Ungdomskommissionen: Behold lavalderen

KRIMINALITET: Regeringens ungdomskommission har fremlagt 35 punkter til en indsats mod kriminelle unge. Fokus er overvejende på forebyggelse.
Lars Beck

Mens det ene af de store punkter i Ungdomskommissionens arbejde, forebyggelse, ser ud til at møde bred politisk opbakning, ser det anderledes ud, når det skal handle om den kriminelle lavalder.

Dansk Folkeparti fastholder, på trods af anbefalinger om det modsatte, at den kriminelle lavalder sænkes:

"Vi ved, at kriminaliteten blandt en gruppe børn og unge under femten år er blevet så voldsom, at den sågar indbefatter grov vold og seksuelle krænkelser, hvorfor det er altafgørende, at vi får sænket den kriminelle lavalder til 12 år," siger partiets retsordfører, Peter Skaarup.

Regeringens holdning til en sænkning af lavalderen er tvedtydig. De Konservative er som udgangspunkt imod, men ønsker ikke at gøre det til et ultimativt krav i en samlet indsats mod ungdomskriminalitet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere sagt, at det bør diskuteres, om den nuværende lavalder skal ændres.

Vi må have en garanti for, at regeringen ikke hopper på Dansk Folkepartis limpind. Nu må det være slut med Dansk Folkepartis stupiditet og idéforladthed.

Karina Lorentzen
Retsordfører, SF

Oppositionen tilfredse med kommissionen
Blandt partierne til venstre for midten er der generelt glæde at spore. Her har holdningen længe været, at der ikke bør ændres ved den kriminelle lavalder, og at forebyggelse bør spille en væsentlig rolle i indsatsen mod kriminalitet blandt de unge.

Hos de Radikale er det tydeligt, at man føler, at kommissionsarbejdet er udmundet i forslag, der kan afspejles i partiets synspunkter:

"Ungdomskommissionens forslag om at styrke gadeindsatsen med flere gadeplansmedarbejdere, større satsning på konfliktråd og en mentorordning, hvor kriminelle eller kriminalitetstruede får råd og vejledning, er eksempelvis forslag, vi for længst er kommet med," siger retsordfører Lone Dybkjær.

Samtidig håber hun på, at kommissionens udmelding kan få regeringen til at skifte kurs:

"Desværre har regeringen og Dansk Folkeparti stædigt holdt fast i deres skingre fællessang om strengere straffe og sænkning eller sågar afskaffelse af den kriminelle lavalder. Det er godt, at kommissionen nu slår fast, at den linje ikke virker, og at det er andet og mere end straffe, der skal til."

SF vil ikke nøjes med at håbe, men forlanger nu, at der bliver udstukket en garanti mod ændring af den kriminelle lavalder:

"Vi må have en garanti for, at regeringen ikke hopper på Dansk Folkepartis limpind. Nu må det være slut med Dansk Folkepartis stupiditet og idéforladthed," siger retsordfører Karina Lorentzen til jp.dk.

Strategi for indsats på vej
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) hæfter sig også ved kommissionens forslag og påpeger, at den udarbejdede betænkning vil blive taget til efterretning i det fremtidige arbejde.

Et arbejde, der vil blive taget fat på i den kommende folketingssamling, og som vil bestå af en samlet strategi fra regeringen. Den vil fokusere både på det forebyggende og det retshåndhævende område, og nøgleordene vil være mere konsekvens, opfølgning og omsorg.

Dokumentation

Udvalgte punkter fra Ungdomskomissionens arbejde:

  • Styrkede reaktionsmuligheder i forhold til børn under 15 år, der begår kriminalitet.
  • Udvikling af et værktøj til systematisk risikobaseret identifikation af kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge og miljøer med høj kriminalitetsrisiko.
  • Ydelsesbeskrivelse (kravspecifikation), akkreditering og effektevaluering af behandlingstiltag og sagsbehandling.
  • Styrket reaktion ved bekymrende skolefravær og udskrivning af skolen.
  • Styrket indsats over for børn og unge fra traumatiserede familier.
  • Styrket uddannelsesindsats, udslusning og opfølgende støtte i forhold til anbragte eller fængslede unge.
  • Styrket helhedsorienteret gadeplansindsats.
  • "Betinget" notering af første strafferetlige afgørelse på unges straffeattest.
  • Landsdækkende udbredelse af såkaldte ungesamråd, der bl.a. rådgiver om vilkårsfastsættelse i straffesager mod unge.
  • Forsøg med anvendelse af konfliktråd som alternativ til straf for unge lovovertrædere.
  • Mentorordninger for kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge, herunder unge indsatte.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00