V-spidskandidat i København vil lukke skoler, som ikke hæver niveauet

SKOLE: Venstres spidskandidat i København, Cecilia Lonning-Skovgaard, vil lukke svage skoler, som ikke hæver niveauet. ”Det mest useriøse og populistiske forslag, jeg endnu har hørt,” lyder det fra partifællen, børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev.

”Ved godt, der snart er kommunalvalg, men havde forventet en smule seriøsitet og ordentlighed fra mit eget parti...!”

Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V) luftede onsdag formiddag kritik af sin partifælle Cecilia Lonning-Skovgaard på Facebook.

Kritikken kommer, efter at Cecilia Lonning-Skovgaard, Venstres spidskandidat til kommunalvalget i København, i DR P4 København tidligere på dagen foreslog at lukke skoler i hovedstaden, som ikke forbedrer elevernes karakterer over en årrække.

Flere skoler klarer sig ifølge Cecilia Lonning-Skovgaard så dårligt, at der er behov for at trække en markant streg i sandet, forklarer hun til Altinget: uddannelse.

”Der er behov for at sige til gruppen af de ti dårligst ’performing’ skoler, som i årevis har stået øverst i kommunale og ministerielle handleplaner: Nu får I fire eller fem år til at vise, at I kan rette op."

"Hvis ikke de kan komme på niveau med de øvrige københavnske folkeskoler, så er det måske ved at være der, hvor man skal lukke skolen. Genstarte med ny ledelse, ny profil, nye visioner. Nogle steder skal der måske slet ikke være en skole, så børnene i stedet fordeles ud andre steder.”

Er det ikke dramatisk ligefrem at ty til lukning af skolerne? Er der ikke andre ting, man kan sætte ind med før en lukning?

”Måske. Jeg synes bare, man har prøvet rigtig meget. Jeg har siddet i Borgerrepræsentationen siden 2008, herunder seks år i børne- og ungeudvalget. Vi har prøvet at give skolerne en ny profil, gøre dem til heldagsskoler og tilbage til almindelige skoler igen og så videre.”

”De er røget fra handleplan til handleplan. Hvis vi kigger fremad og siger, at Københavns børn på sigt skal ud og slås med kineserne, så kan vi ikke være bekendt, at så mange forlader skolen uden at kunne læse eller skrive.”

Løkkes røffel
Cecilia Lonning-Skovgaards forslag kommer, efter at flere københavnske skoler har takket nej til midler fra den såkaldte skolepulje, som regeringen præsenterede tidligere på året.

Her afsatte regeringen 500 millioner kroner til 120 udvalgte folkeskoler, som over tre år skal hæve karakterniveauet for fagligt svage elever.

Syv folkeskoler i København har imidlertid sagt nej til muligheden for en kontant karakterbonus fra puljen.

Det fik tirsdag en kommentar med på vejen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under Folketingets åbning.

”Det er et svigt af eleverne i København,” sagde han.

Cecilia Lonning-Skovgaard mener, at skolerne sender et ”uheldigt signal” til lærere, elever og forældre.

”Man sender signalet om, at man ikke tror på, man kan skabe en synlig fremgang på tre år,” siger hun og forklarer, hvorfor det er nødvendigt at true med lukning.

”Der sker bare ikke noget. Det kan godt være, at karaktergennemsnittet rykker sig med en my det ene år, men så rykker det sig tilbage igen året efter.”

Når vi taler om at ”præstere”, er det så karakterer, vi taler om?

”Ja, det vil det jo være. Nogle vil sige, at man ikke kan forlange bedre afgangskarakterer på fire eller fem år. Men så kan man kombinere med nogle af de nationale test. Testresultaterne i dansk og matematik på mellemtrinnet kan man nå at se en forbedring på, hvis man arbejder seriøst med tingene.”

Pia Allerslev: Useriøst
Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev, som i efteråret 2016 blev væltet som Venstres spidskandidat af Cecilia Lonning-Skovgaard, stiller sig dybt undrende over for udmeldingen.

”At Venstre i Københavns spidskandidat i P4 KBH foreslår, at de skoler, der har takket nej til regeringens skolepulje, skal lukkes, er det mest useriøse og populistiske forslag, jeg endnu har hørt…!” skriver hun onsdag på sin Facebook-side og tilføjer:

”Jeg har fuld tillid til skolelederne, og jeg ved, at der knokles benhårdt hver eneste dag for at løfte de fagligt svageste elever – og det går i den rigtige retning. At tale den københavnske folkeskole ned er det sidste skolerne har brug for. Det her er et langt sejt træk, der ikke bare kan fikses ved en pose penge, der lokker ude i fremtiden – eller endnu værre – trusler om lukning…”

Forrige artikel Ny aftale: Se initiativerne der skal forhindre konkurser i ældreplejen Ny aftale: Se initiativerne der skal forhindre konkurser i ældreplejen Næste artikel Elevformand skriver åbningstale for Morten Østergaard Elevformand skriver åbningstale for Morten Østergaard