Usikkerhed, millionregninger og omstillinger: Sådan forbereder landets virksomheder sig til energikrisen

En hård vinter med energikrise nærmer sig. Altinget har talt med nogle af de mest udsatte produktionsvirksomheder om, hvordan de forbereder sig til de kommende måneder. "Vi kigger ind i en situation til vinter, der kan være meget mere alvorlig," lyder det fra Energistyrelsen. 

Carlsberg har skiftet gas til olie på bryggeriet i Fredericia. Arkivfoto. 
Carlsberg har skiftet gas til olie på bryggeriet i Fredericia. Arkivfoto. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Produktionsvirksomheder landet over gør sig klar til en hård vinter. 

Siden Energistyrelsen i juni skærpede kriseberedskabet ved at erklære "early warning" er energikrisen kun taget til. 

Selvom Energistyrelsen over for Altinget understreger, at gasmarkederne fungerer, og Danmarks gaslagre næsten fyldte, oplyser styrelsen også, at situationen henover vinteren kan blive væsentligt mere alvorlig.

Det kan resultere i, at Energistyrelsen må gå et nyk op i kriseberedskabet og erklære "alert."

"Vi har gas nok i øjeblikket til at forsyne vores danske og svenske gaskunder, og derfor afspejler beredskabsniveauet den nuværende situation. Men vi kigger ind i en situation til vinter, der kan være meget mere alvorlig, og derfor følger vi – også i samarbejde med vores europæiske kollegaer situationen nøje, om - og i givet fald - hvornår man skal gå op i niveau 2," lyder det i en skriftlig kommentar fra Energistyrelsens vicedirektør, Martin Hansen. 

Niveau 2 - alert-niveauet - aktiveres, når der opstår en gasforsyningsafbrydelse eller en usædvanlig høj gasefterspørgsel, hvilket resulterer i en betydeligt forringet gasforsyningssituation, men markedet er stadig i stand til at håndtere afbrydelsen eller efterspørgslen uden at anvende ikke-markedsbaserede foranstaltninger, lyder den officielle forklaring.

Og den usikkerhed får en lang rækker virksomheder til at tage sine forholdsregler frem mod vinteren.  

57 virksomheder er særligt udsatte, da de står Energinets liste over ikke-beskyttede kunder og dermed kan være i farezonen for at få nedsat gasleverancerne i tilfælde af en forsyningskrise. 

{{toplink}}

0:000:00