Vagthund varsler aktivering af den kontracykliske kapitalbuffer

Det Systemiske Risikoråd lægger op til at begynde genopbygningen af den kontracykliske kapitalbuffer fra sommeren 2022. "Det er klart, at man på et tidspunkt skal se på en genopbygning af bufferen. Men hvornår, det giver mening, er svært at sige," melder Finans Danmark. 

Nationalbank-direktør Lars Rohde er formand for Det Systemiske Risikoråd. 
Nationalbank-direktør Lars Rohde er formand for Det Systemiske Risikoråd. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Regeringens finansielle vagthund, Det Systemiske Risikoråd, varsler en forøgelse af den kontracykliske kapitalbuffer til sommer.

Det skriver rådet, som ledes af Nationalbank-direktør Lars Rohde, i en skriftlig orientering. 

"Rådet forventer at henstille om en forøgelse af bufferen i midten af 2021, medmindre der sker en væsentlig opbremsning af risikoopbygningen i det finansielle system eller økonomien rammes af et nyt negativt stød," lyder det fra Det Systemiske Risikoråd.

Den kontracykliske kapitalbuffer er et kapitalkrav til penge- og realkreditinstitutternes polstring, der varierer med den økonomiske udvikling.

Kravet øges, når det går godt og reduceres, når tiderne vender. 

12. marts 2020 frigav erhvervsminister Simon Kollerup (S) den kontracykliske kapitalbuffer ved at reducere den fra 1 til 0 procent, hvilket betød, at bankernes udlånskapacitet blev øget med omkring 200 milliarder kroner.

Siden har han fastholdt den kontracykliske kapitalbuffer på 0 procent, men nu varsler Det Systemiske Risikoråd altså en anbefaling om, at bufferen skal hæves, hvis alt går som ventet. 

I så fald vil anbefalingen konkret blive fremsat på det næste møde i Det Systemiske Risikoråd, som er 21. juni, oplyser rådet til Altinget.

Nye kapitalkrav træder først i kraft i 2022
Den eventuelle ændring vil dog først træde i kraft et år senere. Dermed skal bankerne i så fald først leve op til det øgede kapitalkrav fra sommeren 2022.









0:000:00