Venstre giver formandspost til Dansk Folkeparti

NAVNENYT: 1. oktober overlader Venstre formandsposten i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg til Mikkel Dencker (DF), mens Thomas Danielsen (V) er på barsel. Det er en symbolsk, men vigtig håndsrækning, vurderer kommentator.

Morten Øyen

Når Venstres Thomas Danielsen går på barsel 1. oktober overlades hans formandsstol i Folketingets Energi-, Forsynings-, og Klimaudvalg til Dansk Folkepartis Mikkel Dencker.

Fakta

Mikkel Dencker

Mikkel Sjøberg Dencker er født 20. november 1975 på Frederiksberg, søn af speditør Peter Dencker og pædagog Ilse Sjøberg Dencker.

Gift med MF Mette Hjermind Dencker.

Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti siden 20. november 2001. 


Klima- og energiordfører. Medlem af Europaudvalget, Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget og Nordisk Råd. Medlem af OSCE's Parlamentariske Forsamling.

Uddannelse og erhverv
HA-studier, Vestsjællands Handelshøjskolecenter, 2000-01.

Økonomistudier, Københavns Universitet, 1996-2000.

1-årig hh, Vestegnens Handelsskole, 1995-96.

Matematisk studentereksamen, Rødovre Gymnasium, 1992-95.

Folkeskole, Præstemoseskolen, 1982-92.

Studentermedhjælp, Dansk Folkepartis sekretariat, 2000-01.

Tillidshverv
Medlem af kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune fra 1998.

Viceborgmester fra 2014.

Formand for teknik- og miljøudvalget fra 2014

Næstformand for økonomiudvalget fra 2014.

Medlem af bestyrelsen for VEKS (Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S).


Udmærkelser
Ridder af Dannebrogordenen, 2012.

Thomas Danielsen vender først retur til Folketinget og formandsposten til foråret.

Det er ikke Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget, men Venstre, der stiller formandspladsen til rådighed.

”Mikkel Dencker har stor erfaring og er en vigtig samarbejdspartner for mig, så jeg er meget tilfreds med det valg. Han er en god og solid håndværker,” siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Lars Chr. Lilleholt har forstået, hvor vigtigt det er for en borgerlig minister med et godt forhold til DF-ordførerne. Det kan folk som Ole Birk og Esben Lunde lære noget af.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Erfaren energipolitiker
Dencker har siddet i Folketinget siden valget i 2001 og er en af de mest erfarne politikere i Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget.

DF'eren var også energiordfører, da den seneste energiaftale blev forhandlet i 2012, og nu kan han få en nøglerolle i Folketinget, når regeringen i efteråret ventes at spille ud med sit forslag til en ny stor energiaftale.

Mikkel Dencker har tidligere også været it- og skattepolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, og siden 1998 har han desuden været medlem af kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune – hvor han ved siden af arbejdet i Folketinget i dag også er viceborgmester.

Usædvanlig håndsrækning
Selvom det kun er for en kortere bemærkning, er det ret usædvanligt, at et parti forærer en udvalgsformandspost til et andet parti. Men det er pragmatisk og klogt gjort af Venstre, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

”Det er en symbolsk håndsrækning til Dansk Folkeparti, som Venstre af al magt forsøger at udbedre forholdet til. Dels på det overordnede plan, hvor Venstre gør alt for at rive Dansk Folkeparti ud af alliancen med Socialdemokratiet. Og dels på energiområdet, hvor der skal tages hul på forhandlingerne om et nyt energiforlig til efteråret,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Lars Chr. Lilleholt har forstået, hvor vigtigt det er for en borgerlig minister med et godt forhold til DF-ordførerne. Det kan folk som Ole Birk og Esben Lunde lære noget af.”

Imens Thomas Danielsen er på barsel bliver det hans suppleant, Marianne Bredal, som vil overtage posten som Venstres energiordfører.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Mikkel Dencker

Kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)









0:000:00