Vælgerne dumper Vilhelmsen med et brag

MÅLING: SF's nye formand Annette Vilhelmsen er den minister, som klarer sig dårligst blandt alle regeringens 23 ministre, lyder vælgernes hårde dom. Hun mangler evnen til at sætte en dagsorden, siger valgforsker.
Ifølge vælgerne skraber SF's formand Annette Vilhelmsen bunden som den minister, der klarer sit job dårligst blandt alle regeringens 23 ministre.
Ifølge vælgerne skraber SF's formand Annette Vilhelmsen bunden som den minister, der klarer sit job dårligst blandt alle regeringens 23 ministre.
Jørgen Skadhede
Som SF's formand er Annette Vilhemsen officielt nummer tre i regeringen efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de Radikales formand Margrethe Vestager.

Men ifølge vælgerne skraber Vilhelmsen bunden som den minister, der klarer sit job dårligst blandt alle regeringens 23 ministre. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Alle SF's øvrige fem ministre klarer sig bedre end deres formand, vurderer vælgerne.

Vilhelmsen nærmer sig regnskabets time
"Det er et stort problem for SF. Der vil på et tidspunkt komme en regnskabets time, hvor nogle i SF vil stille spørgsmålstegn ved, om man rent faktisk har den rigtige leder," siger Johannes Andersen, der er valgforsker og lektor ved Aalborg Universitet.

SF's medlemmer valgte overraskende den hidtil ukendte Annette Vilhelmsen frem for sundhedsminister Astrid Krag som ny formand i oktober 2012. Dengang duellerede de to under en ophedet valgkamp mellem de forskellige fløje i partiet.

Fakta

Rettelse 

Det fremgik af en tidligere udgave af denne artikel, at de Radikale vælgere og S-vælgerne giver Annette Vilhelmsen bedre karakterer, end SF-vælgerne gør. Det er ikke korrekt, og fejlen er rettet. 

De fleste vælgere inklusiv SF's egne mener imidlertid, at den slagne Astrid Krag klarer sig langt bedre som minister, end Vilhelmsen gør. Astrid Krag får en hæderlig midterplacering af vælgerne som nummer 11.

Blandt SF's ministre bliver hun kun overgået af miljøminister Ida Auken, der er kravlet op som nummer fire på listen. Netop Ida Auken fra SF's såkaldt grønne fløj var i manges øjne en oplagt formandskandidat, da eks-formand Villy Søvndal sagde stop. Men Auken valgte efter nogen betænkningstid ikke at stille op til formandsposten i det kriseramte parti.   

Hun er tvunget til at lægge enormt meget bånd på sig selv. Hun kan ikke sige, hvad hun mener. Gør hun det, er det i modstrid med regeringens politik. Det gør også, at vælgerne ikke kan få øje på de kompetencer, som hun trods alt har

Johannes Andersen
Valgforsker og lektor ved Aalborg Universitet.

Mangler evnen til at sætte en dagsorden
Ifølge Johannes Andersen mangler Vilhelmsen simpelthen den for en politiker meget afgørende evne til at sætte en dagsorden. 

"Hun mangler evnen til selv at sætte en dagsorden. De få gange hun har været på banen, følger hun op på en aftale eller en dagsorden, som kører i forvejen. Ganske få vælgere vil være i stand til at pege på, hvad hun har udrettet eller bare lanceret rent politisk," siger Johannes Andersen. 

Han understreger samtidig, at medierne også bedømmer hende meget hårdt, og at det smitter af på vælgerne.

Svær situation for Vilhelmsen
Problemet for SF og Vilhelmsen er ifølge ham ikke, at vælgerne er voldsomt uenige med hende. Men at hun netop ikke kan sige, hvad hun mener.

"Hun er tvunget til at lægge enormt meget bånd på sig selv. Hun kan ikke sige, hvad hun mener. Gør hun det, er det i modstrid med regeringens politik. Det gør også, at vælgerne ikke kan få øje på de kompetencer, som hun trods alt har," siger Johannes Andersen.

En del af problemet for Vilhelmsen er desuden, at hun har fået posten som erhvervs- og vækstminister. Økonomi er bestemt ikke Vilhelmsens force, og derfor presser SF også på for at få en regeringsrokade til efteråret, hvor hun kan få et af de mere bløde og holdningsprægede ministerier, hvor hun bedre kan træde i karakter. 

SF-ordfører: Annette har brug for mere tid
Hos SF mener politisk ordfører Jonas Dahl fortsat, at partiet har den helt rigtige formand.

"Vi har den rigtige partiformand, som er valgt af SF's medlemmer. Man må give hende tid til at finde sig til rette som ny formand. Hun har kun siddet på posten i et halvt års tid, og det har været en stor omvæltning at træde ind på ministerholdet," siger Jonas Dahl.

Han erkender dog, at noget skal gøres bedre.

"Det er da en skuffende måling for os. Det er det også, når man ser på ministerholdet generelt. Jeg synes ikke, at den afspejler den indsats, der er ydet, og de resultater, der er opnået, også fra erhvervs- og vækstministerens side. Men vi tager målingen til efterretning. Der må være noget, som vi ikke har gjort godt nok, når vi ligger så dårligt," siger Jonas Dahl.

Vælgerne kan se Corydons styrker
Trods megen kritik for både lærerkonflikten og lettelser af selskabsskatten, så topper finansminister Bjarne Corydon (S) listen som den minister, vælgerne mener klarer sig bedst. Dermed har han overhalet Margrethe Vestager (R) og Mette Frederiksen (S) siden Altinget.dks sidste ministermåling i september 2012.

Selvom vælgerne ikke nødvendigvis er enige i alt, hvad Corydon siger og står for, så er de i modsætning til Vilhelmsen tilsyneladende ikke i tvivl om, at han er en dygtig minister, der kan sit kram.  

"Corydon har sat rigtig mange dagsordener og vist gode forhandlingskompetencer og magtkompetencer. Selvom vælgerne måske er uenige med ham, så kan de godt se, at han formår at flytte nogle af de brikker, som han er sat til at flytte," siger Johannes Andersen.  

Selvom Corydon har fået en del kritik fra folk i regeringens eget bagland, så har han flertallet af sine egne med sig. Han får således de højeste karakterer fra vælgerne i de tre regeringspartier S, R og SF.

De borgerlige partiers vælgere giver ham pæne karakterer lidt over middel, mens vælgerne hos især Enhedslisten men også Dansk Folkeparti giver ham bundkarakterer.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

Hvordan vurderer du ministrenes indsats på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er det dårligste og 10 er det bedste? (Hvis der er nogle ministre, du ikke mener at kunne vurdere, undlader du bare at skrive et tal ud for vedkommende)

Målingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 12.-17. juni blandt 1.056 politisk repræsentativt udvalgte danskere over 17 år.

1       Bjarne Corydon (S) 5,0

2       Margrethe Vestager (R) 4,8

3       Mette Frederiksen (S) 4,8

4       Ida Auken (SF) 4,3

5       Marianne Jelved (R) 4,2

6       Karen Hækkerup (S) 4,1

7       Nick Hækkerup (S) 4,1

8       Henrik Dam Kristensen (S) 4,1

9       Christine Antorini (S) 3,9

10      Nicolai Wammen (S)  3,9

11      Astrid Krag (SF) 3,8

12      Helle Thorning-Schmidt (S) 3,8

13      Manu Sareen (R) 3,7

14      Morten Bødskov (S)  3,7

15      Morten Østergaard (R) 3,7

16      Pia Olsen Dyhr (SF) 3,6

17      Holger K, Nielsen (SF) 3,6

18      Mette Gjerskov (S)  3,4

19      Martin Lidegaard (R) 3,3

20      Christian Friis Bach (R) 3,3

21      Villy Søvndal (SF)  3,2

22      Carsten Hansen (S)  3,0

23      Annette Vilhelmsen (SF) 2,9         

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

Johannes Andersen

Lektor emeritus
cand.mag. i samfundsfag og nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 1978)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00