Under et år til valg: Thyra Frank har stadig ingen kreds

FOLKETINGSVALG: Kampen om et af Liberal Alliances mandater bliver hård, hvis Thyra Frank vælger at genopstille til Folketinget.

Som den eneste på Liberal Alliances ministerhold har ældreminister Thyra Frank endnu ikke en folketingskreds.

Kandidatlisterne begynder så småt at tage form rundtomkring i landet, nu hvor der er under et år til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) senest skal trykke på valgknappen.

Men indtil videre er Thyra Frank ikke til at finde på nogen af kandidatoversigterne, efter at hun forlod Nordjyllands Storkreds i november 2016. Hun havde været spidskandidat i kredsen i 2015 uden at opnå valg, og hun begrundede sit farvel med, at hun ville lede efter en opstillingskreds tættere på sit hjem på Frederiksberg.

"Det tager fire en halv time at køre hver vej for at komme til møde i Nordjylland, og det er altså voldsomt. Derfor stiller jeg nok op et sted på Sjælland – hvor er ikke helt afklaret endnu. Jeg har været i tvivl om, hvorvidt jeg i det hele taget ville stille op, men partiledelsen vil rigtig gerne, at jeg gør det. Nu er Christina (Egelund, red.) jo frontfigur i Nordjylland, så det vil jeg ikke rigtigt ind i igen. Men jeg synes stadig, politik er spændende," sagde Thyra Frank til Nordjyske i november 2016.

Godt øje til Sjælland og København
Thyra Frank blev i 2015 slået i Nordjylland af Liberal Alliances nuværende politiske ordfører, Christina Egelund, der debuterede som folketingskandidat efter at have været spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i 2014. Egelund blev i november 2016 valgt som ny spidskandidat.

Ifølge forlydende har Thyra Frank i stedet overvejet at stille op i Sjællands Storkreds eller Københavns Storkreds. I København ville hun dog skulle kæmpe mod en af partiets frontfigurer, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, i en kreds, hvor Liberal Alliance i øjeblikket kun står til at vinde et mandat.

Sjællands Storkreds røg i foråret til folketingsmedlem Laura Lindahl, der er blevet valgt som partiets spidskandidat i kredsen. Efter dalende meningsmålinger og efter, at Villum Christensen trak sig som spidskandidat, så Lindahl sit snit til at sikre et genvalg ved at flytte væk fra Københavns Storkreds, hvor hun er blevet valgt som nummer to efter Ammitzbøll-Bille.

Kampen om de få mandater
Netop de dalende meningsmålinger er interessante, hvis Thyra Frank beslutter sig for at genopstille til Folketinget. Hun vil nemlig komme til at skulle tage kampen op mod markante partiprofiler, der i øvrigt alle allerede har sæde i Folketinget.

Ifølge den seneste mandatprognose, som professor Kasper Møller Hansen fra Købehavns Universitet har lavet for Altinget, vil Liberal Alliance kun vinde et mandat i henholdsvis København, Københavns Omegn, Nordsjælland, Sjælland, Fyn og Sydjylland. Og så står partiet også til at få et i Nordjylland, som Thyra har forladt.

Thyra Frank gjorde comeback i dansk politik i november 2016, hvor Lars Løkke udnævnte hende til ældreminister. I løbet af sin tid som minister har hun været genstand for megen kritik fra blandt andet regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, der har truet med at trække deres opbakning til hende. Kritikken går på, at hun ikke har leveret resultater nok som minister. Især vakte det opsigt, da regeringens lovkatalog udkom i oktober sidste år, og Thyra Frank som den eneste minister ikke havde et eneste lovforslag på programmet.

Thyra Frank har ikke ønsket at kommentere på, at hun endnu ikke har nogen folketingskreds.

Læs med på Altinget: christiansborg i næste uge, hvor hele mandatprognosen bliver bragt.

Forrige artikel Innovationsfonden undgår total udflytning og beholder kontor i hovedstaden Innovationsfonden undgår total udflytning og beholder kontor i hovedstaden Næste artikel Se videoen: Morten Østergaard og Radikale holder pressemøde Se videoen: Morten Østergaard og Radikale holder pressemøde