Ungdomsformand: LA's værdikamp skal føres uden for regering    

LA-LANDSMØDE I KØBENHAVN: Det var en fejl at gå i regering, og det har kostet den liberale værdikamp i Danmark, mener LA Ungdoms formand, Carl Andersen. Men værdidebat er intet værd i forhold til regeringsansvar, mener Samuelsen. 

Anders Samuelsens beslutning om at lade LA træde ind i regeringen kritiseres af ungdomspartiets landsformand, Carl Andersen. 
Anders Samuelsens beslutning om at lade LA træde ind i regeringen kritiseres af ungdomspartiets landsformand, Carl Andersen. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

“Der er ingen vaklen i geledderne. Det var en fejl at gå i regering.” 

Så kontant lød beskeden fra LA Ungdoms landsformand, Carl Andersen, da han lørdag holdt tale ved moderpartiets landsmøde i København. 

Ungdomsformandens utilfredshed bunder i en frustration over, at LA skulle have givet køb på liberale kerneværdier i bytte for indflydelse i VLAK-regeringen.

Han mener ikke, at regeringsdeltagelsen er den bedste måde at skubbe Danmark i en mere liberal retning:

"Det er ikke kun parlamentarisk håndværk, der har sænket registreringsafgiften eller reformeret kontanthjælpen. Det er en værdikamp, der har rykket befolkningen og dermed politikken. Vi i Liberal Alliances Ungdom skal altid holde jer op på de liberale værdier og en liberal politik. Være såkaldt vagthund og til tider en jagthund,” sagde Carl Andersen. 

Tvivl om burkaen
Det er blandt andet lovforslaget om det kontroversielle burkaforbud, der får ungdomsformanden til at rive i lænken og gø ad partiets ledelse: 

“Vi skal sætte en dagsorden. Man skal vide, hvor man har Liberal Alliance. Derfor bør det ikke være til forhandling, om vi støtter forbud mod bestemte beklædninger, om det er okay at omskære umyndige drengebørn, eller om man kan være minister og fortsat medlem af Folketinget, selvom vi hylder en tredeling af magten,” sagde han i sin tale, men understregede, at LAU stadig støtter Samuelsen og Co: 

“Vi har et ansvar for at påpege, når tingene ikke er tilfredsstillende, eller de går i den forkerte retning. Dermed ikke sagt, at vi ikke bakker op, for det gør vi. Senest med over 100 unge kandidater til kommunal- og regionsvalg, og det er jeg stolt over."

Samuelsen: Værdidebat er intet værd
Tidligere på formiddagen havde partiformand Anders Samuelsen holdt en lang tale, hvor han blandt andet forsvarede regeringsindtrædelsen.

Læs også: Samuelsen: Stop snakken om at forlade regeringen 

Han mener ikke, at det nytter noget at rykke den offentlige opinion, hvis ikke det følges op af politiske resultater: 

"Vi har hele vejen igennem vidst, at en skarp værdidebat ikke er noget værd, hvis ikke den også kombineres med evnen og viljen til at tage ansvar. Fordi vi ved, at resultater ikke skabes ved de rene hænders politik, men kun ved hårdt arbejde, ved politiske sats og ved at lave de vanskelige kompromiser," sagde han. 

Ingen bekymring om dårlige målinger
Liberal Alliances nye kompromissøgende profil har ikke været uden omkostninger. Landsformand Leif Mikkelsen fortalte lørdag, at partiet siden 2016 har tabt omkring en tredjedel af sine medlemmer, og i det seneste Risbjerg-snit af meningsmålingerne lå partiet solidt under 5 procent af stemmerne. 

Men da Samuelsen senere på lørdagen tog imod spørgsmål fra pressen, fortalte han, at Liberal Alliance aldrig har været et parti, der har keret sig om målinger:

"Vi lovede hinanden én ting den mørke nat, hvor jeg fik tilbuddet om at overtage ledelsen af et 0,0-parti. Det var, at vi ikke ville lade os dirigere af meningsmålinger. Vi skulle sige det rigtige, og hvis danskerne så ikke ville have det, som vi syntes var det rigtige, var det en fair deal," sagde han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00