Valgnævnet straffer Stram Kurs: Må ikke samle vælgererklæringer før midt i 2022

SKYLDIG: Valgnævnet har kendt Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, skyldig i at snyde med indsamling af vælgererklæringer. Partiet mister alle sine vælgererklæringer og må først begynde indsamling igen i september 2022. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Rasmus Paludan og partiet Stram Kurs har snydt med indsamling af vælgererklæringer og udelukkes derfor fra indsamling af nye vælgererklæringer frem til september 2022.

Det har Valgnævnet netop meddelt i en afgørelse

Afgørelsen kommer, efter at Valgnævnet i december 2019 besluttede at give Stram Kurs et såkaldt gult kort, der betød en midlertidig udelukkelse fra indsamling af vælgererklæringer. 

Den afgørelse er nu blevet skærpet, hvilket betyder, at Stram Kurs' eksisterende vælgererklæringer annulleres, og at partiet udelukkes fra at indsamle nye vælgererklæringer i 2,5 år. 

Stram Kurs vil fortsat være opstillingsberettiget til et folketingsvalg frem til 27. oktober 2020, hvor partiets opstillingsberettigelse fra foråret 2019 udløber. 

Dubletter og genbrug
Ifølge Valgnævnet har Stram Kurs blandt andet haft et overvældende højt antal dubletter i de mailadresser, som partiet har indsendt til vælgererklæringssystemet.

Partiet har således sendt 55.000 mailadresser til systemet, hvoraf kun de 40.000 var unikke. 9.000 fremgik mere end én gang, 3.200 over to gange, 730 mere end fem gange og en enkelt mailadresse hele 56 gange. 

Stram Kurs har desuden genbrugt mailadresser indsamlet i forbindelse med opstilling til folketingsvalg til en anden opstilling til europaparlamentsvalg, ligesom partiet uden samtykke har brugt mindst én mailadresse fra partiets indsamling i foråret 2019 til partiets nye indsamling i efteråret 2020. 

Rasmus Paludan svarede, da Valgnævnet i december sidste år tildelte Stram Kurs det gule kort, med et høringssvar, hvor han kaldte beslutningen for en "grundløs og løgnagtig beskyldning". 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Paludan

Stifter, Stram Kurs, advokat
cand.jur. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00