V og K raser over ”hemmeligholdelse” af Forsvarets økonomiske udfordringer
En henkastet bemærkning fra forsvarschefen om Forsvarets pressede økonomi har gjort Venstre og Konservative bekymrede. Forsvarsforligskredsen får nu den økonomiske status, som de har bedt om i mere end to år.
Andreas Krog
RedaktørVenstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, og de Konservatives forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen, kunne næsten ikke tro deres egne ører, da forsvarschef Flemming Lentfer talte på et møde i forsvarsforligskredsen onsdag i sidste uge.
Forsvarschefen orienterede partierne bag forsvarsforliget for 2018-2023 om, hvordan han er nødt til at udskyde fem initiativer fra forliget til næste forligsperiode. Det får blandt andet den konsekvens, at den brigade, som var det store slagnummer i forliget fra januar 2018, ikke bliver klar til udsendelse i 2024, sådan som Forsvaret ellers havde stillet politikerne i udsigt.
Udskydelserne var i sig selv ikke noget, som de to borgerlige politikere brød sig særligt meget om. Men det, som især fik dem til at spidse ører, var var en indskudt bemærkning i forsvarschefens talestrøm.
En bemærkning om, at Forsvarets økonomi er under pres. At driftsudgifterne og anlægsomkostningerne er langt større, end hvad man oprindeligt har budgetteret med.Det er en stor skandale vi ser ind. De har jo hemmeligholdt de her ting, der handler om økonomi og økonomistyring for forligskredsen.
Troels Lund Poulsen
MF, finansordfører, V
”Vi har gennem to år efterspurgt en økonomisk opdatering. Og så får vi nu at vide i en henkastet bemærkning, at der ikke er styr på økonomien. Det er superalvorligt,” siger Troels Lund Poulsen.
Stor skandale
Troels Lund Poulsen mener, at forsvarschef Flemming Lentfer ikke bærer ansvaret alene. Det gør forsvarsminister Trine Bramsen (S) også. Sammen har de holdt problemerne skjult for forligspartierne, mener Troels Lund Poulsen.
”Det er en stor skandale vi ser ind. De har jo hemmeligholdt de her ting, der handler om økonomi og økonomistyring for forligskredsen,” siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:
”Ingen ved noget om hvor vi står henne, da driftsudgifterne ser ud til at blive større, end det der var forudsat i aftalen. Det er der som sådan ikke noget galt i. Det har vi oplevet mange gange. Det, der er galt, er, at man ikke fortæller det åbent til at starte med. Men at det skal trækkes ud af forsvarschefen. Det er selvfølgelig et tillidsbrud.”
I den konservative lejr er man heller ikke begejstret for hvad der pludselig kom frem i en sidebemærkning.
”Jeg bliver straks skeptisk, når der kommer sådan noget frem,” siger de konservatives forsvarsordfører Niels Flemming Hansen.
Slavisk gennemgang
De to partier krævede på forligskredsmødet, at partierne på næste møde i december får en slavisk gennemgang af, hvordan økonomien ser ud nu, og ikke mindst hvad det får af betydning for Forsvarets opgaveløsning og anskaffelser.
”Vi bliver nødt til at have en gennemgang af forsvarsforliget fra side 1 og så hele vejen igennem aftalen. Og så finde ud af, hvor mange ting der nu ikke kan lade sig gøre. Og hvad der er truffet beslutning om, som politikerne ikke har været involverede i,” siger Troels Lund Poulsen.
Forsvarsminister Trine Bramsen er blevet forelagt kritikken fra de borgerlige partier. Hun går ikke ind i debatten om hvorvidt Forsvarets økonomiske situation er blevet "hemmeligholdt" for forligskredsen.
I stedet svarer hun i et skriftligt svar:
”Jeg har fuld tillid til forsvarschefens anbefalinger. Vi står over for en historisk opbygning af Forsvaret, men nyt materiel og personale skal selvsagt gå hånd i hånd. Ellers er det ikke meget bevendt. I stedet for at kritisere Forsvaret, så tror jeg det er vigtigt, at vi politikere - på tværs af partier - lytter til de militærfaglige anbefalinger vi får.”