Vælgerne vil ikke have et boligministerium

MENINGSMÅLING: Kun hver femte vælger mener, at der igen bør oprettes et boligministerium, sådan som S-SF angiveligt ønsker. Et boligministerium risikerer at blive til grin og er heller ikke i boligbevægelsens interesse, mener politisk kommentator.
Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede
Vælgerne længes ikke ligefrem efter igen at få et boligministerium. Det daværende By- og Boligministerium blev nedlagt, da Anders Fogh Rasmussen (V) kom til magten i 2001, og vælgerne savner det ikke i synderlig grad.

Kun hver femte vælger mener, at der er behov for oprette et selvstændigt boligministerium, mens næsten halvdelen siger nej tak, og en tredjedel svarer ved ikke. Det viser en ny meningsmåling, som A&B analyse har foretaget for Altinget.dk.

Boligministerium kan skuffe
De fleste politiske iagttagere forventer, at S-SF vil lave et By- og Boligministerium, hvis de vinder det kommende valg. Men det risikerer at blive en stor skuffelse, hvis det ikke får tilført væsentlige opgaver fra Miljøministeriet og Trafikministeriet, mener den tidligere konservative partileder og nuværende politiske kommentator Hans Engell.

"Det viser, at vælgerne har en god fornemmelse af, hvad der er op og ned i denne sag. For et boligministerium kan gå hen og blive noget af en skuffelse, og det ved de centrale aktører i boligbevægelsen også godt, selvom mange tillidsfolk i boligbevægelsen nok gerne så, at der igen kom et selvstændigt ministerium," siger Hans Engell og uddyber:

"Da By- og Boligministeriet i sin tid blev nedlagt, var det stort set tømt for opgaver. Af væsentlige opgaver var der kun den almene boligsektor og realkreditlovgivningen tilbage. Derfor er det ministerium passé. Hvis det skal give mening med sådan et ministerium, så kræver det, at det bliver tilføjet en række beføjelser omkring planlov, trafik og andre ting, ellers bliver det bare et sekretariat, der alene har til opgave at varetage kontakten til den almene boligsektor," siger Hans Engell.

Fakta
Sådan har vi spurgt

I 2001 blev Boligministeriet nedlagt. Mener du, at der igen bør oprettes et selvstændigt boligministerium?

Ja: 21,8 pct.
Nej: 45,7 pct.
Ved ikke: 32,5 pct.

Om undersøgelsen
Meningsmålingen er foretaget på nettet af A&B Analyse for Altinget.dk på basis af 1.358 repræsentativt udvalgte svarpersoner i perioden fra 14. april til 19. april 2011.


Kilde: A&B Analyse for Altinget.dk

BL får ikke glæde af boligministerium
Han mener ikke, at det er i boligselskabernes interesse, hvis der igen bliver oprettet et boligministerium.

"De centrale folk i boligbevægelsen ved godt, at det er langt bedre for dem med en stærk minister end et selvstændigt ressort med en svag minister. Derfor foretrækker de ikke, at der bliver oprettet et boligministerium, for det har traditionelt ikke været en af regerings stærkeste politikere, der sad på den post," siger Hans Engell.

De centrale folk i boligbevægelsen ved godt, at det er langt bedre for dem med en stærk minister end et selvstændigt ressort med en svag minister.

Hans Engell
Politisk kommentator

Han påpeger desuden, at et sådan ministerium i en S-SF regering risikerer at være handlingslammet og lidt til grin, fordi den almene boligpolitik i næste valgperiode alligevel vil være bundet af boligforliget mellem VKO og de Radikale fra efteråret 2010.

"Selv om det er en stor butik, og der bor en million mennesker i den almene sektor, så skal man ikke glemme, at der ligger et forlig på det område uden om S-SF. Derfor vil en ny boligminister komme til at sidde og administrere et forlig, som er indgået af den foregående regering, og derfor risikerer sådan et ministerium at blive noget til grin," siger Hans Engell.

Byplanlægning er vigtig for SF
Hos SF har folketingsgruppens næstformand Astrid Krag tidligere sagt, at der er behov for et By- og Boligministerium. Hendes navn er også blevet nævnt som en mulig boligminister i en S-SF regering.

Hun lægger vægt på, at hun netop har argumenteret for, at et boligministerium også kommer til at beskæftige sig med byplanlægning.

"Den tanke, jeg har leget med, er, at vi skal have ministerium, som både ser på boligpolitikken, der er blevet stedmoderligt behandlet af de borgerlige, men som også skal tage sig af bypolitik som byplanlægning, miljøplanlægning og trafikplanlægning. Vi kan se, at vandringen fra land til by fortsætter både herhjemme og globalt, og derfor er der potentiale i, at vi samler al viden om byplanlægning," siger Astrid Krag.

Hun afviser, at S-SF på grund af det nuværende boligforlig ikke vil være i stand til føre en ny politik for den almene boligsektor.

"Jeg er overbevist om, at noget af det første en ny regering vil tage fat på, vil være at sikre et løft af de belastede boligområder. Vi har afsat en milliard statslige kroner til det i vores seneste finanslovsforslag, og jeg har svært ved at se de Radikale være imod, at vi løfter ambitionsniveauet her," siger Astrid Krag.

S-SF vil styrke forholdet til boligbevægelsen
Den politiske kommentator Hans Engell ser S og SF's planer om et boligministerium som et ønske om at styrke og synliggøre forbindelsen til boligbevægelsen.

"Jeg tror først og fremmest, det handler om, at S og SF i nu alt for mange år har været alt for lidt synlige i forhold til den almene boligsektor. Det gør, at man i boligbevægelsen måske begynder at stille spørgsmålstegn ved den tætte forbindelse til venstrefløjspartierne. Bortset fra Jens Peter Lund (S) og Holger K. Nielsen (SF) er der jo heller ingen folketingsmedlemmer fra de to partier, der bor i en almen bolig. Derfor tror jeg i høj grad, at det for S og SF handler om at reparere på forholdet til boligbevægelsen og gøre sig mere synlige på området," siger Hans Engell.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

0:000:00