klar parallel til Tamilsagen, hvor man havde familieansøgninger, som var færdigbehandlede, men som så blev lagt ned i en skuffe, fordi ministeren ikke ønskede de familiesammenføringer. Så kom der alle mulige forklaringer på, hvorfor sagerne trak ud," siger han.

Han påpeger ligeledes, at der kan være tale om lovbrud.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00