Vælgerne: Pernille Skipper er trådt ud af Johannes skygge

MÅLING: Det gør ikke den store forskel for vælgerne, om Enhedslistens frontfigur hedder Pernille Skipper eller Johanne Schmidt-Nielsen, viser en ny meningsmåling. Enhedslisten er sluppet godt fra tronskiftet, vurderer Altingets politiske analytiker.

Da Pernille Skipper i 2016 overtog posten som frontfigur for Enhedslisten fra Johanne Schmidt-Nielsen, skulle hun fylde nogle enormt store sko ud.

Sjældent har en politiker på den yderste venstrefløj appelleret til så store dele af den danske befolkning, som tilfældet var med Johanne Schmidt-Nielsen.

Og her knap to år efter tyder alt på, at Pernille Skipper er trådt ud af Johannes skygge. En ny meningsmåling, som Norstat har udført for Altinget, viser nemlig, at det for langt de fleste danskere er hip som hap i forhold til, om krydset skal sættes ved liste Ø.

82 procent af danskerne mener ikke, at udskiftningen gør nogen forskel. Kun fem procent peger på, at en stemme på Enhedslisten er blevet mindre sandsynlig med Skipper, mens tre procent siger, at de er blevet mere tilbøjelige til at stemme på Enhedslisten.

Det er naturligvis vælgerne fra partierne i rød blok, som Enhedslisten især kan appellere til, og her er tendensen stort set den samme. Også blandt partiets egne vælgere.

Holstein: EL er sluppet godt fra tronskifte 
Målingen er rigtig gode nyheder for Enhedslisten, vurderer Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.

”Tallene er meget klare og tyder på, at Enhedslisten slipper godt fra at skifte én stærk frontfigur ud med en anden. Det er opsigtsvækkende, i betragtning af hvor dominerende Johanne Schmidt-Nielsen har været, og i betragtning af hvor bredt hun nåede ud,” siger han.

Erik Holstein peger på, at det ligger i fin forlængelse af, at Enhedslisten har bevaret sin opbakning i meningsmålingerne, siden Pernille Skipper tog over.

Ifølge Holstein spiller det også ind, at Pernille Skipper i det store hele har videreført den linje, som Johanne Schmidt-Nielsen også stod for.

”Politisk er der enkelte nuanceforskelle på Pernille Skipper og Johanne, for eksempel var den SAP-fraktion, Skipper dengang tilhørte, lidt mere krigerisk over for Thorning-regeringen end resten af Enhedslisten. Men helt overordnet står de to for samme linje, og alt tyder på, at Skipper vil være pragmatisk i forhold til at trække røde linjer op over for en ny socialdemokratisk regering,” siger Erik Holstein.

Mange profiler forsvinder 
Selvom det ser fint ud for Skipper og co. for nuværende, kan der godt vise sig problemer på den lidt længere bane, vurderer Erik Holstein.

”Enhedslistens samlede tab af profiler kan blive et problem. Ikke alene forsvinder Johanne Schmidt-Nielsen. Trækplastret Maria Gjerding er også forsvundet, Nikolaj Villumsen står til at forsvinde ned i Europa-Parlamentet, og strategen Pelle Dragsted kan ikke genopstille på grund af rotationsreglerne,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Den samlede virkning af den åreladning vil man først se efter næste valg.”

Enhedslisten holder i denne weekend årsmøde i Korsgadehallen på Nørrebro i Købehavn.

Forrige artikel Ingen aftale om arbejdstid: Bondo må nøjes med en kommission Ingen aftale om arbejdstid: Bondo må nøjes med en kommission Næste artikel Endnu en aftale på plads: Overenskomst lander på sundhedsområdet Endnu en aftale på plads: Overenskomst lander på sundhedsområdet