Værdikrigeren Halime Oguz bliver ny integrationsordfører for SF

SF: Halime Oguz var i ti år fanget i et arrangeret ægteskab. Nu skal hun som ny integrationsordfører skærpe SF's profil i kampen mod social kontrol. Halime Oguz har flere gange markeret sig som en skarp debattør, der er gået i kødet på reaktionære dele af indvandrermiljøet.

Hamile Oguz: Krasbørstig debattør og nu integrationsordfører for SF.
Hamile Oguz: Krasbørstig debattør og nu integrationsordfører for SF. Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hendes kendskab til fagområdet er alt andet end teoretisk.

Hun er vokset op i Odense-bydelen Vollsmose, der med sine egne normer og social kontrol levede op til alle fordomme om en ghetto. Som 17-årig blev hun kastet ind i et arrangeret ægteskab med ti års undertrykkelse til følge. Inden hun brød ud. Hun blev siden uddannet til cand.mag og har arbejdet som integrationsvejleder i Københavns Kommune. 
Nu er Halime Oguz valgt til ny integrationsordfører for SF.

Den 50-årige Halime Oguz kom sammen med sine kurdiske forældre til Danmark som seks-årig, og ved sidste års folketingsvalg blev hun for første gang medlem af Tinget for SF. Hun havde allerede inden da markeret sig som en skarp debattør i værdidebatten. 

Gider ikke bortforklaringer
Oguz har eksempelvis udtalt, at "jeg er muslim, men mange muslimers opførsel gør det svært at sige det højt", at det i hendes opvækst i Vollsmose var "meget udbredt med konservative muslimske holdninger, hvor man modsatte sig vestlige værdier" og  "Fri mig for alle de bortforklaringer. Der er en grund til, at kvinder fra de muslimske kulturer skal være så anstændigt klædt på!"

SF's nye integrationsordfører er især faret i flint over det, hun ser som dobbelte standarder på den værdipolitiske venstrefløj, at der her bliver accepteret holdninger blandt indvandrerkredse, som venstrefløjen aldrig ville acceptere blandt danskere:

"Hvad bilder de sig ind med alle deres solstrålehistorier? De ville aldrig selv leve under de forhold, som de mener er gode nok til os," som Halime Oguz udtrykte det til Weekendavisen i 2016.

I dele af de etniske miljøer har der været stor vrede over kritikken fra Halime Oguz, og hun har modtaget hadefulde beskeder og dødstrusler.   

Bevidst profilering
Halime Oguz overtager integrationsordførerskabet fra  Carl Valentin, der ikke har haft en nær så skarp profil. Valget af Oguz skal ses som et målrettet forsøg fra SF på igen at få greb om debatten om patriarkalske normer og religiøs fundamentalisme i dele af det muslimske miljø. Det er en dagsorden SF-formand Pia Olsen Dyhr var helt fremme i skoene på for to-tre år siden, men som er gledet i baggrunden siden da.

Der er meget forskellige holdninger i SF til værdidebatten, men partiets gruppeformand Jacob Mark og den politiske ordfører Karsten Hønge er på linje med Halime Oguz. Og Pia Olsen Dyhr har målrettet taget kontakt til progressive debatører med indvandrerbaggrund. Udover Halime Oguz er det folk som Geeti Amiri og Ahmad Mahmoud, der stillede op for SF sidste gang. SF's næstformand den dansk-kurdiske Serdal Benli, er ligeledes en af de drivende kræfter i den tendens. 

Dermed fortsætter og udbygger Pia Olsen Dyhr tidligere SF-formand Villy Søvndals linje i integrationspolitikken, og valget af Halime Oguz er et led i den markering.  

Carl Valentin fortsætter som udlændingeordfører. Halime Oguz bliver også boligordfører, men afgiver sit EU-ordførerskab og sit ordførerskab for indfødsret. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

Halime Oguz

Fhv. MF (SF)
cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
Bachelor, journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)