Værdikrig bryder ud blandt EU-ledere over homoseksuelles rettigheder

Skamløs Orbán hører snart ikke til i EU-klubben mere, lød nogle af de usædvanligt knubbede ord, der blev udvekslet i Bruxelles torsdag i kølvandet på en ny ungarsk lov, der forbyder portrættering af seksuelle minoriteter over for mindreårige.

Viktor Orbán forsvarede en kontroversiel ny lov med, at det handler om forældres ret til at bestemme over deres børn seksualundervisning.
Viktor Orbán forsvarede en kontroversiel ny lov med, at det handler om forældres ret til at bestemme over deres børn seksualundervisning.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES:

”Hvorfor vil du overhovedet blive i EU, Viktor.”

Så direkte lød spørgsmålet fra den hollandske premierminister Mark Rutte til den ungarske leder Viktor Orbán, da de 27 EU-chefer kolliderede på et ophedet topmøde torsdag over homoseksuelles rettigheder.

Det står der i den ungarske lov

Loven går egentlig ud på at straffe pædofili og overgreb mod mindreårige. Men en række vidtgående ændringsforslag tilføjet i sidste øjeblik af den ungarske regering får loven til at gå langt videre end det.

Loven forbyder fremmelse og portrættering af homoseksualitet og kønsskifte over for børn og unge under 18 og begrænser omfanget af seksualundervisning i skolerne til ikke at måtte beskrive disse emner. Desuden begrænses seksualundervisningen til kun at måtte udføres af særlige organisationer.

Loven forbyder også litteratur, film, tv og reklamer målrettet børn og unge under 18, der afbilleder seksuelle minoriteter eller fremmer kønsskifte. Det betyder også, at film, der omtaler homo- eller transseksuelle nu kun vil kunne vises sent om aftenen og mærket som uegnet for børn.

I to timer diskuterede de en ny lov, som det ungarske parlament lige har vedtaget, og som forbyder omtale og portrættering af homo- og transseksualitet i skolebøger, film, tv og reklamer rettet mod mindreårige med den begrundelse, at det kan være skadeligt for deres udvikling. Egentlig var den nye lov målrettet bekæmpelse af pædofili, men knopskydninger sent i lovgivningsprocessen har givet det nye regelsæt en hel ny drejning, som helt tydeligt ikke flugter med EU’s værdier.

Rutte var ikke alene med en følelse af, at der skal trækkes en streg i sandet over for Orbán, der i årevis har bevæget sig på og over grænsen for, hvad der kan rummes inden for EU’s demokratiske spilleregler.

Forsøget på at udviske seksuelle minoriteter fra ungarske børn og unges kulturelle og uddannelsesmæssige omgivelser er, som statsminister Mette Frederiksen (S) formulerede det ved sin ankomst til Bruxelles, ”en fuldstændig uacceptabel tilgang” for et flertal af EU-lederne.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, gjorde klart på mødet, at det skal have konsekvenser, hvilket EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, også har lagt op til.

Unge tager livet af sig

Den luxembourgske premierminister, Xavier Bettel, åbnede diskussionen med et personligt indlæg om, hvordan det for ham som åbent homoseksuel opleves, når der lægges en lov frem af den kaliber.

Allerede før mødet fremhævede Bettel, hvor sårbar han selv var, da han som ung skulle hitte rede i sin egen spirende seksualitet.

”Det sværeste for mig var at acceptere mig selv, da det gik op for mig, at jeg var forelsket i en person af mit eget køn, hvordan jeg skulle fortælle det til mine forældre og min familie. Når jeg ser, hvor mange unge mennesker tager deres eget liv, fordi de ikke kan acceptere sig selv,” sagde han ved et formøde blandt de liberale ledere, hvor han kritiserede den ungarske lovs sammenblanding af pædofili og pornografi med homoseksualitet.

En EU-kilde beskrev det som en ”dybdegående og til tider også følelsesladet debat” mellem Orban på den ene side, flankeret af polske Mateusz Morawiecki og slovenske Janez Jansa, og et massivt flertal på den anden.

”Det var kort sagt mange mod én, der blev støttet af to,” lød det fra en anden iagttager.

En ”tilbagestående” lov

Ud over hollandske Mark Rutte, der mindede Orbán om, at han bare kunne bruge artikel 50, som er EU-klubbens udmeldelsesblanket, hvis ikke han ville leve op til de fælles regler, var også den portugisiske premierminister, António Costa, klar i spyttet ved at pointere, at ungarerne ”selv har valgt at tilslutte sig” samarbejdet, men at de så også skulle følge Unionens spilleregler.

Den belgiske premierminister, Alexander De Croo, mødte op med en regnbuefarvet pin på sin jakke, kaldte den ungarske lov for ”tilbagestående” og understregede, at EU er en klub med regler og ikke bare et sted, hvor man kan hente penge.

Orbán selv argumenterede med, at det skal være op til forældrene at bestemme, hvordan den slags skal forklares for deres børn.

”Loven er til for, at forældrene selv kan beslutte, hvordan deres børns seksualundervisning skal foregå,” sagde han ved ankomsten til mødet, hvor han også erklærede sig som en ”forkæmper for de homoseksuelle fyre”.

Et værdimæssigt jerntæppe

Men mødet afslørede også det værdimæssige jerntæppe, der stadig ligger mellem EU’s central- og østeuropæiske lande og resten af klubben.

Selv om kun tre medlemmer direkte støttede Orbán, lagde flere af de senest ankomne lande sig relativt spagt i diskussionen.

Forud for topmødet underskrev kun 17 af de 27 ledere et brev til generel støtte for kampen mod diskrimination af seksuelle minoriteter ”i lyset af trusler mod grundlæggende rettigheder og særligt princippet om ikke-diskrimination på baggrund af seksuel orientering”, også selv om brevet hverken nævnte Orbán eller Ungarn.

Portugal er EU’s siddende formand og skal ses som den uvildige mægler. Derfor har Costa ikke skrevet under. Men resten af dem, der står over, skal findes østpå.

Ud over Ungarn selv og landets tro væbner Polen er det Slovenien, Tjekkiet, Slovakiet, Litauen, Rumænien, Bulgarien og Kroatien, som ikke kunne få sig selv til at støtte opråbet for homoseksuelles rettigheder.

Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, kom med på vognen, efter brevet var sendt ud. Ifølge kilder på mødet passer det meget godt med, hvordan Kurz placerede sig i diskussionen, hvor han gik langt for at forsøge at komme Orbán i møde.

Et afgørende øjeblik

Den belgiske premierminister, Alexander De Croo, som tog initativ til brevet, afviste dog torsdag aften, at det var en diskussion mellem øst og vest. I stedet karakteriserede han det som en "åben konfrontation mellem et stort flertal i rummet og en enkelt medlemsland", som var anderledes, end når EU-kredsen ellers har kritiseret Orbán.

"Jeg har på fornemmelsen, at det her var et afgørende øjeblik," sagde Alexander De Croo.

Adspurgt, om han mener, at Ungarn har sin plads i Unionen, svarede han:

"Jeg håber, at det er det spørgsmål, som hr. Orbán tager med sig hjem, eller i det mindste lægger sig til at sove på. Jeg tror ikke, at han regnede med, at mødet ville gå på denne måde."

EU-topmødet fortsatte til langt ud på natten torsdag, blandt andet med diskussioner om forholdet til Rusland.

Lederne mødes igen fredag for at tale om den økonomiske situation i Unionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00