V om nyt S-udspil: Vi har de samme hensigter

UDLÆNDINGE: Venstre roser gode hensigter i Socialdemokratiets nye udlændingeudspil, men mangler svar på to afgørende spørgsmål. Rød blok er skeptiske over for modtagecentre i tredjeland. 

Danske lejre i Nordafrika, stop for spontane asylansøgere og Danmark skal forpligte sig til at tage imod kvoteflygtninge. Det er nogle af punkterne fra Socialdemokratiets nye udlændingeudspil, som Mette Frederiksen gerne vil have en bred aftale om.

Og langt hen ad vejen er det et udspil, som regeringspartiet Venstre synes er både gennemarbejdet og detaljeret. Derfor er et samarbejde over midten på udlændingeområdet ikke noget, som Venstre afviser.

"Vi er glade for at samarbejde over midten. Og vi kan se, at der er flere punkter, hvor Socialdemokratiet ligger i nærheden af os, når vi ser på vores plan for ghettoer og parallelsamfund, som snart kommer," siger udlændingeordfører i Venstre, Marcus Knuth, til Altinget.

To svar er afgørende for et samarbejde
Men der er ikke kun ros til Socialdemokratiets nye udspil. Der er særligt to spørgsmål, hvor svarene er afgørende for et samarbejde over midten: Hvor i Nordafrika er der et demokratisk, stabilt og sikkert land, som kan huse danske modtagecentre? Og er Socialdemokratiet for eller imod integrationsydelsen.

"Jeg har svært ved at se, hvilket land det skulle være. Derudover er integrationsydelsen en hjørnesten i vores arbejde for at begrænse tilstrømningen. Derfor har vi brug for at vide, om Socialdemokratiet er for eller imod den," siger Marcus Knuth.

SF: Vi skal se en model, der sikrer flygtningene og konventionerne
I SF anerkender man behovet for at gå nye veje i asyl- og udlændingepolitikken, der skal sikre et mere humant asylsystem.

Men ligesom Venstre er SF i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre at finde et nordafrikansk land, der egner sig til at huse danske asylansøgere.

"Vi har brug for nye løsninger, men jeg er meget skeptisk over for, om det, Socialdemokraterne foreslår, er realistisk," siger politisk ordfører i SF, Karsten Hønge.

Men hvis Socialdemokratiet kan præsentere en model, hvor det givne tredjeland garanterer sikkerhed for asylansøgerne og overholder de internationale konventioner og aftalerne med Danmark, vil SF ikke udelukke et asylsystem med modtagecentre uden for Danmark.

"Jeg vil ikke afvise, at det kan være en mulighed. Men modellen skal overholde konventionerne og sikre flygtningene. Hvis det er sandsynligt, at det er noget, vi kan få gang i på de betingelser i den nærmeste fremtid, vil vi i SF gerne se på det," siger Karsten Hønge.

Skepsis hos Radikale og Enhedslisten
Hos Radikale får udspillet en mindre åben modtagelse. 

"Det socialdemokratiske forslag er muligvis velegnet til valgkamp, men gennemføres i praksis kan det ikke. Det kræver forpligtende samarbejde med andre lande, ikke mindst i EU, og det burde socialdemokraterne sige ærligt til danskerne," siger Radikales formand, Morten Østergaard, til DR.

I Enhedslisten er man heller ikke begejstret. Johanne Schmidt-Nielsen fremhæver især det problematiske ved at sende flere flygtninge til netop nærområderne. 

"Socialdemokratiet lader, som om Danmark er ved at knække sammen på grund af et flygtningepres. Hvis der er nogen, der er ved at knække sammen, så er det da de nærområder, som Mette Frederiksen nu vil sende de flygtninge, der er kommet hele vejen til Danmark, tilbage til," siger hun til DR.

Forrige artikel Topforhandler en uge før OK18-deadline: Alt ligger stadig åbent Topforhandler en uge før OK18-deadline: Alt ligger stadig åbent Næste artikel #Hvad-vil-S: Stop nedskæringer og lad kommunerne bruge flere penge på velfærd #Hvad-vil-S: Stop nedskæringer og lad kommunerne bruge flere penge på velfærd