USA og EU optrapper i Balkan

GEOPOLITIK: USA og EU opruster det diplomatiske, militære og økonomiske engagement i Balkan-landene, Rumænien, Moldova og Ukraine i takt med, at Rusland gør det samme. Ekspert advarer om øget konfliktpotentiale mange år frem, og den danske udenrigsminister er bekymret over udviklingen.

Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus
Michelle Arrouas

For to måneder siden advarede USA's udenrigsminister, John Kerry, om, at Balkan-landene er "i Ruslands skudlinje" i kølvandet på Ukraine-konflikten, og sidste måned sendte USA et dusin kampfly og 200 personer til Rumænien for at “demonstrere USA's engagement til sikkerheden og stabiliteten i Europa”.

Efter at USA i årevis har prædiket og praktiseret en ’hands-off’-tilgang til sikkerhedspolitik i Europa, som blandt andet kom til udtryk, da USA i 2008 overvejende blandede sig uden om krigen i Georgien, har tonen fået en anden lyd efter krigen i Ukraine.

Flere medier, blandt andet Financial Times og Newsweek, har for nylig konkluderet, at Balkan-landene, Moldova og Rumænien er Putins nye geopolitiske legeplads, og at der er fare for både diplomatiske og militære sammenstød i landene. Ifølge Rusland-eksperten Jens Worning Sørensen har situationen i Ukraine grundlæggende ændret spillereglerne for mødet mellem vest og øst i landene, der geografisk og politisk ligger mellem NATO og Rusland.

“Det, at USA engagerer sig og sender kampfly, er noget helt nyt og et brud i forhold til USA’s politik de sidste 25 år. Indtil for et par år siden var både USA og EU præget af en hyperpragmatisme i forhold til Rusland - kort efter krigen i Georgien lancerede Obama sin reset-politik i forhold til Rusland, og Lars Løkke drak fadøl med Putin for at fremme danske økonomiske interesser - men det har ændret sig efter Ukraine”, siger Jens Worning Sørensen.

Han vurderer, at de nye spilleregler kan få afgørende betydning for Balkan-landene, og at der er risiko for flere frosne konflikter, sådan som vi har set dem i Georgien og Ukraine.

“Den her nedkøling af relationerne til Rusland er ret farlig, og jeg er overbevist om, at den vil føre til øget konfliktpotentiale langs grænsen mellem Rusland og EU og NATO mange år frem,” siger han.

Udenrigsministeren: Absolut bekymret
Også den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), er bekymret over udviklingen og Ruslands adfærd i Balkan-landene.

“Jeg er bekymret, absolut, især fordi det er tydeligt, at Rusland vurderer og udenrigspolitisk spiller det her som et geopolitisk nulsumsspil. Man skal være blind og døv for ikke at se den her oprustning fra russisk side,” siger ministeren, der i dag mødes med Makedoniens udenrigsminister for at drøfte landets fremskridt mod et EU-medlemsskab.

Flere af Balkan-landene ligger i forhandlinger med EU om at blive medlemslande, men forsøger samtidig at beholde et godt forhold til Rusland, som mange af landene har tætte energipolitiske og kulturelle bånd til.

“Rusland fører desværre en politik, hvor de boycutter dele af deres handel og forhold til lande, som nærmer sig EU, og omvendt belønner dem økonomisk og politisk, hvis de vender sig mod Rusland. Det er indlysende for alle, at både Ukraine, Moldova, Georgien og Balkan-landene har lang tradition for handel og samkvem med Rusland, og jeg har ingen ambition om at rive dem ud af det gode forhold, men Rusland ser det desværre som et nulsumsspil, hvor det ene udelukker det andet,” siger Martin Lidegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00