Vækstplan får ros fra erhvervet og ris fra naturelskere

REAKTIONER: Opgøret med planloven i regeringens vækstplan deler vandene hos de danske organisationer. Landdistrikternes Fællesråd jubler, mens Danmarks Naturfredningsforening kalder det at sløjfe grundlæggende værdier.

Regeringen vil gøre livet nemmere for blandt andet sommerhusejere, men skydes i skoene, at den sløjfer hensynet til naturen.
Regeringen vil gøre livet nemmere for blandt andet sommerhusejere, men skydes i skoene, at den sløjfer hensynet til naturen.
Kasper Kaasgaard

Et af de centrale elementer i regeringens vækstplan er at gøre planloven mere fleksibel langs de danske kyster.

Et tiltrængt tiltag, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd, som repræsenterer de områder, hvor regeringen især vil skabe mere vækst.

”De restriktive og bureaukratiske regler har i alt for mange år hæmmet det store vækstpotentiale, der uden tvivl er inden for kystturisme i Danmark, siger formand Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse.

Konkret sker det blandt andet ved at afskaffe kystnærhedszonen, som starter 300 meter inde i landet.

Kystnærhedszonen er ikke alene en hæmsko for udviklingen af virksomheder og arbejdspladser i landdistrikterne, det er også en væsentlig årsag til, at vi taber attraktiv bosætning.

Steffen Damgaard
Formand, Landdistrikternes Fællesråd

”Kystnærhedszonen er ikke alene en hæmsko for udviklingen af virksomheder og arbejdspladser i landdistrikterne, det er også en væsentlig årsag til, at vi taber attraktiv bosætning, som landdistrikterne mere end nogensinde før har brug for," afslutter Steffen Damsgaard.

Ros fra erhvervet
Regeringens forslag indeholder omkring 100 konkrete tiltag, og der er lidt for enhver smag.

Reelt er der tale om at sløjfe grundlæggende værdier og hensynet til naturen til fordel for hensynet til de få.

Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Dansk Byggeri glæder sig særligt over nemmere adgang til lån til både bolig og virksomheder, bedre bredbåndsforbindelse og en planlov, som giver kystnære områder mulighed for at udvikle sig.

”Det er tre ting, som har stor effekt på både aktiviteten og lysten til at bosætte sig i landets yderområder. Når et hus bliver solgt, giver det en masse afledte effekter i lokalsamfundet,” siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Dansk Industri bemærker også særligt planloven og bredbåndsindsatsen som positive elementer.

Planlovsændringer får blandet modtagelse
En liberaliseret planlov vækker dog også bekymring fra flere sider. Særligt hos Danmarks Naturdredningsforening, der har været særdeles aktive op til lanceringen af vækstplanen.

”Regeringen prøver at få det til at ligne en uskyldig opblødning, der skal gøre det nemmere at etablere gyngestativer og terrasser for familien, når man bor ved kysterne,” siger præsident Ella Maria Bisschop-Larsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Men reelt er der tale om at sløjfe grundlæggende værdier og hensynet til naturen til fordel for hensynet til de få.”

Også Arkitektforeningen er modstandere af det forslag, som de kalder ”et frontalt angreb på nogle af de grundlæggende muligheder for koordinering af den fysiske planlægning.”

Det Økologiske Råd er også ude med kritik af vækstplanen. Særligt de lempede krav til landbruget får hårde ord med på vejen:

”Regeringen giver los for mere miljøforurening. Den vil give landbruget lov til at hælde mere kvælstof på markerne, fjerne kravene om randzoner og efterafgrøder, tillade flere svin pr. hektar og sprøjte og gøde på de beskyttede §3-arealer,” siger sekretariatsleder Christian Ege i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00