V-ordfører: Bent Hansens sortsyn skader sundhedsvæsnet

UDGIFTER: Dansk Folkeparti vil ikke afvise, at en større del af vores BNP skal bruges på sundhed, som Bent Hansen anbefaler. V-ordfører mener, Bent Hansen spreder mismod blandt sundhedspersonalet.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Regionsformand Bent Hansens (S) udmelding om, at Danmark fremover skal bruge flere penge på sundhedsvæsnet, har fået Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, op i det røde felt.

I sidste uge slog han i Jyllands-Posten fast, at Danmark må øge sundhedsudgifternes andel af BNP fra otte til ti procent, hvis Danmark skal have et sundhedsvæsen i international topklasse.

V-ordfører: Medarbejdere skades af sortsyn
Samtidig peger undersøgelser på, at Danmark bruger færre penge på sundhedsvæsnet end andre lande.

Birgitte Josefsen erklærer sig "træt af Bent Hansen".

"Han bør virkeligt kravle ud af den rille, hvor han igen og igen siger, at der ikke er penge nok. Jeg forstår ikke, hvordan han kan spå om, at vi skal bruge mere end 10 procent af BNP i fremtiden. Vi skal se på behovet i stedet for at slynge procentsatser ud," siger Birgitte Josefsen. Hun mener, at Bent Hansen skader sundhedsvæsnet.

Selv om regionerne er dygtige til at effektivisere, kan vi blive endnu bedre i Danmark. Regeringen kunne jo stoppe med at kaste op mod en mia. kroner efter de private sundhedsforsikringer hvert år.

Jonas Dahl
(SF)

"De ansatte i sundhedssektoren mister motivationen af alt hans sortsyn. Jeg så gerne, at vi fik nogle mere fremadrettede meldinger i stedet for den samme sang om flere penge. Faktum er jo, at vi siden 2001 har tilført ekstra 21 mia. kroner," siger Birgitte Josefsen.

DF: Der skal nok bruges flere penge
Dansk Folkepartis sundhedsordfører regner det dog for sandsynligt, at sundhedsvæsnet fremover skal have en større bid af BNP-lagkagen.

"Vi skal nok bruge flere penge på sundhedsvæsnet. Og hvis vi havde haft endnu større indflydelse på regeringen, så er det min overbevisning, at der havde været afsat flere penge til sundhedsvæsnet," siger Liselott Blixt, der dog mener, at øget satsning på forebyggelse på sigt kan mindske behovet for penge til sundhedsvæsnet.

Socialdemokraternes sundhedsordfører erklærer sig enig med Bent Hansen:

"Det var jo derfor, at vi ved den seneste finanslov foreslog at bruge 5 mia. til at komme ventelister til livs og 2 mia. til generelle forbedringer. Man hører jo fra fagfolkene, at vi har færre pladser på intensivafdelingerne og bruger færre penge på kræftbehandlingen end Tyskland, Norge og Sverige," siger Jens Peter Vernersen.

S: Spar penge - drop overbetaling af privathospitaler
Han er godt klar over, at de i alt 7 milliarder kroner, som de foreslog, langtfra er nok. En øgning på to procent af BNP på sundhedsvæsnet er i runde tal 30 mia. kroner.

Og Jens Peter Vernersen lover dog heller ikke, at dette beløb omgående vil blive leveret, hvis Socialdemokraterne overtager regeringsmagten.

"Derfor er det godt, at DSI vil undersøge kvaliteten af behandlingen i Danmark sammenlignet med andre lande. Og regeringen kunne jo starte med at lade være med at overbetale privathospitalerne, som får en overpris på 30 til 40 procent," siger Jens Peter Vernersen.

Hos SF blev udmeldingen noget mere forsigtig.

"USA bruger jo langt flere penge på sundhedsvæsnet per indbygger, end vi gør. Og ingen påstår, de har et bedre sundhedsvæsen end Danmark. Jeg tror faktisk, at sundhedsvæsnet i Danmark er meget effektivt," siger Jonas Dahl, som har et stort men.

"Selv om regionerne er dygtige til at effektivisere, kan vi blive endnu bedre i Danmark. Regeringen kunne jo stoppe med at kaste op mod en mia. kroner efter de private sundhedsforsikringer hvert år," siger Jonas Dahl, som frygter, at de mange sundhedsforsikringer vil fjerne den brede opbakning til et godt offentligt sundhedsvæsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)









0:000:00