Venstre åbner kattelem til energiforlig

ENERGIAFTALE: Venstre-bagland presser på for en bred energiaftale, og nu afviser partiet ikke en mindre stigning i udgifterne til en energiaftale. Også Konservative rykker sig. Torsdag fremlægger Martin Lidegaard "et billigere udspil".
Torsdag fremlægger regeringen et angiveligt billigere udspil til en energiaftale. Det skal forsøge at imødekomme oppositionen.
Torsdag fremlægger regeringen et angiveligt billigere udspil til en energiaftale. Det skal forsøge at imødekomme oppositionen.Foto: colourbox
Morten Øyen
Presset af sit eget kerne-bagland og med et nyt "billigere" regeringsudspil på trapperne, åbner Venstre nu op for en bred energiaftale, hvor udgifterne får lov at stige mere end det oprindelige udspil fra VK-regeringen.

"Smertegrænsen for det, vi vil være med til, er i det niveau, som VK-regeringen kom med. Men nu må vi se, hvad regeringen kommer med," siger Venstres klima- og energiordfører Lars Chr. Lilleholt.

Tidligere har Venstre slået fast, at de ikke ville være med i et forlig, hvor omkostningerne overskred de 3,6 mia. kr., der oprindeligt var i VK-regeringens udspil til en energiaftale. Men nu afviser Venstre ikke længere en aftale, der kan koste mere end det.

"Vi forhandler ikke i medierne, men taler med regeringen. Og når vi bliver præsenteret for regeringens tal, så vil vi gå tilbage og kigge på udspillet og vurdere det," siger Lars Chr. Lilleholt, der slår fast, at Venstre vil møde forhandlingerne med åbenhed.

Venstres standpunkt er kendt
Men Lars Chr. Lilleholt slår også fast, at Venstres standpunkt er kendt: Skal partiet med i en aftale, så skal udgiftniveauet væsentligt ned fra de 5,6 mia. kr., som ligger i regeringens oprindelige udspil.

Jeg kan godt forstå, borgmestre har interesse i egne nærområder, hvor vindmølleindustrien fylder meget, og hvor vindmøller skal placeres. Men jeg synes også, de skulle kigge ud over kommunegrænsen.

Lars Chr. Lilleholt
Klima- og energiordfører, (V)

"Den internationale økonomiske krise, vi står i, er langt større, end mange har turde forestille sig. Og tro, at man så kan blive ved med at udskrive store nye regninger til forbrugere og erhvervsliv, det vil Venstre ikke medvirke til," siger Lars Chr. Lilleholt.

Han understreger derfor, at der skal barberes kraftigt i det udspil, som kommer fra regeringen, før Venstre kan være med.

Bagland presser på
Lars Chr. Lilleholt tager samtidig afstand fra en række af Venstres egne jyske borgmestre, der har appelleret til, at partiet indgår i en bred energiaftale. Det er regeringen, som ødelægger det brede energipolitiske samarbejde med sin overbudspolitik, lyder argumentet fra Lilleholt.

"Jeg kan godt forstå, borgmestre har interesse i egne nærområder, hvor vindmølleindustrien fylder meget, og hvor vindmøller skal placeres. Men jeg synes også, de skulle kigge ud over kommunegrænsen. Det her handler ikke kun om nogle enkelte virksomheders interesser, men hele Danmarks interesser. Også de familier og virksomheder, der er ved at få en unødig stor regning, og som holder til i andre områder end der, hvor disse borgmestre er valgt," siger Lars Chr. Lilleholt.

K melder sig klar
Konservative har delt Venstres skepsis over for afgiftsniveauet i regeringens udspil, men partiformand Lars Barfoed slår nu fast, at de går efter en aftale. Det skete søndag aften i Clement Søndag, hvor Barfoed desuden gjorde det klart, at Konservative er villige til at indgå i en aftale uden Venstre, hvis det skulle komme dertil.

"Vi er optagede af sagens indhold - ikke af partitaktik," sagde Lars Barfoed i Clement Søndag.

Her fastslog han, at det er vigtigt med et bredt forlig.

"Jeg mener, at det er vigtigt med et bredt samarbejde om energipolitikken. Vi er villige til at gå med i en aftale, hvis regeringen vil nedbringe de omkostninger, der er forbundet med aftalen," sagde den konservative leder.

Lidegaard reducerer omkostninger
Den megen kritik mod udgiftsniveauet i regeringens oprindelige udspil fik kort før jul Martin Lidegaard til at udsætte forhandlingerne, indtil nye beregninger var foretaget. Udspillet skulle ikke slække ambitionsniveauet, men det skulle gøres billigere, fastslog ministeren.

Regeringens udspil bliver præsenteret på torsdag, hvor Folketingets partier igen mødes med ministeren og optager forhandlingerne. Det er meget sparsomt, hvad der er sluppet ud fra ministeriet, men forventningerne på Christiansborg er et udspil med en udgiftsramme på omkring 4,6 mia. kr. Det er midt mellem VK-regeringens og den nye regerings respektive udspil.

Det nye udspil vil blandt andet indeholde en række effektiviseringer i energisektoren, som skal medvirke til, at stigningen i PSO-afgiften og nettarifferne bliver mindre, end hvad regeringen indtil nu har lagt op til. Men hvor meget, og hvilke effektiviseringer og om der er andre finansieringskilder, er ikke sluppet ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00