Kommentar af 
David Trads

Vanopslagh, Dahl og B. Olsen aner intet om, hvad det vil sige at være palæstinenser

Det er direkte uforskammet at forudsætte, at fordi palæstinenserne i Gaza ikke går på gaden i protest mod Hamas, så holder de nok med dem. For Gaza styres med en blodig jernhånd af Hamas-regimet, der som alle diktaturer slår benhårdt ned på dissens, skriver David Trads.

Det er så ærgerligt, når et heppekor især i og omkring Liberal Alliance falder lige i fælden og reelt anklager alle godt 2,4 millioner palæstinensere i Gaza-striben for at bakke op om Hamas, skriver David Trads.
Det er så ærgerligt, når et heppekor især i og omkring Liberal Alliance falder lige i fælden og reelt anklager alle godt 2,4 millioner palæstinensere i Gaza-striben for at bakke op om Hamas, skriver David Trads.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nå, inden Liberal Alliances berygtede troldehær sendes på banen, må jeg hellere indlede med at understrege det selvindlysende:

Jeg afskyr Hamas. Jeg foragter deres terror. Jeg har intet formildende at sige om deres ideologi. Jeg ville ønske, de ikke fandtes, og jeg anerkender, at drømmen om et frit Palæstina side om side med et frit Israel er afhængig af, at Hamas-terroristerne ikke bestemmer.

Det er dybt bekymrende, at der findes danskere – typisk, men ikke kun, muslimer – der har svært ved at skrive under på ovenstående. Alle bør forstå, at en støtte til Hamas er lig med en støtte til diktatur, undertrykkelse, terror, had og helvede på jord. Sådan er det.

Hamas-sympatisører, eller for at bruge et udtryk, vi kan omskrive fra dem, der prøver at forklare, sommetider forsvare, Vladimir Putins handlinger – 'Hamas-verstehere – er typisk så opildnede af en sag, at de mister klarsynet:

Hamas bliver til frihedskæmpere. Det er de ikke. Hamas bekæmper frihed. Hamas nøjes ikke med at hade israelske jøder. Hamas hader også palæstinensiske muslimer.

Den terror, som Hamas spreder, gør, at folk er rædselsslagne for at sige, hvad de mener. Meningsmålinger er værdiløse. Ytringsfriheden er en by i Langbortistan.

David Trads

I Gaza driver Hamas Helvedes forgård, hvor de piner og plager lokalbefolkningen. Så enkelt er det.

Jeg ville ønske, at danske Hamas-sympatisører – ingen nævnt, ingen glemt – ville lægge maksimal afstand til dem. At kæmpe for et frit Palæstina er et legitimt politisk mål. At kalde Hamas for en frihedsbevægelse er det modsatte. Det er at støtte terror. Det er 100 procent forkert.

Men det er også forkert, når andre danskere igen og igen sætter lighedstegn mellem Hamas-terrorister og palæstinensere i al almindelighed. Gaza styres med en blodig jernhånd af Hamas-regimet, der som alle diktaturer slår benhårdt ned på dissens.

Derfor er det så ærgerligt, når et heppekor især i og omkring Liberal Alliance falder lige i fælden og reelt anklager alle godt 2,4 millioner palæstinensere i Gaza-striben for at bakke op om Hamas.

Tag bare Joachim B. Olsen, som fører an på Twitter:

"Lad os i fællesskab håbe, at palæstinenserne en gang for alle har fået en velfortjent huskekage af IDF (Israels militær, red.) Hvis palæstinenserne myrder kvinder, børn, gamle. Hvis de voldtager og mishandler kvinder samt kidnapper civile, åbner helvedes porte sig."

Læs også

Ud over det ubehagelige i at kalde de bombardementer af Gaza, der på få uger har kostet over 20.000 døde, for "en huskekage", så vælger det tidligere LA-folketingsmedlem bevidst at skrive palæstinenserne i stedet for Hamas.

Da jeg beder ham rette, svarer han: "Den der skarpe opdeling mellem Hamas og palæstinenserne er ikke i overensstemmelse med virkeligheden desværre."

Olsen blev bakket op af Henrik Dahl (LA) og Alex Vanopslagh (LA). De viser meningsmålinger fra Gaza, der viser, at et sted mellem 50 og 70 procent af Gazas indbyggere holder med Hamas. Olsen & Co kræver, at palæstinenserne beviser deres demokratiske sindelag.

Der er, som om de intet aner om, hvad det vil sige at bo i et diktatur. Den terror, som Hamas spreder, gør, at folk er rædselsslagne for at sige, hvad de mener. Meningsmålinger er værdiløse. Ytringsfriheden er en by i Langbortistan. Det er livsfarligt at sige sin mening.

Så lad os prøve at høre fra en af dem, der prøvede at gå op imod Hamas. Hamza Howidy, født i 1997 i Gaza, fortæller i Newsweek om den pris, han måtte betale, da han tog kampen op mod de terrorister, der styrer det land, han holder så meget af.

Det er nemt, når man på lang afstand – i et sikkert smørhul som det danske – belærer folk, der lever i daglig undertrykkelse, om, hvad de bør gøre.

David Trads

Den kommentar, han netop har udgivet – 'Hamas torturerede mig for at sige min mening' – er hjerteskærende. Han fortæller, hvordan hans far stemte på Hamas i 2006, fordi de lovede reformer efter Fatahs korruption. I stedet spredte de rædsel, henrettede og undertrykte.

Da Hamza Howidy kom på Gazas Islamiske Universitet, lukkede Hamas ned for alle humanistiske fag, erstattede dem med islamisk læring. Valg til elevråd og klubber blev forbeholdt medlemmer af Hamas, som også ragede alle legater og privilegier til sig.

"At sige sin mening var ikke en mulighed. Hamas har ingen tolerance for kritik eller modstand mod nogen af dets politikker. Selv debat er forbudt. Enhver journalist, der siger imod eller kritiserer en politik, bliver suspenderet og undersøgt. Demonstrationer er absolut forbudte. Ytringsfrihed i Gaza er en fantasi."

Hamza Howidy kunne alligevel ikke holde sin mund – for selv om han vidste, at hvis han sagde sin mening, så var vejen til indespærring, tortur og endda mord kort, så tog han og en gruppe venner ordet. De indkaldte til en demonstration: "Vi vil leve!"

Reaktionen var benhård. Demonstrationen blev brutalt opløst, alle blev anholdt, skrigene fra den dag er mejslet i Hamzas erindringer. Han blev holdt tilbage i tre uger, tævet, overhældt med iskoldt vand i de kolde vinternætter. En af de andre døde.

Læs også

I dag bor Hamza ikke længere i Gaza. Han har søgt et bedre liv for sin familie uden for. Hans øjenvidnebetragtninger er imidlertid værd at læse. Den minder os om, hvor livsfarligt det er at turde sige magthavere imod i et diktatur. Og det bør give forståelse for, hvor svært det er.

Det er nemt, når man på lang afstand – i et sikkert smørhul som det danske – belærer folk, der lever i daglig undertrykkelse, om, hvad de bør gøre.

Det er direkte uforskammet at forudsætte, at fordi palæstinenserne i Gaza ikke går på gaden i protest mod Hamas, så holder de nok med dem. Dem, der tør, er enestående helte. Det er dem, vi skal støtte. Ikke hænge ud som Hamas-støtter.

PS: Ja, jeg har selv været i Gaza, så, ja, jeg ved godt, hvad jeg taler om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00