Venstre og støttepartier: De ældste elever skal tilbage, hvis skolen er parat

GENÅBNING: Så længe den enkelte skole og kommune kan leve op til myndighedernes krav, bør det være muligt at byde 6. til 9. klasseseleverne tilbage på skolen, mener Venstre, Radikale og SF.

Eleverne savner deres venner, undervisningen og lærerne, viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.
Eleverne savner deres venner, undervisningen og lærerne, viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Mens de yngste elever er kommet tilbage på landets skoler, sidder de ældste elever på syvende uge hjemme og modtager fjernundervisning.

Men allerede nu bør så mange som muligt af eleverne fra 6. til 9. klasse komme tilbage i klasselokalerne, hvis kommunen ønsker det, og hvis man lokalt på skolen kan leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger, der skal mindske smittespredningen af covid-19. 

Det mener Radikale, Venstre og SF.

”Selvfølgelig skal vi holde øje med det generelle smittetryk, men man behøver ikke at vente på, at alle skoler er klar. Der må også være mulighed for lokale løsninger,” siger Radikales undervisningsordfører, Anne Sophie Callesen, og fortsætter:

Det ville være synd for elever i for eksempel Nordjylland, at de ikke må komme tilbage, før alle i København er klar til at komme tilbage.

Anne Sophie Callesen
Undervisningsordfører

”Vi skal ikke følge devisen: Hvis ikke alle kan, er der ingen, der må. Det ville være synd for elever i for eksempel Nordjylland, at de ikke må komme tilbage, før alle i København er klar til at komme tilbage,” siger Anne Sophie Callesen.

Mere frihed
92 procent af eleverne savner ifølge en ny undersøgelse deres skolekammerater. 

Nogle kommuner og skoler har meldt ud, at de ikke kan have alle elever fra 0. til 9. klasse, hvis de skal leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

”Vi giver noget mere frihed til skolerne og kommunerne. Derfor opfordrer vi til, at der laves en differentieret plan, fordi alle kommuner ikke har de samme muligheder,” siger Venstres uddannelsesordfører, Ellen Trane Nørby.

Fleksibel genåbning
SF vil arbejde for, at de ældste elever skal tilbage i en eller anden form i næste genåbningsfase.

”Vi foreslår en fleksibel genåbningslov, så de skoler og kommuner, der føler sig klar, kan begynde at åbne nogle timer eller dage om ugen eller på forskudte tidspunkter. Mange kommuner har givet udtryk for, at det er muligt,” siger SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark.

Partierne forhandler løbende om næste fase af genåbningen, og de er åbne for at se på, om man kan lave halve dage på skolen eller lade elever komme nogle dage om ugen.

De nuværende regler gælder indtil 10. maj. Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde sidste uge, at hun først umiddelbart før den 10. maj vil melde ud, hvordan næste fase af genåbningen vil se ud.

Læs hele artiklen på Altinget Uddannelse, hvor du får flere kommentarer og endnu mere baggrund. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00