USA dropper lufthavnsplaner og kigger mod opstilling af Nato-radarer i Grønland
Det grønlandske landsstyre ønskede ikke det amerikanske forsvars involvering i lufthavnsprojekter. Nu har amerikanerne i stedet fokus rettet mod opstilling af radarer, som kan være til gavn for både USA, Grønland og Danmark.
Andreas Krog
RedaktørWASHINGTON: Det amerikanske forsvarsministerium forventer at sende eksperter til Grønland i den kommende sommer for at se på mulighederne for at opstille Nato-radarer i Grønland til at overvåge blandt andet russisk og kinesisk flådeaktivitet.
Det kom frem ved en briefing i det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i Washington i sidste uge, som Altinget og to norske medier deltog i.
“Vi håber i den kommende sommer - på et tidspunkt, hvor det grønlandske folk kan have os - at kunne sende en gruppe derop for at lave de nødvendige undersøgelser,” siger en Pentagon-talsperson og fortsætter:
“Vi forestiller os radarer, som kunne føde oplysninger ind til Nato’s maritime overvågning. I takt med at vi ser, at russerne bliver mere aktive, bliver det stadig mere vigtigt at vide, hvor de er og hvad de laver. Samt holde øje med om kineserne begynder at komme sejlende over Nordpolen mere regelmæssigt i takt med at isen smelter.”
Talspersonen understregede, at feltundersøgelserne vil foregå i tæt samarbejde med Grønland og Danmark og de ønsker, som de to måtte have.
Lagt på hylden
I september 2018 erklærede det amerikanske forsvarsministerium sig interesserede i at undersøge mulighederne for at investere i udbygning og nyetablering af grønlandske lufthavne.
De planer er lagt på hylden igen. Ikke fordi USA ikke længere har brug for landingsbaner i Arktis. Men hovedsageligt fordi det grønlandske landsstyre, ifølge Pentagon-talspersonen, ikke ønskede at samarbejde med det amerikanske forsvar om at styrke lufthavnsinfrastrukturen i Grønland.
“Vores første tanke var, at der var nogle lufthavne, som vi kunne investere i, for at gøre dem anvendelige for militære fly. Men grønlænderne valgte at gå i en anden retning,” siger talspersonen.
Forbedret overblik
I stedet har amerikanerne rettet blikket i anden retning. Mod noget, som både USA, Nato, Grønland og Danmark kan have gavn af.
“Nu er fokus på hvordan vi kan forberede det maritime situationsoverblik. Det vil gøre Grønland - hvis det skulle blive selvstændigt - i stand til at få en bedre ide om hvad der sker langs kystlinjen.
Og kongeriget Danmark vil bedre kunne forhindre ulovligt fiskeri ved at monitorere hvilke skibe, der er i de mest fiskefyldte farvande. Ligesom det vil gøre det nemmere at holde øje med de krydstogtskibe, der måtte operere i området,” pointerer Pentagon-talspersonen.
Altingets tur til USA er delvist betalt af det amerikanske udenrigsministerium.