V om færre ældretilbud: Man bliver ikke et socialt tilfælde, fordi man fylder 65

VELFÆRD: Kommunerne budgetterer med færre penge til den enkelte ældre i 2019, men det behøver ikke være problematisk, mener Venstre. S taler om "modbydelige nedskæringer".

Det behøver ikke at være et udtryk for forringet velfærd, når landets kommuner i 2019 budgetterer med færre penge til den enkelte ældre over 65 år.  

Det mener Venstre, der påpeger, at store dele af befolkningsgruppen over 65 år slet ikke udgør en udgift for kommunen:

”Man bliver ikke et socialt tilfælde, fordi man fylder 65 år. Det er nogle af de store årgange, der runder det skarpe hjørne i de her år, og de er ikke nogen udgift for kommunen. Tværtimod trækker de næsten intet på de offentlige kasser, har gode pensionsopsparinger og lægger en masse i skat,” siger kommunalordfører Jan E. Jørgensen (V) til Altinget.

Regeringen og KL afsatte i den seneste økonomiaftale 1,2 milliarder kroner ekstra til at løfte kommunernes økonomi, og kommunerne budgetterer da også med 650 millioner kroner ekstra på ældreområdet i 2019, viser en ny opgørelse fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Men da der samtidig bliver flere ældre, falder bevillingerne målt per ældre med 0,38 procent fra 2018 til 2019.

S: Skyldes modbydelige nedskæringer
Den nye opgørelse viser ifølge Socialdemokratiet i høj grad konsekvenserne af regeringens økonomiske politik. Partiets kommunalordfører, Magnus Heunicke (S), savner, at regeringen tager ansvar:

”Vi har for længst nået grænsen for, hvor mange nedskæringer vores ældre kan bære. Vi er nu inde at tale om modbydelige nedskæringer i vores ældrepleje, og det er helt uanstændigt, at regeringen tillader den her udvikling,” siger han.

Han lover derfor også, at der vil blive sat flere penge af til at løfte den kommunale serviceramme, hvis regeringen skifter farve til rød efter valget:

”Det er vores økonomiske politik, at når der kommer flere ældre, skal økonomien følge med. Der er tale om ældre, som har arbejdet og betalt skat med den forvisning om, at der var et velfærdssamfund til dem, og derfor skal økonomien kunne følge den demografiske udvikling,” siger Magnus Heunicke.

V: Ekstra bevillinger burde være nok
I Venstre vil man ikke på baggrund af Vives opgørelse love flere penge til kommunerne.

Jan E. Jørgensen erkender dog, at der stadig kan være kommuner, der kan få svært ved at få det til at hænge sammen.

”Jeg siger ikke, at kommunerne nu svømmer i penge, men med de ekstra bevillinger bør det være sådan, at man kan holde trit. Størsteparten af de ældre, der er tale om, er nogle, der overhovedet ikke har noget udgiftsbehov,” siger han.

Forrige artikel Professor: Brexit viser sandheden om EU Professor: Brexit viser sandheden om EU Næste artikel Her er medlemmerne i Lilleholts nye klimaråd for unge Her er medlemmerne i Lilleholts nye klimaråd for unge