Valgforskere: Magtpartierne får ikke et comeback ved næste valg

MÅLINGER: I seneste Risbjerg-snit ligger alle fire magtpartier på niveau med eller over valgresultatet fra 2015. Men et egentligt comeback er der langtfra tale om, og ’de fire gamle’ er stadig lysår fra at nå 00’ernes tilslutning, vurderer valgforskere.

Der er sat en prop i nedturen, og kurven er knækket til det bedre.

Men der er langtfra tale om et comeback, og det vil kræve noget ekstraordinært, hvis de fire magtpartier – Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre – inden for de næste par år skal nå tilbage til et niveau, der tilnærmelsesvist minder om de glade dage i sluthalvfemserne og midten af nullerne.

Sådan lyder vurderingen, når valgforskerne tager temperaturen på de fire partiers nuværende ve og vel.

For selvom magtpartierne i dag har tilslutning fra 57,4 procent af vælgerne, og S, R, V og K alle står til bedre eller samme valgresultat som i 2015, er de langt fra niveauet i eksempelvis midt-00’erne, hvor de ofte lå på over 75 procent i målingerne.

”Der er ikke nogen strukturelle ændringer, som tyder på et stort comeback til de fire gamle partier lige foreløbigt. Alternativet kommer i Folketinget næste gang, og det samme gør Liberal Alliance. Måske også Nye Borgerlige. Magtpartierne går muligvis alle frem ved næste valg, men intet tyder på, at vi nærmer os tallene fra midten af nullerne,” siger Kasper Møller Hansen, der er professor ved Københavns Universitet. 

(Artiklen fortsætter under grafen)

Tillidskrisen kan vendes
Mens næsten tre ud af fire danskere satte kryds ved magtpartierne ved folketingsvalgene i 1998, 2001 og 2005, bød slutningen af 00’erne på en langsom vælgerflugt fra de fire gamle partier.

Det store dyk kom ved folketingsvalget i 2015, hvor partierne samlet set gik 12,3 procentpoint tilbage og fik 53,7 procent af stemmerne. Det dårligste valgresultat nogensinde - ikke engang overgået af jordskredsvalget i 1973, hvor S, RV, K og V samlet set fik 58,3 procent. 

På trods af, at antiestablishment-bølgen også er skyllet ind over det danske partisystem, vurderer professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet, at de fire gamle langsomt kan nå tilbage til tidligere tiders storhed.

”Det er ikke naturgivent, at vores politiske system fra nu af vil blive mere og mere fragmenteret, og at magtpartierne fortsat vil svinde ind. Ved jordskredsvalget i 1973 fik de også en lussing, men over en lang årrække kæmpede de sig tilbage og endte med at ligge over 75 procent. Det kan sagtens ske igen,” siger Rune Stubager.

Læs hele artiklen og find snittet af meningsmålinger for alle partierne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Kritik af Kattegatforbindelse: Vi når ikke klimamålene Kritik af Kattegatforbindelse: Vi når ikke klimamålene Næste artikel Dagens overblik: Mette Frederiksen afviser ikke tanken om grønlandsk selvstændighed Dagens overblik: Mette Frederiksen afviser ikke tanken om grønlandsk selvstændighed
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.