Dagens overblik: Unge opfordrer til at smadre valgplakater

POLITISK OVERBLIK: Gruppen Party Rebels inviterer til ”valgtæsk” i Ungdomshuset, hvor valgkort og -plakater skal ødelægges. Få overblik over dagens nyheder om dansk politik.

"Langt ude og fuldstændig uacceptabelt," siger en Venstre-kandidat om planer om "valgtæsk" i Ungdomshuset. "En demokratisk berettiget udmelding," siger Enhedslisten.
"Langt ude og fuldstændig uacceptabelt," siger en Venstre-kandidat om planer om "valgtæsk" i Ungdomshuset. "En demokratisk berettiget udmelding," siger Enhedslisten.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Kristine Korsgaard

Mens kommunalvalgkampen buldrer af sted på gader og i medier, vækker det nu harme på Københavns Rådhus, at der skal makuleres valgkort og smadres valgplakater i Ungdomshuset op til kommunalvalget.

”Vi gider ikke fejre de politikere, der i minutiøse detaljer skal ruinere vores lokalsamfund de næste fire år. Vi vil tæske dem,” står der i en offentlig invitation på Facebook, hvor gruppen Party Rebels inviterer til "valgtæsk #kv17"-arrangement i Ungdomshuset. Det skriver Berlingske.

I invitationen opfordrer gruppen til, at man møder op og får makuleret sit valgkort. Derudover opfordres deltagere til at medbringe valgplakater af de politikere, man hader allermest. Til gengæld vil arrangørerne stå for rundboldbat, golfkøller, dartpile og "andre kreative måder, vi kan tæske dem på".

Caroline Stage, der er kandidat for Venstre i København, er ikke glad.

"Det er langt ude og fuldstændig uacceptabelt. Det er et demokratisk problem, når man fra Ungdomshuset side opfordrer til både at makulere valgmateriale, men også at lave hærværk på valgplakater og tæske politikere. Det synes jeg er en meget underlig opførsel fra et hus, der modtager offentlige midler," siger hun.

Kandidat for Enhedslisten i København Charlotte Lund er af en anden opfattelse:

"Det er et budskab om, at de ikke er glade for det nuværende system. Det er jo sådan set også en demokratisk berettiget udmelding,” siger hun til Berlingske.

SF: Hykleri at sætte sodavandsafgifter ned
Oppositionen angriber nu DF for at gå imod tidligere aftaler og skade unges sundhed, fortæller DR.

Regeringen indgik forleden en aftale om en erhvervspakke med DF og Radikale, hvor en række afgifter blev nedsat eller fjernet, blandt andet afgiften på sodavand. Men for nogle år siden var de to partier – sammen med S, SF og Enhedslisten – med til at sætte netop sodavandsafgiften op.

”Det er noget værre hykleri, at de nu siger, det ikke er et problem for unges sundhed at sætte afgiften ned,” siger Lisbeth Bech Poulsen (SF) til Radioavisen.

Regionspolitikere: Embedsmænd bestemmer for meget
Embedsmændene har så meget magt i regionerne, at der næsten er tale om rent djøf-styre, mener afgående regionsrådspolitiker Charlotte Fischer (R).

Og mere end 60 procent af regionspolitikerne i Danmark er enige med hende i, at embedsmænd har for meget magt, viser en rundspørge fra Altinget.

"Vi er så tæt på et rent djøf-styre som man overhovedet kan være," siger Charlotte Fischer, der de seneste otte år har siddet i regionsrådet i Region Hovedstaden. 

Til valget 21. november har hun valgt ikke at genopstille, og det er en af grundene til, at hun nu er klar til at sige sin ærlige mening om de ti år gamle regioner.

Også Lise Müller (SF), der ligesom Charlotte Fischer ikke genopstiller til Region Hovedstaden, er bekymret for det regionale folkestyre.

Blandt andet er det et problem, at regionerne ud over forretningsudvalget ikke har nogen stående udvalg, men kun midlertidige udvalg, der nedlægges igen, mener Lise Müller. Det betyder, at forretningsudvalget træffer alle de vigtige beslutninger, mens de menige medlemmer aldrig kommer i dybden og udvikler politik.

"Vi politikere bruger desværre for meget tid på at sagsbehandle mindre sager i stedet for at diskutere de store temaer," siger Lise Müller.

København er blevet en by for de rige
I en kommunalvalgkamp, hvor der blandt andet bliver talt meget om billige boliger, viser en rapport, at velstillede københavnere og tilflyttere overtager både nye og gamle boliger, mens fattige borgere og familier presses ud. Det skriver Politiken.

Rapporten fra Statens Byggeforskningsinstitut viser, at selvom nybyggeriet slår alle rekorder, har de dårligst stillede københavnere ikke fået noget ud af festen. Deres boligstandard er i store træk den samme som for ti år siden.

Næsten dobbelt så mange voksne københavnere deler bolig i 2015 i forhold til i 2007, fordi de hverken har råd til at købe nybyggede eller eksisterende boliger alene.

Og kun omkring fire procent af de borgere, der havde elendige boligforhold i 2007, har fået en bedre boligstandard i 2015 til trods for, at der i perioden er bygget 8.300 nye boliger i hovedstaden, fastslår rapporten.

Overborgmester Frank Jensen (S) erkender problemet og sætter sin lid til den såkaldte 25-procents regel, der giver kommunen ret til at kræve, at hver fjerde nye lejlighed er almen og billig.

"Den regel er relativt ny og er ikke slået igennem i boligmarkedet endnu. Derfor har vi ikke i større målestok kunnet forbedre boligstandarden for folk med små indkomster. Men i de kommende år kommer 25-procents reglen til at slå igennem big time, og står det til mig, får vi i løbet af de næste ti år omkring 10.000 nye almene boliger i København," siger han.

KL tilbagekalder kuglepenne til 3.000 kroner stykket
Og så til Kommunernes Landsforening (KL), der i en dokumentar sendt på TV 2 tirsdag aften beskyldes for misbrug af penge.

KL har blandt andet brugt i alt 90.000 skattekroner på kuglepenne af mærket Mont Blanc til deres medarbejdere siden 2012. Men nu beder KL i alt 16 tidligere medarbejdere om at levere kuglepennene tilbage.

Det fortæller vicedirektør i KL Helle Birkman Smith til TV 2:

"KL er først for nyligt blevet opmærksom på, at Mont Blanc-kuglepennene skal afleveres ved fratræden, da de repræsenterer en skattemæssig værdi. Derfor har KL nu skrevet ud til de fratrådte medarbejdere, der under deres ansættelse har fået udleveret en Mont Blanc-kuglepen som arbejdsredskab," siger hun.

I udsendelsen kommer det frem, at en chef i KL har brugt 90.000 kroner på kuglepenne, ligesom han også har spist dyre middage og været på weekendophold på KL's regning.

Det fremgår også, at Carl Holst (V) fik hjælp af Kommunernes Landsforening i sin private strid med Region Syddanmark.

Ifølge TV 2 fik Carl Holst bistand fra Kommunernes Landsforening i 2015 på trods af, at han på det tidspunkt ikke var tilknyttet hverken region eller kommune. Carl Holst var regionsrådsformand i Region Syddanmark fra 2007 til 2015, hvor han blev valgt til Folketinget for Venstre.

Her forlod han dog posten efter en stribe sager, hvor regionen havde afholdt udgifter til ting som medietræning, dobbeltaflønning og løn til en ansat, der de facto arbejdede i Carl Holsts valgkamp. Det førte til, at Region Syddanmark åbnede en sag mod Carl Holst, hvorefter han ifølge TV 2 henvendte sig til KL's direktør, Kristian Wendelboe, for at få rådgivning.

En tidligere medarbejder i KL fortæller til TV 2, at han blev sat til at hjælpe Carl Holst. Ordren kom ifølge medarbejderen fra direktør Kristian Wendelboe.

"Jeg følte, at jeg var nødt til at gøre, hvad min chef sagde, selvom jeg vidste, at det lå uden for KL's interesser," siger han til TV2.

Kristian Wendelboe afviser, at han skulle have sat KL-ansatte til at hjælpe Carl Holst.

Det sker i dag
Den danske energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ankommer i dag til klimatopmødet COP23 i Bonn i Tyskland. Topmødet slutter på fredag.

11:00 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) præsenterer på et pressemøde regeringens udspil til en forenklet beskæftigelsesindsats.

12:00 Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd om overbelægning. Ministeren skal redegøre for en ændring i regnemetoden for overbelægning på sygehusene.

13:00 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i åbent samråd om dispensationer til anvendelse af ikke godkendte pesticider og glyfosat i landbruget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Caroline Stage Olsen

Politisk chef, Moderaterne
cand.merc. (CBS 2015)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)









0:000:00