Valgekspert: Riskærs opstilling kan være dårligt nyt for Løkke

STEMMESPILD: Partiet Klaus Riskær Pedersen ser ud til at have samlet de nødvendige vælgererklæringer og kan dermed være klar til folketingsvalget. Det kan give tre typer problemer for blå blok, vurderer valgekspert.

Danskerne kan nu godt begynde at forberede sig på, at partiet Klaus Riskær Pedersen vil være at finde på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg. Og det kan give Lars Løkke Rasmussen problemer på tre forskellige måder.

Det vurderer professor i statskundskab Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Økonomi- og Indenrigsministeriet har mandag bekræftet over for TV 2, at finansmanden og den tre gange fængselsdømte Klaus Riskær Pedersen har indsamlet mere end 20.109 vælgererklæringer og dermed formentlig kan se frem til at kunne stille op til Folketinget. Dog har Riskær endnu ikke fået sin formelle godkendelse.

Klaus Riskær Pedersen har dog allerede indkaldt til pressemøde om sin opstilling. Og bliver den en realitet, må det skabe bekymring i blå blok, vurderer Rune Stubager:

”Hvis han ender med at tage mellem 1,5 og 1,8 procent af stemmerne, og de hovedsageligt kommer fra de borgerlige, så er det stemmespild for blå blok. Og der er noget, der tyder på, at den blå side kan få brug for alle de stemmer, som de overhovedet kan få fat i, for at holde skindet på næsen.”

Så det her er ikke nødvendigvis en god nyhed for Lars Løkke Rasmussen?

”Nej, det er det ikke i udgangspunktet. Og hvis det ender med, at de kommer ind, og blå blok vinder flertallet, kan det også ende med at blive endnu vanskeligere at balancere parterne, end det i forvejen tegner til,” siger Rune Stubager.

Kan tænkes at hente stemmer fra V, K og LA
Klaus Riskær Pedersen kan altså både øge risikoen for stemmespild i blå blok, og hvis han kommer ind, kan han gøre det sværere for Løkke at håndtere sit parlamentariske grundlag.

Riskær har nemlig sagt, at han peger på Løkke. Men på flere punkter står han et andet sted end de øvrige blå partier. Eksempelvis vil han omlægge hele skattesystemet, så erhvervslivet betaler mere og borgerne mindre. Og han vil stoppe for flere udlændingestramninger og have børnefamilierne ud af udrejsecenteret Sjælsmark.

Rune Stubager peger også på et tredje potentielt problem for Løkke & co.

Riskær må nemlig forventes at hente de stemmer, han måtte få, fra især de borgerlige partier.

”Han siger, at han vil støtte Lars Løkke Rasmussen ubetinget, og det vil jeg da tage som en indikation på, at vælgerne nok primært vil komme fra de andre partier i blå blok. På udlændingepolitikken siger han, at der er strammet nok, og det er nok ikke en udmelding, der kommer til at tage mange vælgere fra Dansk Folkeparti. Så jeg kunne nok mest forestille mig, at V-, K- og LA-vælgere vil være de mest oplagte," siger valgeksperten.

Frisk pust eller for fluffy
Rune Stubager mener, det er alt for tidligt at spå om partiet Klaus Riskær Pedersens chancer for at blive valgt ind i Folketinget.

”Det er rigtig svært at vurdere, fordi hans platform stritter i lidt forskellige retninger. De centrale dele er meget gennemgribende, eksempelvis den totale omlægning af skattesystemet. Han siger selv, at man først skal til at udarbejde detaljerne nu, og det er ikke sikkert, at det vil stå sig så godt i det spotlight, som man kan forvente, der kommer på ham nu," siger Stubager.

"På den anden side vil der måske også være nogle, der tænker, at han er et frisk pust, og at han derfor kunne være værd at give en chance. Men jeg har meget svært ved at vurdere det og glæder mig meget til at se de første målinger."

 

Forrige artikel Claus Hjort er lettet over præsident Trumps nye mand i Pentagon Claus Hjort er lettet over præsident Trumps nye mand i Pentagon Næste artikel Per Stig Møller drømmer om en grønnere linje i Konservative Per Stig Møller drømmer om en grønnere linje i Konservative