V angriber S: I fedtspiller med landbrugspolitikken

SAMMENSTØD: Socialdemokratiet kommer med tvetydige og fejlagtige udmeldinger om Venstres landbrugspolitik uden at lægge sin egen politik frem, kritiserer Venstres landbrugs- og miljøordfører.

Venstre håndterer miljø- og fødevarepolitikken som et spil politisk klodsmajor.

Bredsiden til regeringspartiet blev for nylig leveret af Socialdemokratiets fødevare- og landbrugsordfører, Simon Kollerup.

“Desværre har Venstre forvaltet miljø- og fødevareområdet ubalanceret og gjort det til en fløjpolitisk kampplads, hvor erhverv og miljø står i vejen for hinanden, og hvor det er miljøet, som lever i skyggen,” forklarede Simon Kollerup i samme ombæring og brugte blandt andet fødevare- og landbrugspakken som eksempel.

Men den omdiskuterede pakke kører netop ikke baglæns på miljøet, forsvarer Venstres miljø- og landbrugsordfører Erling Bonnesen.

“Ja, vi er på vej til at gennemføre bedre konkurrencevilkår for landbruget, men samtidig holder vi balancen i miljøet, og det kan vi dokumentere. Så det er simpelthen et fejlagtigt angreb, når Simon Kollerup siger, at det er skævt,” siger Venstre-ordføreren.

Flere miljøtiltag undervejs
Erling Bonnesen henviser til, at man for at sikre den rette balance for miljøet er i gang med at udlægge vådområder og minivådområder, som er med til at forbedre vandmiljø og natur, fordi kvælstofbelastningen reduceres. Samtidig har man indført frivillige, målrettede efterafgrøder, som reducerer mængden af kvælstof, der siver ned i grundvand og vandmiljø.

Som et led i fødevare- og landbrugspakken skal der til efteråret desuden forhandles om en ny målrettet regulering, hvor grundtanken er, at landmænd, der afvander til et sårbart vandområde får skrappere krav til brugen af kvælstof.

Simon Kollerup mener dog, at balancen i pakken er en form for efterrationalisering af regeringen.

“Historien de seneste to år har jo vist, at der ikke var den rette balance, fordi så havde det ikke været nødvendigt, at EU-Kommissionen gik ind i sagen. Det har så fået regeringen til at indføre ekstra krav, men i mine øjne har man lidt krampagtigt forsøgt at sætte nogle plastre på hist og her på landbrugspakken for at sikre en mere grøn balance,” siger Simon Kollerup.

Han henviser blandt andet til modellen med eftergrøder, hvor regeringen i foråret hastede en lov igennem, der kunne tvinge landmændene til at så efterafgrøder, hvis for få gjorde det frivilligt. Det blev dog aldrig nødvendigt at finde efterafgrøde-pisken frem.

“De her modeller med efterafgrøder har regeringen løst på en måde, som jeg tror, at selv Storm P. ville synes var til den avancerede side. Så jeg anerkender, at der er gjort nogle ting, men jeg synes, det er gjort klodset,” siger Simon Kollerup.

Hvad vil S?
Erling Bonnesen mener derimod, at det er lige rigeligt letkøbt, at Socialdemokratiet har travlt med at kritisere Venstre, men samtidig ikke selv lægger frem, hvad de vil gøre for at forbedre miljøet.

“De fedtspiller og kommer med tvetydige udmeldinger. De siger, at vores politik er skæv, men det må jo så betyde, at socialdemokraterne vil komme med nye skrappe krav, og her mangler vi stadig at høre, hvad de egentlig vil på landbrugsområdet. Nu må de bekende kulør,” siger Erling Bonnesen.

For tiden er målet for Socialdemokratiet at være med til at forhandle nogle af de helt store grundlæggende reguleringer under landbruget, og det er efterårets forhandlinger om målrettet regulering et vigtigt eksempel på, forklarer Simon Kollerup.

Men kan du pege på et eller flere områder, hvor I vil gøre noget andet for at sikre miljøet bedre?

“Den målrettede regulering er en af de store miljøknapper, man kan dreje på i den kommende tid, og det er klart, at der skal løftes en koloenorm politisk, men også teknisk, indsats for at få den målrettede regulering til at blive til noget, og det er i første omgang der, at vi har vores fokus i Socialdemokratiet,” siger Simon Kollerup.

Forrige artikel Regeringen genovervejer EU’s bankunion Regeringen genovervejer EU’s bankunion Næste artikel Kæmpe flertal ønsker hård kurs mod tiggere Kæmpe flertal ønsker hård kurs mod tiggere