Debat

Unge politikere: Det klimaaktivistiske optrin på Folkemødet smadrer vores grønne arbejde

Den klimaaktivistiske happening på Folkemødet er hamrende udemokratisk, uforskammet og enormt unfair. Det er en våd klud i ansigtet på unge mennesker, der arbejder og kæmper bravt for den grønne omstilling, skriver Emmamaia Jacobsen og Mathias Zilberberg. 

Foto: Magnus Ebsen Bøgelund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er næppe gået nogens næse forbi, at en gruppe rabiate klimaaktivister fra blandt andet Extinction Rebillion og Alternativets Unge stormede Debatten på DR2’s scene på Folkemødet på Bornholm.

Her afbrød aktivisterne en demokratisk og folkelig partilederdebat, da de indtog scenen med tilråb om klimakampen. Et optrin, der er intet andet end hamrende udemokratisk, uforskammet og enormt unfair.

Udemokratisk, fordi det på ingen måde er sådan, vi gør tingene i Danmark. Uforskammet, fordi det kort og kontant er mangel på demokratisk dannelse at afbryde en debat på en sådan måde, og unfair overfor alle os, som reelt set kæmper en kamp for klimaet.

Gør os rasende

Man skal ikke scrolle ret langt ned i kommentarsporene på diverse debattråde om unge menneskers deltagelse i den demokratiske samtale, før hr. og fru. Hakkebøf har forsøgt at smide de unge under bussen et par hundrede gange.

Det er en evig kamp for os unge at overbevise størstedelen af det voksne segment om, at vi har ret til en lige så stor plads i den demokratiske samtale som alle de andre befolkningsgrupper.

Selvom vi ikke deltog og aldrig i vores vildeste fantasi kunne drømme om at efterligne et sådant stunt, så bliver vi alligevel ufrivilligt gjort ansvarlige for optrinnet

Emmamaia Jacobsen og Mathias Zilberberg, Hhv. medlem af Konservativ Ungdom og byrådsmedlem af SF i Gribskov Kommune

Her sidder vi i byrådene, regionsrådende og i ungdomsorganisationerne, og kæmper for at skabe respekt omkring vores deltagelse; de unges deltagelse. Vi kæmper for at skabe resultater, som kan mærkes.

Derfor gør det os mildest talt rasende at se klimaaktivisterne indtage scenen på direkte TV, fordi der på meget få minutter bliver skabt en valid grund til at kalde os for umodne, og pointere vores barnlige handlinger. Også selvom vi ikke deltog og aldrig i vores vildeste fantasi kunne drømme om at efterligne et sådant stunt, så bliver vi alligevel ufrivilligt gjort ansvarlige for optrinnet.

Det gør vi, da det desværre er ret tydeligt, at man i debattråde rundt omkring på Facebook ikke skelner mellem demokratisk dannede unge og de rabiate klimaaktivister, som vi så på scenen til Folkemødet.

Læs også

Kæmp side om side med os andre

Vi er nogen, som har fået pli og ordentlig opførsel ind med modermælken. Lov og orden er en konservativ grundholdning, og en ordentlig demokratisk og afbalanceret debat, eksempelvis om klima, er i højt fokus hos både Socialistisk Folkepartis Ungdom og Konservativ Ungdom.

Derfor gør det os oprigtigt frustrerede, når et ledende medlem af Alternativets Unge omtaler torsdagens stunt som det første reelle folkelige indslag på Folkemødet. I vores øjne var det blot en uopdragen og ikke mindst udemokratisk happening.

Det korte af det lange er, at de ekstreme klimaaktivisters optrin på Folkemødet smadrer unge menneskers reelle politiske arbejde. Det er en våd klud i ansigtet på de unge mennesker, der gennem ungdomspartier, debatindlæg eller som demokratisk valgte arbejder og kæmper bravt for den grønne omstilling. For alle os unge, som kæmper for at få berettiget vores plads i den offentlige debat.

Men værst af alt, så gør dette stunt ikke noget ved CO2'en i atmosfæren, og det skaffer ikke flere solceller til kommunerne. Det rykker ikke på omstillingen af landbruget, og det optimerer ikke den offentlige transport. Så hvordan man kan få den tanke, at en handling som denne ville fremme klimadagsordnen, det er vi ærligt talt uforstående overfor.

Derfor kommer der herfra en fremstrakt hånd, en invitation om man vil, til klimaaktivisterne fra Folkemødet. En invitation til at komme ned fra træet og kæmpe for klimaet side om side med os andre.

En invitation tilbage til den demokratiske samtale, og en invitation til at droppe den rabiate og ødelæggende tilgang, der lige nu hersker blandt disse folk. For den barske sandhed er, at hvis disse stunts fortsætter, og hvis man ikke tager imod invitationen, så er vores, de unges, demokratisk forandrende arbejde et skridt frem og ti tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mathias Arnvig Zilberberg

Byrådsmedlem (SF), Gribskov Kommune
Gribskov Gymnasium