V-forslag om domstol for socialt udsatte har medvind i Folketinget

RETSSIKKERHED: Venstre vil styrke retssikkerheden for socialt udsatte og ydelsesmodtagere. Partier på tværs af Folketinget er positivt stemt over for forslag om ny forvaltningsdomstol. Regeringen er i tænkeboks.

Forvaltningsdomstole kendes fra udlandet, men i Danmark må borgere føre sagen ved de civile domstole, hvis de er uenige i myndighedernes eller Ankestyrelsens afgørelser.
Forvaltningsdomstole kendes fra udlandet, men i Danmark må borgere føre sagen ved de civile domstole, hvis de er uenige i myndighedernes eller Ankestyrelsens afgørelser.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christina HoulindSøren Elkrog Friis

Det kniber med retssikkerheden for udsatte borgere og ydelsesmodtagere. Det mener Venstre, som foreslår en forvaltningsdomstol, som skal hjælpe borgere i opgør med systemet.

Forslaget får medvind blandt et flertal af Folketingets partier.

"Det er en rigtig god idé. Vi har behov for en uafhængig instans, der kan sikre borgernes retssikkerhed," siger Trine Torp, der er socialordfører i SF, der i 2001 stillede et nærmest identisk beslutningsforslag.

"Det lyder rigtig fint. Det er faktisk er forslag, vi selv har overvejet," lyder det fra Alternativets socialordfører, Torsten Gejl.

Det er ikke op til mig at kommentere på, om der skal oprettes nye organer. Det er min lønramme ikke til. Det er en statsminister-opgave.

Mai Mercado
Børne- og socialminister (K)

"Vi har brug for større retssikkerhed for borgeren. Så det lyder som et godt forslag, vi gerne vil studere nærmere," siger Radikales beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Borgere kan klage til Ankestyrelsen
Forvaltningsdomstole findes i de fleste andre vesteuropæiske lande, hvor de udgør et særligt system ved siden af de almindelige domstole, hvor borgere kan få afgjort tvister mellem dem selv og myndighederne.

I Danmark har borgerne siden 1973 haft mulighed for at klage til Ankestyrelsen, hvis de er uenige i en afgørelse, som kommunen har truffet om sociale ydelser.

Men ifølge Venstre læner Ankestyrelsen sig ofte op ad kommunernes afgørelser. Og hvis sagerne i sjældne tilfælde afprøves ved en almindelig domstol, går domstolen sjældent ind i substansen. De henviser i stedet til, at Ankestyrelsen har særlig erfaring og ekspertise, forklarer Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, i Berlingske.

Venstres forslag blev fremsat af Hans Andersen og socialordfører Carl Holst i forbindelse med grundlovsdag.

Carl Holst bekræfter over for Altinget, at Venstre lige nu forsøger at sælge forslaget til resten af regeringen.

"Vi skal have et sted, hvor borgere kan gå hen, når de bliver klemt i systemet. Vi kommer til at konkretisere det umiddelbart efter sommerferien," siger han.

Opbakning fra LA
I Liberal Alliance er social- og beskæftigelsesordfører Laura Lindahl fuldstændig enig i, at der skal gøres noget for at styrke retssikkerheden for socialt udsatte.

Dansk Folkeparti kalder forslaget fornuftigt, mens Socialdemokratiet er lidt skeptisk. Her hæfter socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil sig ved, at Ankestyrelsen sidste år omgjorde 38 procent af de afgørelser, som borgere valgte at klage over.

Det er ikke lykkedes at få en officiel udmelding fra regeringen på Venstres forslag. Det er lykkedes at træffe børne- og socialminister Mai Mercado (K) for en kommentar, som dog mener, at det er op til statsministeren at vurdere forslaget.

"Vi har gjort rigtig meget for at styrke retssikkerheden. Og det er ikke op til mig at kommentere på, om der skal oprettes nye organer. Det er min lønramme ikke til. Det er en statsminister-opgave," siger hun.

Læs hele historien på Altinget: social. Tegn et prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00