V: Arne-pension gør Danmark fattigere og rammer skævt

Regeringens Arne-pension gør ikke kun Danmark fattigere, den er heller ikke målrettet de danskere, der rent faktisk er nedslidte. Med Socialdemokratiets vej har man færre muligheder for at fastholde vores velfærdssamfund. Vi skal i stedet forbedre seniorpensionen, skriver Hans Andersen (V).

Placeholder image
Vi risikerer, at vores opsving taber flyvehøjde, hvis ikke danske virksomheder har adgang til den arbejdskraft, som de har brug for, skriver Hans Andersen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I denne uge kan de første seniorer søge om Arne-pension. En pension, som ikke er målrettet nedslidte danskere.

Det sker, samtidig med at efterspørgslen på arbejdskraft når nye højder. Finansministeriet forventer, at det vil gøre Danmark 13 milliarder kroner fattigere og trække 9.800 danskere ud af beskæftigelse.

Det gør ikke kun Danmark fattigere, hvilket i sig selv er trist. Pensionen er ej heller målrettet de danskere, der rent faktisk er nedslidte. Nogle nedslidte får den måske. Men det er ikke dem, den er målrettet. Arne-pensionen rammer skævt.

Vi vil forbedre seniorpensionsordningen
Venstre støtter ikke regeringens pension, fordi den ikke er målrettet de danskere, der har mest behov for en tidlig tilbagetrækning. Og fordi den gør Danmark fattigere – og dermed begrænser vores muligheder for at prioritere alt det, vi ønsker: For eksempel en bedre velfærd med borgeren i centrum.

Vi risikerer med andre ord, at vores opsving taber flyvehøjde, hvis ikke danske virksomheder har adgang til den arbejdskraft, de har brug for. Det er en skam

Hans Andersen, beskæftigelsesordfører

Vi stod i spidsen for indførelsen af seniorpensionen, da vi sidst havde regeringsansvaret, som er målrettet danskere, som netop ér fysisk eller psykisk nedslidte. Vi vil hellere hjælpe dem, der reelt har behov for at trække sig op til seks år tidligere fra arbejdsmarkedet.

Og vi har også sagt, at vi vil forbedre seniorpensionsordningen. Derfor foreslog vi i vores finanslovsprioriteter for 2021 at styrke seniorpensionsordningen, således at endnu flere danskere, som ikke længere kan arbejde, kan få en seniorpension.

Tab af velstand
Lige nu ser vi, at et stigende antal brancher melder om mangel på arbejdskraft kombineret med tykke ordrebøger.

Når danske virksomheder ikke har adgang til den arbejdskraft, de har behov for, risikerer vi, at de siger nej til ordrer. Det betyder tab af danske arbejdspladser. Og et tab af velstand.

Vi risikerer med andre ord, at vores opsving taber flyvehøjde, hvis ikke danske virksomheder har adgang til den arbejdskraft, som de har brug for. Det er en skam.

Prioritér dem, der reelt er nedslidte
Venstre vil en anden vej end regeringen, så vi kan sikre, at Danmark har de hænder, som vi har brug for.

Vi foreslår at øge beskæftigelsesfradraget, så det bedre kan betale sig at arbejde. Vi vil gennemføre vores integrationsudspil, så flere indvandrere bidrager til det arbejdende fællesskab.

Vi ønsker en landespecifik beløbsordning for de lande, som vi har den største samhandel med. På den måde er vi med til at sikre, at virksomheder har lettere adgang til den arbejdskraft, som de efterspørger, for at levere deres ordrer i tide.

Det vil vi, så vi har råd til at prioritere for eksempel at hjælpe de danskere, der reelt er nedslidte. Når man går Socialdemokratiets vej, så har man færre muligheder for at fastholde vores velfærdssamfund og dermed have råd til for eksempel bedre sundhed, ældrepleje og klimatiltag, for det kræver jo, at dem, der kan, de også bidrager.

Det er derfor, at vi har foreslået at forbedre seniorpensionen. På den måde hænger samfundskontrakten sammen, når vi beder dem, der kan arbejde, arbejde.

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem, Frederikssund Kommune
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser