Venstre i intern strid om kloning

NYHED: Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er på kollisionskurs med sit parti i spørgsmålet om fødevarer fra klonede dyr.
Niels Th. Dahl

Der er opstået intern strid i Venstre om fødevarer fra klonede dyr.

Partiets fødevareordførere både i Europa-Parlamentet og Folketinget siger således i dag til Altinget.dk, at de er modstandere af EU-Kommissionens planer om under visse omstændigheder at give tilladelse til salg af bl.a. kød og mælk fra klonede dyr.

Men fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der skal være med til at stemme ja eller nej til Kommissionens forslag, vil ikke arbejde for et forbud:

"Fra det øjeblik, man har konstateret, at kød fra klonede dyr er ufarligt, og at produktionen ikke giver dyrevelfærdsmæssige problemer, har jeg ikke noget imod, at det bliver solgt i EU," siger Eva Kjer Hansen.

Jeg er ikke enig i, at vi bare skal gøre det her. Med denne her teknologi har jeg lettest ved at få øje på ulemperne, men kan ikke rigtig se fordelene.

Tina Nedergaard
Fødevareordfører (V)

Den danske fødevareminister vil i stedet blot arbejde for, at de klonede fødevarer får en særlig mærkning, så forbrugerne ved, hvad de køber.

V imod Kommissionen
EU-Kommissionen har netop fremlagt et forslag til et nyt direktiv til godkendelse af nye fødevarer. Heri indgår muligheden for godkendelse af fødevarer fra klonede dyr, hvis den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet EFSA siger god for fødevaresikkerheden.

Men mange er imidlertid bekymrede over den endnu forholdsvis primitive kloningsteknologis betydning for dyrevelfærden hos de klonede dyr. Europa-Parlamentet har derfor vedtaget en udtalelse, der opfordrer Kommissionen til at ændre direktivforslaget, så fødevarer fra klonede dyr bliver forbudt.

Dén udtalelse stemte Venstre medlemmer af Europa-Parlamentet også for:

"Vi er bestemt imod en frigivelse af kloningsteknologien på nuværende tidspunkt. Det er i orden, at man fortsætter  med at forske i det, men vi ikke nogen etisk grund til at sige ja til at producere klonede fødevarer i Europa. Og det er min klare opfattelse, at det heller ikke på længere sigt er den vej, landbruget i Europa skal gå," siger Niels Busk, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.

V stemte for forbud i Folketinget
I Danmark vedtog Folketinget allerede i 2005 et forbud mod at fremstille fødevarer af klonede dyr -  og Venstre var både dengang og i dag modstandere af fødevarer fra klonede dyr, siger partiets fødevareordfører Tina Nedergaard:

"Jeg er ikke enig i, at vi bare skal gøre det her. Med denne her teknologi har jeg lettest ved at få øje på ulemperne, men kan ikke rigtig se fordelene. Det kan f.eks. også være problematisk i forhold til diversiteten i generne på vores avlsdyr - der er allerede mange racetyper, der er uddøde, og det skal man også forholde sig til," siger Tina Nedergaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)









0:000:00