USA giver EU en ekstra måned uden ståltold

TOLD: USA har i ellevte time forlænget EU's fritagelse for ny told på stål og aluminium. Unionen får en måned, som helst skal bruges på forhandlinger, men EU vil ikke forhandle under trusler, lyder det. Desuden kritiseres USA's kurs for at skabe usikkerhed på markedet.

Foto: Zouping/AP/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

1. juni skal der være en aftale på plads mellem EU og USA.

Ellers risikerer EU at blive ramt af told på stål og aluminium, der eksporteres til USA,

Nærmere bestemt er der tale om en told på 25 procent for stål og ti procent for aluminium. Hvis den gennemføres, vil det have store konsekvenser for europæisk industri.

Egentlig havde EU fået en deadline, der hed 1. maj, men natten til tirsdag blev den udsat af den amerikanske præsident, Donald Trump, til 1. juni.

Den ekstra måned skal bruges på forhandlinger mellem de to store handelspartnere, men EU er ikke tilfreds med behandlingen fra den anden side af Atlanten.

"EU burde være fuldt og permanent fritaget fra disse foranstaltninger, da de ikke kan retfærdiggøres på baggrund af national sikkerhed," skriver EU-Kommissionen i en meddelelse og refererer til det amerikanske argument for tolden, som går på national sikkerhed.

Kommissionen fortsætter i meddelelsen med at udridse EU's utilfredshed med, at man skal forhandle med en så skarp deadline hængende over sig.

"Som en langvarig partner og ven af USA vil vi ikke forhandle under trusler," lyder det.

Kommissionen understreger, at en fremtidig aftale skal være gensidig fordelagtig. Hvis ikke den bliver det, har EU sine egne planer for, hvordan man kan ramme USA. Det kan ifølge iagttagere føre til en handelskrig.

EU: Vi har arbejdet på alle niveauer for en løsning
EU er ikke den eneste handelspartner, som USA har fritaget midlertidigt fra tolden.

I samme omgang som Donald Trump udsatte EU's deadline, gjorde han det også for Mexico og Canada.

USA er desuden gået ind i indledende forhandlinger med Argentina, Brasilien og Australien, som man forventer vil blive færdiggjort over den næste måned.

En aftale er allerede nået med Sydkorea, skriver mediet Politico. Landet bliver permanent fritaget fra USA's told, men skal til gengæld skære i sin eksport til USA.

Men der er lange udsigter for en sådan aftale med EU, hvis man skal tro meddelelsen fra Kommissionen. Her tager man udsættelsen til efterretning, men understreger, at det forlænger den usikkerhed, der har ramt markedet.

Og så er man desuden uenig i præmissen om, at det er europæisk stål og aluminium, der i disse dage vælter ind på det amerikanske marked og skaber problemer.

"Tværtimod har EU over de sidste måneder arbejdet på alle mulige niveauer med USA og andre partnere for at finde en løsning på det problem," skriver Kommissionen.

Iskoldt forhold
Lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Jens Ladefoged Mortensen har i en tidligere artikel på Altinget udtalt sig om forholdet mellem USA og EU. Og ifølge ham er der ingen tvivl om, at EU føler sig presset af USA.

Det skyldes blandt andet, at USA bruger en klausul om national sikkerhed, når de smækker tariffer på udenlandsk stål.

"Det kan europæerne ikke acceptere, fordi det er meget farligt for handelssystemet og regelbaseret handelsdiplomati. Det er en åben klausul, som aldrig er blevet brugt, fordi man kan sige, at alt er sikkerhed lige pludselig," forklarer han.

Men selv om der bliver udvekslet hårde ord, er der ifølge lektoren stadig håb.

"Indtil videre har vi nogle uger, måneder, hvor diplomatiet stadig arbejder. Man prøver at trække tempoet ud af kampen og få os til at snakke og forhandle," siger han og indskyder:

"Men der er ingen tvivl om, at klimaet mellem Washington og Bruxelles er på frysepunktet. Der er bekymring for, hvad det her kan udvikle sig til."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Ladefoged Mortensen

Lektor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.scient.pol (Aarhus Uni.), M.A. (Econ) (University of Manchester), ph.d. (EUI, Firenze)









0:000:00