V-koryfæer langer ud efter Jens Rohde

EP-VALG: De tidligere V-topfolk Henning Christophersen og Uffe Ellemann-Jensen langer nu ud efter kandidaterne til EP-valget. Partikammeraten Jens Rohde står især for skud.
Jens Rohdes linje i EP-valgkampen kritiseres nu af de tidligere Venstre-topfolk Henning Christophersen og Uffe Ellemann-Jensen.
Jens Rohdes linje i EP-valgkampen kritiseres nu af de tidligere Venstre-topfolk Henning Christophersen og Uffe Ellemann-Jensen. Foto: Venstre
Valgkampen op til Europa-Parlamentsvalget har været kedelig og dårlig. Sådan lyder meldingen fra de to tidligere topfolk fra Venstre, Henning Christophersen og Uffe Ellemann-Jensen. Kritikken lyder blandt andet på, at Jens Rohde lover ting, han ikke kan holde.

Ikke flere hegnspæle
"Når man går rundt og lover noget, som man ikke kan holde, så går det ud over kandidaternes troværdighed," siger den tidligere finansminister Henning Christophersen til Berlingske Tidende og langer specifikt ud efter Venstre-spidskandidat Jens Rohde, der i sin kampagne har slået på, at han vil "sætte hegnspæle" op for EU's indflydelse.

Hegnspælene er nemlig allerede sat op, mener Henning Christophersen, som i samme åndedrag langer ud efter resten af kandidatere:

"Med al respekt for Jens Rohde, så kan han ikke sætte nogle hegnspæle op, for de er allerede sat op med Lissabon-traktaten, hvor det gøres klart, hvilke kompetencer EU skal holde sig inden for. Så der bliver ikke sat flere hegnspæle op," siger Henning Christophersen og påpeger, at andre kandidater fra andre partier begår samme fejl: "Måske fordi de ikke har haft tid til at læse Lissabon-traktaten."

Uffe: Bange for at vise EU-begejstring
Den tidligere V-formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen bakker op om kritikken. Han mener, at EU-skepsissen er blevet et populistisk redskab for kandidaterne:

Man er bange for at vise begejstring for EU. Man er bange for vælgerne. Generelt bruges der alt for megen tid på at finde hår i suppen i forhold til EU.

Uffe Ellemann-Jensen (V)
Tidligere udenrigsminister

"Man er bange for at vise begejstring for EU. Man er bange for vælgerne. Generelt bruges der alt for megen tid på at finde hår i suppen i forhold til EU. Men netop når man skal ned og sidde i Europa-Parlamentet, så bør man gå forrest og fortælle om alle de store fordele, Danmark har ved at være med. Men det er selvfølgelig nemmere at tale folk efter munden og acceptere deres fordomme. Det er en form for populisme," siger Ellemann til Berlingske Tidende.

Rohde: Du burde selv have lyttet, Uffe!
Jens Rohde svarer hurtigt igen på kritikken. Han mener, at det er vigtigt at tage borgernes bekymringer seriøst - populisme eller ej.

"Jeg vil godt takke de to koryfæer for deres kritik, for det giver mig anledning til at fortælle vælgerne, at Venstre er slået ind på en mere realistisk EU-kurs, som tager borgernes bekymringer alvorligt," siger Jens Rohde til Berlingske Tidende.

Og netop den kurs burde Ellemann måske allerede have lagt for dagen i 1992, mener Rohde:

"Det kunne have hjulpet Uffe Ellemann i 1992, hvis han havde taget borgernes bekymringer alvorligt. Så må man gerne kalde det populisme, men det vi går til valg på er rent faktisk noget, vi mener. Det er det i hvert fald for mit vedkommende," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Christophersen

Bestyrelsesformand, Metroselskabet, fhv. næstformand, Europa-Kommissionen, fhv. MF (V), minister og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1965)

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00